Δοκιμάζουμε το Huawei P10


Το P10, η φετινή ναυαρχίδα της Huawei, «πατάει» στην επιτυχία του περυσινού P9 και επιχειρεί να καθιερωθεί ως μία από τις κορυφαίες συσκευές smartphone της αγοράς.

Μία από τις σημαντικές διαφορές του P10 σε σχέση με τις συσκευές του πρόσφατου παρελθόντος της Huawei είναι ο νέος σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος. Είναι η πρώτη φορά που αυτός τοποθετείται στο εμπρόσθιο μέρος συσκευής του κινέζου κατασκευαστή, ακριβώς κάτω από την οθόνη. Ενδιαφέρον είναι ότι το P10 δεν διαθέτει capacitive keys και η πλοήγηση στις οθόνες και τις εφαρμογές πραγματοποιείται μέσω του συγκεκριμένου πλήκτρου-σαρωτή. Η ίδια η Huawei αποκαλεί τη συγκεκριμένη επιλογή «organic minimalism».

Η συγκεκριμένη λύση ίσως φανεί πολύπλοκη στον χρήστη, ωστόσο η εξοικείωση έρχεται γρήγορα και ύστερα από λίγες ημέρες χρήσης η πλοήγηση γίνεται ανεμπόδιστα. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι η συγκεκριμένη λύση είναι ελαφρώς ταχύτερη από την πλοήγηση χρησιμοποιώντας τρία εναλλακτικά πλήκτρα αφής.

Όπως και στην περίπτωση του περυσινού P9, η Huawei έχει επικεντρώσει στις φωτογραφικές ικανότητες του P10. Και εδώ συναντάμε dual camera στο πίσω μέρος της συσκευής με έναν μονόχρωμο αισθητήρα ανάλυσης 20 Megapixel και ακριβώς δίπλα έναν έγχρωμο αισθητήρα ανάλυσης 12 Megapixel. Οι λήψεις πραγματοποιούνται και από τους δύο αισθητήρες με τη συσκευή να αναλαμβάνει τον συνδυασμό των λήψεων: ο ασπρόμαυρος αισθητήρας αναλαμβάνει να προσδώσει βελτιωμένη λεπτομέρεια ενώ ο έγχρωμος αισθητήρας αναλαμβάνει τη σύλληψη του χρώματος.

Με το P10 συνεχίζεται η συνεργασία της Huawei με τη Leica που είχε εγκαινιασθεί με την dual camera του περυσινού P9. Φέτος, το P10 διαθέτει νέο Leica Portrait mode το οποίο αποτελεί συνδυασμό περυσινών modes σε ένα πιο εύχρηστο πακέτο.

Σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα περυσινά Mate 9 και Huawei P9 είναι ότι φέτος έχει χρησιμοποιηθεί φακός που διαθέτει ταχύτερο διάφραγμα, άρα προσφέρει φωτεινότερες λήψεις. Επίσης η κάμερα διαθέτει και σύστημα οπτικής σταθεροποίησης εικόνας. Σε λήψεις που πραγματοποιούνται σε φωτεινό περιβάλλον η ποιότητα της κάμερας του P10 είναι εξαιρετική. Οι δυσκολίες έρχονται όταν η κάμερα καλείται να ανταποκριθεί σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, όπως άλλωστε και τα περισσότερα smartphones.

Παρόλα αυτά οι διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα σε σχέση με την κάμερα του P9 είναι ελάχιστες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι το P10 κινείται οριακά στα ίδια επίπεδα με τον προκάτοχό του. Η εμπρόσθια κάμερα διαθέτει αισθητήρα ανάλυσης 8 Megapixel.

Η οθόνη του Huawei P10 είναι διαγωνίου 5,1 ιντσών και ανάλυσης 1920 x 1080 pixels. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Huawei αρκέστηκε σε μία οθόνη Full HD τη στιγμή που ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε σαφώς υψηλότερες αναλύσεις. Να σημειώσουμε ότι η οθόνη των 5,5 ιντσών του μεγαλύτερου Huawei P10 Plus διαθέτει panel ανάλυσης QHD.

Σε επίπεδο απόδοσης η οθόνη του P10 κινείται στα ίδια επίπεδα με του P9, μας άφησε δηλαδή απόλυτα ικανοποιημένους, αν και ήταν ελαφρώς μικρότερη (5,1 ιντσών έναντι 5,2 ιντσών του P9). Απόδειξη τα 432 pixels/ ίντσα που εγγυόνται εικόνα ανάλογη μίας οθόνης QHD. Επίσης, η οθόνη του P10 είναι εξαιρετικά φωτεινή, στοιχείο χρήσιμο όταν η συσκευή χρησιμοποιείται σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.

