Το σχέδιο του Tim Berners-Lee για τη σωτηρία του web


O δημιουργός του World Wide Web, ο Tim Burners-Lee, θέλει να διασφαλίσει την ελευθερία των χρηστών του δημιουργήματός του. 

Το όραμα του Tim Berners-Lee περιλαμβάνει ένα νέο “συμβόλαιο για το web”, με τους όρους του οποίου κυβερνήσεις, εταιρείες, ισχυροί παίκτες του κυβερνοχώρου, απλοί χρήστες θα συμμορφωθούν προκειμένου το Διαδίκτυο να παραμείνει ένας ελεύθερος χώρος δημιουργίας, έκφρασης και ανταλλαγής ιδεών και πάσης φύσεως δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Ιστός πλησιάζει τα 30 χρόνια ύπαρξης του και υπολογίζεται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης είναι ήδη online.

O Tim Berners-Lee σημειώνει ότι παρόλο που κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του web υπήρχε η πεποίθηση ότι ένα τέτοιο μέσο δεν θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα, η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι προβλήματα πάντοτε μπορούν να δημιουργηθούν, όπως φαίνεται από τις προσπάθειες χειραγώγησης της web πληροφορίας, τα fake news και το Cyber bullying, μεταξύ άλλων. Τα επιμέρους στοιχεία που θα συνθέτουν το νέο συμβόλαιο για το web από τον Tim Berners-Lee θα ανακοινωθούν πλήρως τον Μάιο του 2019, ακριβώς την εποχή που αναμένεται να είναι online παραπάνω από το 50% του πληθυσμού της Γης.

Το συμβόλαιο του Tim Berners-Lee για τον ίδιο δεν είναι απλώς ένα πλαίσιο αρχών, αλλά μία κανονική συμφωνία, την οποία όλα τα μέρη που θα την υπογράψουν οφείλουν να την τηρούν πιστά και απαρέγκλιτα. Για να δούμε εάν θα τα καταφέρει ο μεγάλος οραματιστής…

The post Το σχέδιο του Tim Berners-Lee για τη σωτηρία του web appeared first on pestaola.Source link