Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητεί 2,7 εκατ. ευρώ από πρώην ισλαμιστή για καταστροφές ιστορικών μνημείων
Δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) αποφάσισαν την Πέμπτη ότι ένας πρώην ισλαμιστής μαχητής, που είχε φυλακιστεί για την καταστροφή ιερών μνημείων στο Τιμπουκτού, πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Άχμαντ αλ-Φάκι αλ-Μάχντι καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα χρόνων το 2016 αφού ομολόγησε ότι είναι ένοχος για εγκλήματα πολέμου λόγω της εμπλοκής του στην καταστροφή δέκα μαυσωλείων και θρησκευτικών μνημείων στο Τιμπουκτού. Τα μνημεία ανάγονταν στον 14ο χρυσό αιώνα του Μαλί, όταν η χώρα ήταν εμπορικό κέντρο και κέντρο του σουφισμού, ενός παρακλαδιού του ισλάμ που θεωρείται ειδωλολατρικό από ορισμένες σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές οργανώσεις.

Καθώς ο αλ-Μάχντι βρίσκεται στη φυλακή και δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει τις αποζημιώσεις, το δικαστήριο ζήτησε από τον αποταμιευτικό λογαριασμό του ΔΠΔ για τα θύματα να το κάνει. Τα χρήματα θα πάνε στην κοινότητα του Τιμπουκτού υπό τη μορφή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σχεδίων οικονομικής βοήθειας και πιθανόν ενός μνημείου.

Ο δικαστής Ραούλ Πανγκαλανγκάν είπε πως ενέργειες όπως οι επιθέσεις σε ναούς «καταστρέφουν μέρος της κοινής μνήμης της ανθρωπότητας και της συλλογικής συνείδησης, και εμποδίζουν την ανθρωπότητα να μεταδώσει τις αξίες και τη γνώση της στις μελλοντικές γενιές».

Οι τρεις δικαστές του δικαστηρίου ανέφεραν επίσης ότι ένας μικρότερος αριθμός ατομικών αποζημιώσεων θα αποφασιστεί αργότερα για ανθρώπους που ο βιοπορισμός τους εξαρτιόταν αποκλειστικά από τα κατεστραμμένα μνημεία και για άμεσους απογόνους των μουσουλμάνων αγίων που είχαν ταφεί στα κατεστραμμένα μαυσωλεία.

Το 2012 αντάρτες Τουαρέγκ κατέλαβαν ένα τμήμα του βόρειου Μαλί, επιβάλλοντας μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου. Στρατεύματα της Γαλλίας και του Μαλί τους εκδίωξαν τον επόμενο χρόνο.

Στη διάρκεια της δίκης του τον Αύγουστο πέρυσι ο αλ-Μάχντι είχε ζητήσει συγγνώμη. Είπε πως είχε παρασυρθεί από την έξαψη που προκάλεσαν οι οργανώσεις αλ-Κάιντα και Ανσάρ Ντιν και πως βρισκόταν σε ηθική σύγχυση όταν κατέστρεψε τα αρχαία μνημεία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 04:04Source link