Στο εσωτερικό του P10 συναντάμε τον επεξεργαστή HiSilicon Kirin 960, αποτελούμενο από συνολικά οκτώ πυρήνες, 4 Cortex A73 χρονισμένους στα 2,4GHz και 4 Cortex A53 χρονισμένους στα 1,8GHz. Την απόδοση των γραφικών αναλαμβάνει η GPU Mali G71 MP8. Η μνήμη RAM είναι μεγέθους 4GB, ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος είναι στα 32 ή στα 64GB ενώ διατίθεται και υποδοχή κάρτας μνήμης χωρητικότητας έως 256 GB.

Σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος το Huawei P10 έρχεται με το Emotion UI 5.1, το οποίο βασίζεται στην έκδοση 7 του Android της Google. Αποτέλεσμα: ενώ πρόκειται για μια Android συσκευή, διαθέτει μία σημαντικά διαφοροποιημένη εμφάνιση αλλά και μια ποικιλία πρόσθετων χαρακτηριστικών.

Σημαντική διαφοροποίηση του Emotion UI 5.1 είναι ότι πλέον ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την εμφάνιση του κλασσικού app drawer. Στην default διαμόρφωση οι εφαρμογές βρίσκονται διασκορπισμένες στις home screen, κατά τρόπο ανάλογο του iOS, μέσω των ρυθμίσεων όμως μπορείς να επιλέξεις την δημιουργία app drawer επανερχόμενος σε πιο «ορθόδοξες» Android επιλογές.

Το λειτουργικό σύστημα συνοδεύεται από αρκετές, μάλλον ελάχιστης χρησιμότητας, εφαρμογές της Huawei, ενώ δεν υποστηρίζεται το Daydream της Google.

Σε επίπεδο αυτονομίας το P10 έχει αναβαθμιστεί με μπαταρία χωρητικότητας 3.200mAh σε σχέση με την μπαταρία χωρητικότητας 3.000mAh του περυσινού P9. Για τη φόρτισή της χρησιμοποιείται η υποδοχή USB-C στη βάση του smartphone, παρέχοντας παράλληλα και ικανότητα ταχείας φόρτισης. Η συσκευή δεν διαθέτει ικανότητα ασύρματης φόρτισης.

Παρά το γεγονός ότι η μπαταρία του P10 είναι μεγαλύτερης χωρητικότητας σε σχέση με την περυσινή ναυαρχίδα εντούτοις η βελτίωση δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σημαντική. Η αυτονομία του στέκεται σε αξιοπρεπή επίπεδα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο λόγος που κάποιος θα αγοράσει τη συγκεκριμένη συσκευή.

Εξωτερικά το Huawei P10 μοιάζει αρκετά με το iPhone 6s αλλά και με το P9, ενώ οι πιο στρογγυλεμένες άκρες το κάνουν πιο εύκολο στον χειρισμό σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το power button βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της συσκευής ενώ ακριβώς από πάνω του βρίσκονται τα πλήκτρα αυξομείωσης. Με τον τρόπο αυτό είναι πανεύκολος ο χειρισμός ακόμη και με το ένα χέρι, εάν είστε δεξιόχειρας.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται η υποδοχή κάρτας SIM και κάρτας μνήμης η οποία ανοίγει με τη χρήση της συνοδευτικής ακίδας. Στην κάτω πλευρά του P10 βρίσκονται το ηχείο, η υποδοχή USB-C και η υποδοχή ακουστικών (3.5mm headphone jack). Η πίσω πλευρά είναι μεταλλική, unibody, κατασκευασμένη με την τεχνολογία που η κατασκευάστρια ονομάζει Hyper Diamond Cut και που δίνει στο μέταλλο την όμορφη όψη που δεν αφήνει δαχτυλιές.

Το Huawei P10 θεωρούμε ότι αποτελεί μία βελτιωμένη στα σημεία έκδοση του περυσινού P9, όντας μία τίμια πρόταση για όσους θέλουν να αποκτήσουν μία συσκευή που θα χαρακτηρίζεται ναυαρχίδα χωρίς όμως να έρχεται σε κόστος ανάλογο των προτάσεων άλλων κορυφαίων κατασκευαστών.

Η κάμερά του είναι πολύ καλή και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, ο επεξεργαστής δίνει την απαραίτητη ισχύ χωρίς προβλήματα ενώ η μπαταρία του απλά κάνει τη δουλειά της χωρίς να προσφέρει το κάτι παραπάνω. Το Huawei P10 είναι ένα όμορφο smartphone που έρχεται με αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά, βέβαια το γεγονός ότι προσφέρει σχεδόν τα ίδια με το P9 αλλά σε υψηλότερη τιμή ίσως να βάλει αρκετούς επίδοξους αγοραστές σε δίλημμα.

 Source link