Τεχνολογία

Η Apple μόλις αποκαλύψε τα M2 Pro και M2 Max


17 Jan Η Apple μόλις αποκαλύψε τα M2 Pro και M2 Max

Posted at 17:23h
in HARDWARE, TECH STUFF
by Soustas

Η Apple ανακοίνωσε σήμερα τα M2 Pro και M2 Max, δύο νέας γενιάς SoCs (συστήματα σε ένα chip) που απογειώνουν την πρωτοποριακή απόδοση. Το M2 Pro αναβαθμίζει την αρχιτεκτονική του M2 για να προσφέρει έως και 12 πυρήνες CPU και έως και 19 πυρήνες GPU, μαζί με έως και 32GB γρήγορης ενοποιημένης μνήμης.

Το M2 Max βασίζεται στις δυνατότητες του M2 Pro, συμπεριλαμβανομένης μιας GPU έως 38 πυρήνων, διπλάσιου εύρους ζώνης ενοποιημένης μνήμης και έως 96GB ενοποιημένης μνήμης. Οι κορυφαίες επιδόσεις του ανά watt το καθιστούν το πιο ισχυρό και αποδοτικό σε κατανάλωση ενέργειας chip στον κόσμο για επαγγελματικό φορητό υπολογιστή. Και τα δύο τσιπ διαθέτουν επίσης βελτιωμένες προσαρμοσμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης μιας ταχύτερης μηχανής 16 πυρήνων Neural Engine και της ισχυρής μηχανής πολυμέσων της Apple. Το M2 Pro φέρνει για πρώτη φορά τις επαγγελματικές επιδόσεις στο Mac mini, ενώ τα M2 Pro και M2 Max πηγαίνουν ακόμα πιο μακριά τις επιδόσεις και τις δυνατότητες του MacBook Pro 14 και 16 ιντσών που αλλάζουν τα δεδομένα.

“Μόνο η Apple κατασκευάζει SoCs όπως τα M2 Pro και M2 Max. Παρέχουν απίστευτες επαγγελματικές επιδόσεις μαζί με κορυφαία ενεργειακή απόδοση”, δήλωσε ο Johny Srouji, ανώτερος αντιπρόεδρος της Apple για τις Τεχνολογίες Υλικού. “Με ακόμα πιο ισχυρή CPU και GPU, υποστήριξη για ένα μεγαλύτερο ενοποιημένο σύστημα μνήμης και μια προηγμένη μηχανή πολυμέσων, τα M2 Pro και M2 Max αντιπροσωπεύουν εκπληκτικές εξελίξεις στο πυρίτιο της Apple”.

 

2 Pro: Απόδοση επόμενης γενιάς για επαγγελματικές ροές εργασίας

Κατασκευασμένο με τεχνολογία διεργασίας 5 νανομέτρων δεύτερης γενιάς, το M2 Pro αποτελείται από 40 δισεκατομμύρια τρανζίστορ – σχεδόν 20% περισσότερα από το M1 Pro και διπλάσια από το M2. Διαθέτει εύρος ζώνης ενοποιημένης μνήμης 200GB/s – διπλάσιο από το M2 – και έως 32GB ενοποιημένης μνήμης χαμηλής καθυστέρησης. Η νέας γενιάς CPU 10 ή 12 πυρήνων αποτελείται από έως και οκτώ πυρήνες υψηλής απόδοσης και τέσσερις πυρήνες υψηλής απόδοσης, με αποτέλεσμα η απόδοση της CPU πολλαπλών νημάτων να είναι έως και 20 τοις εκατό ταχύτερη από την CPU 10 πυρήνων στο M1 Pro. Εφαρμογές όπως το Adobe Photoshop εκτελούν βαριά φορτία εργασίας ταχύτερα από ποτέ και η μεταγλώττιση στο Xcode είναι έως και 2,5 φορές ταχύτερη από ό,τι στο ταχύτερο MacBook Pro με βάση την Intel.1

Η GPU στο M2 Pro μπορεί να διαμορφωθεί με έως και 19 πυρήνες – τρεις περισσότερους από την GPU στο M1 Pro – και περιλαμβάνει μεγαλύτερη κρυφή μνήμη L2. Οι ταχύτητες γραφικών είναι έως και 30 τοις εκατό ταχύτερες από αυτές του M1 Pro, με αποτέλεσμα τεράστια αύξηση της απόδοσης επεξεργασίας εικόνας και δυνατότητα παιχνιδιών ποιότητας κονσόλας.

 

M2 Max: Το πιο ισχυρό και αποδοτικό chip στον κόσμο για έναν επαγγελματικό φορητό υπολογιστή

Με 67 δισεκατομμύρια τρανζίστορ – 10 δισεκατομμύρια περισσότερα από το M1 Max και πάνω από 3 φορές περισσότερα από το M2 – το M2 Max ωθεί τις επιδόσεις και τις δυνατότητες του πυριτίου της Apple ακόμη περισσότερο. Το εύρος ζώνης της ενοποιημένης μνήμης 400GB/s είναι διπλάσιο από το M2 Pro, 4x από το M2 και υποστηρίζει έως και 96GB γρήγορης ενοποιημένης μνήμης. Έτσι, τα τεράστια αρχεία ανοίγουν αμέσως και η εργασία σε πολλαπλές επαγγελματικές εφαρμογές είναι απίστευτα γρήγορη και ρευστή.

