Τεχνολογία

Πρακτικός οδηγός απόκτησης και χρήσης Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων



Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε το Bitcoin μπήκε μέσα στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα «με το έτσι θέλω» δημιουργώντας πολλά ζητήματα. Ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο disrupt που έχει γίνει ποτέ, μέσα στην «αυλή» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος! Φούσκα ή όχι,  είναι θέμα χρόνου να μπει στις καθημερινές συναλλαγές μας.

Ετοιμάσαμε ένα συνοπτικό οδηγό, περιεκτικό με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, για όλους όσοι θέλουν να ασχοληθούν άμεσα με το Bitcoin σαν επενδυτές ή απλά να ενημερωθούν τι είναι αυτό το εξωτικό νέο νόμισμα. Οι παρακάτω πληροφορίες ισχύουν σε γενικές γραμμές και για άλλα κρυπτονομίσματα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σας προειδοποιήσουμε και εμείς με τη σειρά μας ότι η αξία του Bitcoin έχει εκτοξευτεί χωρίς προφανείς λόγους, επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα ψηφιακό νόμισμα που φτιάχτηκε αρχικά για αποζημιώσεις των συμμετεχόντων στο δίκτυο υποστήριξης του, και στην ουσία δεν έχει κάτι από πίσω που να φέρει κάποια αξία ή να δημιουργεί μια αξία, όπως συμβαίνει στα κανονικά νομίσματα, στα πολύτιμα μέταλλα ακόμα και στις μετοχές εταιριών, έστω και σαν πρόσχημα.
Αυτό σημαίνει ότι έχει μετατραπεί σε κερδοσκοπικό προϊόν, με ότι κινδύνους αυτό έχει, και μη ξεχνάμε ότι εφόσον πλέον διαπραγματεύεται και σαν future σε μερικά μεγάλα χρηματιστήρια παραγώγων, μπαίνει στο παιχνίδι και το «παραδοσιακό» χρηματοοικονομικό σύστημα με ότι αυτό συνεπάγεται (κυρίως σε ρευστοποιήσεις).

Ήδη startups στο εξωτερικό πραγματοποιούν χρηματοδοτήσεις σε κρυπτονομίσματα, τις λεγόμενες ICOs,  ενώ ήδη έγινε κρούση σε ελληνική επιχείρηση για να εξαγοραστεί με Βitcoin με τον founder να ψάχνεται για τι πρέπει να κάνει και πώς…
Δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει κάποιο έστω κάποιο ελάχιστο ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τα κρυπτονομίσματα, μια και το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα τα αποφεύγει προς το παρόν όπως «ο διάολος το λιβάνι», για ευνόητους λόγους, για αυτό το λόγο θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι, και ειδικά όσοι εμπλέκονται σε μεγάλες συναλλαγές να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να συμβουλεύονται πάντα κάποιον ειδικό.

Τα βασικά του Bitcoin

Το Bitcoin φτιάχτηκε το 2008 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2009 απο έναν ή μια ομάδα δημιουργών με την ονομασία «Satoshi Nakamoto». O λόγος ύπαρξής του, όπως προαναφέραμε, είναι η υλική επιβράβευση για το mining – συντήρηση του δικτύου blockchain που βασίζεται στους συμμετέχοντες χρήστες. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε εξ ορισμού θα κυκλοφορήσουν 21 εκατομμύρια νομίσματα – tokens! Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 16,7 εκατ. To Bitcoin διαιρείται σε Satoshi το οποίο αντιστοιχεί σε 0,00000001 Bitcoin.
Ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους μέσα στο 2017 παραλλαγές – παραφυάδες του Bitcoin, το Bitcoin Gold και Bitcoin Cash, τα οποία θεωρητικά αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την δημοφιλία του Bitcoin, σε τεχνικό κυρίως επίπεδο, αλλά το γεγονός ότι είναι άμεσα σχετιζόμενα με το Bitcoin, μπορούν να φέρουν σοβαρά προβλήματα σε όλο το δίκτυο, μια και μη ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει κεντρικό έλεγχος.

Είναι ένα, είναι δύο είναι «χίλια δέκα δύο»

Εκτός από το Bitcoin θα έχετε σίγουρα ακούσει και δει για διάφορα άλλα κρυπτονομίσματα. Υπάρχουν εκατοντάδες από αυτά, και ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα, μια και πρόκειται για τεχνολογία ανοικτού λογισμικού.
Μαζί με το Bitcoin τα άλλα δυο κρυπτονομίσματα που είναι στο προσκήνιο είναι το Ethereum και το LiteCoin και ίσως να έχετε ακούσει το Monero και το Ripple. Η μεγάλη διαφορά που έχει το Ripple με τα υπόλοιπα νομίσματα είναι ότι χρησιμοποιείται σαν ένας «μεσάζοντας» στις υπηρεσίες αποστολής χρημάτων μεταξύ διαφόρων και νομισμάτων της Fintech Ripple, το οποίο το συμπαρέσυρε το ρεύμα του Bitcoin και έκανε δισεκατομμυριούχο τον CEO της Startup.

