Το 2018 προσφέρει μοναδική ευκαιρία για την ευρωπαϊκή πορεία των έξι χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017, 04:31

Μία από τις τελευταίες και συμβολικές κινήσεις αυτής της χρονιάς, της Ύπατης Αρμοστού για την Εξωτερική Άμυνα και Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν η άτυπη συνάντησή της με τους πρωθυπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή και κυρίως τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση το 2018.

Η Μογκερίνι απέσπασε τη δέσμευση όλων- του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ντένις Ζβίζντιτς, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, του πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς και της πρωθυπουργού της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς, ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το 2018 θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία, προκειμένου να κάνει η περιοχή βήματα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, υπό την προϋπόθεση ότι απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, αναφέρει η ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνάντηση.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αποφασιστικότητα και το ενδιαφέρον τους να ενισχύσουν τη συνεργασία και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να προωθήσουν την περιφερειακή κατανόηση.

Σ’ αυτό το πνεύμα, υπογραμμίστηκε η σημασία να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Προέδρων Χασίμ Θάτσι και Αλεξάντερ Βούτσιτς προκειμένου να προωθήσουν τον διάλογο με τη βοήθεια και της Ε.Ε. για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Δεκεμβρίου 2017, 04:32Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.