Το M2 Max διαθέτει την ίδια επεξεργαστική μονάδα 12 πυρήνων επόμενης γενιάς με την M2 Pro. Η GPU είναι ακόμη πιο ισχυρή με έως και 38 πυρήνες και συνδυάζεται με μεγαλύτερη κρυφή μνήμη L2. Οι ταχύτητες γραφικών ανεβαίνουν έως και 30 τοις εκατό ταχύτερα από το M1 Max. Μαζί με 96 GB μνήμης, το νέο MacBook Pro με M2 Max μπορεί να αντιμετωπίσει έργα έντασης γραφικών που τα ανταγωνιστικά συστήματα δεν μπορούν καν να εκτελέσουν. Από την τροφοδοσία οπτικών εφέ, την εκπαίδευση μοντέλων μηχανικής μάθησης μέχρι τη συρραφή εικόνων gigapixel, το MacBook Pro με M2 Max προσφέρει απίστευτες επιδόσεις είτε είναι συνδεδεμένο στην πρίζα είτε λειτουργεί με μπαταρία. Το M2 Max είναι το πιο ισχυρό και αποδοτικό chip στον κόσμο για επαγγελματικό φορητό υπολογιστή.

 

Επέκταση δυνατοτήτων με προσαρμοσμένες τεχνολογίες

Τα M2 Pro και M2 Max διαθέτουν ενημερωμένες προσαρμοσμένες τεχνολογίες:
και η M2 Pro και η M2 Max περιλαμβάνουν την επόμενη γενιά της Apple, 16 πυρήνων Neural Engine, ικανή για 15,8 τρισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο και έως και 40% ταχύτερη από την προηγούμενη γενιά.

Το M2 Pro διαθέτει μια εξαιρετικά ισχυρή και αποδοτική μηχανή πολυμέσων, συμπεριλαμβανομένης της κωδικοποίησης και αποκωδικοποίησης βίντεο H.264, HEVC και ProRes με επιτάχυνση υλικού, επιτρέποντας την αναπαραγωγή πολλαπλών ροών βίντεο ProRes 4K και 8K με πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας. Το M2 Max διαθέτει δύο μηχανές κωδικοποίησης βίντεο και δύο μηχανές ProRes, προσφέροντας έως και 2x ταχύτερη κωδικοποίηση βίντεο από το M2 Pro.

Ο πιο πρόσφατος επεξεργαστής σήματος εικόνας της Apple προσφέρει καλύτερη μείωση θορύβου και, μαζί με τη Neural Engine, χρησιμοποιεί υπολογιστικό βίντεο για να βελτιώσει την ποιότητα της εικόνας της κάμερας.
Ένα Secure Enclave επόμενης γενιάς αποτελεί κρίσιμο μέρος της κορυφαίας στην κατηγορία της ασφάλειας της Apple.

MacOS Ventura με M2 Pro και M2 Max

Το macOS έχει σχεδιαστεί για το πυρίτιο της Apple και ο συνδυασμός του macOS Ventura με τα κορυφαία νέα τσιπ της βιομηχανίας προσφέρει ασυναγώνιστες επιδόσεις και παραγωγικότητα για τους χρήστες. Οι υπολογιστές Mac που τροφοδοτούνται με πυρίτιο της Apple έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 15.000 εγγενείς εφαρμογές και πρόσθετα που ξεκλειδώνουν την πλήρη ισχύ των τσιπ της σειράς M.

Το macOS Ventura φέρνει νέα χαρακτηριστικά, όπως το Stage Manager, και νέες δυνατότητες με την Continuity Camera και το Handoff στο FaceTime. Το macOS Ventura περιλαμβάνει επίσης μεγάλες αναβαθμίσεις στο Safari, το Mail, τα Μηνύματα, το Spotlight και άλλα, τα οποία ανταποκρίνονται καλύτερα και λειτουργούν αποδοτικά στα M2 Pro και M2 Max.

Η Apple Silicon και το περιβάλλον

Τα M2 Pro και M2 Max βοηθούν τα νέα MacBook Pro και Mac mini να πληρούν τα υψηλά πρότυπα της Apple για την ενεργειακή απόδοση. Οι αποδοτικές επιδόσεις του πυριτίου της Apple βοηθούν το νέο MacBook Pro να επιτύχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Mac – έως και 22 ώρες.3 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται λιγότερος χρόνος να είναι συνδεδεμένος στην πρίζα και να καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Σήμερα, η Apple είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα για τις παγκόσμιες εταιρικές λειτουργίες και μέχρι το 2030 σχεδιάζει να έχει μηδενική επίπτωση στο κλίμα σε ολόκληρη την επιχείρηση, η οποία περιλαμβάνει τις αλυσίδες εφοδιασμού παραγωγής και όλους τους κύκλους ζωής των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τσιπ που δημιουργεί η Apple, από τον σχεδιασμό έως την κατασκευή, θα είναι 100% ουδέτερο ως προς τον άνθρακα.

Πηγή