Πως αποκτάμε Bitcoin;

Οι τρόποι είναι δυο:

Ο πρώτος, και πλέον ο πιο δύσκολος, είναι το «mining».
Όλα τα δημόσια κρυπτονομίσματα έχουν φτιαχτεί με ένα εξαιρετικά ευφυή και αποκεντρωμένο τρόπο, όπου πολλοί κόμβοι κρατούν τα δεδομένα των συναλλαγών και όλα τα μέλη του δικτύου φροντίζουν να επαληθεύουν τις συναλλαγές αυτές και το ότι δεν πάει κάτι λάθος ή έχει παραποιηθεί. Η μεγάλη βάση δεδομένων που κρατά αυτές τις συναλλαγές είναι το Blockchain, η αξεπέραστη «πιστότητα» του οποίου θα φέρει την «επανάσταση» οπουδήποτε χρειάζεται κάποια πιστοποίηση, βγάζοντας από τη μέση τους μεσάζοντες, την συνοδευτική γραφειοκρατία και τα συνεπαγόμενα κόστη.
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το λεγόμενο «mining» στην ουσία ελέγχουμε την ακεραιότητα των συναλλαγών και του εκάστοτε δικτύου, προσφέροντας ισχύ και χρόνο από τους υπολογιστές μας, και σαν αντάλλαγμα παίρνουμε νέα κρυπτονομίσματα, τα οποία και δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο.
Στο Blocκchain είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθεί κάτι! Μια και για να γίνει αυτό πρέπει ο κακόβουλος χρήστης να επέμβει σε όλα σχεδόν τα μέλη-κόμβοι του δικτύου, κάτι αδύνατο!
Από την άλλη, αν και είναι αδύνατη η καθεαυτή παραποίηση αλλά και η κλοπή των κρυπτονομισμάτων, μια και εφόσον γίνει η πιστοποίηση από το δίκτυο ότι έχουμε την κατοχή μας Bitcoin δεν μπορεί να μας τα κλέψει κανένας και για τίποτα, αδυναμίες και αστοχίες τρίτου λογισμικού ή ενδιάμεσων δικτύων και ανταλλακτηρίων αλλά και ειδικά η μη επιμελής διαχείριση των μυστικών κλειδιών μας μπορεί να επιφέρει απώλειες.
Τα παραπάνω θα πρέπει να τα έχουν υπόψη τους όλοι όσοι ασχοληθούν σοβαρά και με μεγάλα ποσά με τα κρυπτονομίσματα!
Σε κάθε περίπτωση το mining είναι μια χρονοβόρα, τεχνικά πολύπλοκη και ενεργοβόρα διαδικασία, η οποία απευθύνεται σε έμπειρους χρήστες, ειδικά στη περίπτωση δημοφιλών κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, αφού όσο αυξάνονται οι χρήστες που κάνουν mining αλλά και ο όγκος των συναλλαγών τόσο δυσκολεύει το mining. Μια λύση σε αυτό είναι μεγάλες φάρμες mining στις οποίες πληρώνετε συνδρομή και παίρνετε μια συγκεκριμένη υπολογιστή ισχύ η οποία αντιστοιχεί σε κάποιο ποσό κρυπτονομισμάτων.

Ο δεύτερος τρόπος είναι να απευθυνθούμε σε κάποιο ανταλλακτήριο (Exchange) και να αγοράσουμε Βitcoin ή το κρυπτονόμισμα που θέλουμε.

Τα Ανταλλακτήρια – Exchanges

Έχουν την ίδια λογική και λειτουργία με τα χρηματιστήρια αξιών, αλλά και οποιαδήποτε οργανωμένη αγορά, και απευθύνονται σε αυτό όλοι όσοι θέλουν να αγοράσουν και να πουλήσουν κρυπτονομίσματα και όσοι θέλουν να μετατρέψουν κρυπτονομίσματα σε άλλα νομίσματα, κανονικά και ψηφιακά.
Οι αγοραστές στα ανταλλακτήρια καθορίζουν την τιμή που επιθυμούν να αγοράσουν, η οποία συνήθως είναι διαφορετική από την τιμή πώλησης που ορίζουν οι πωλητές.
Με αυτό το τρόπο, μέσω προσφοράς και ζήτησης, καθορίζονται οι τιμές που βλέπουμε κάθε μέρα να ανεβοκατεβαίνουν. Αυτές οι τιμές που αναφέρουμε όλοι μας είναι η λεγόμενη μέση τιμή στην οποία στην ουσία δεν γίνονται συναλλαγές! Οι περισσότερες γίνονται στις μέγιστες τιμές αγοράς ή πώλησης! Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα στο εξαιρετικό άρθρο της Revolut.

Πέρα από τη αγορά Bitcoin και άλλων κρυτπτονομισμάτων, τα ανταλλακτήρια συνήθως προσφέρουν και την υπηρεσία ασφαλούς φύλαξης των Βitcoin, κάτι εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο για όλους τους επενδυτές.
Αν και το μέγεθός των ανταλλακτηρίων δεν εξασφαλίζουν την απόλυτη ασφάλεια, (βλ. την χρεοκοπία του Mt. Gox), ωστόσο θα συστήναμε να απευθυνθείτε σε αυτά για να αγοράσετε Βitcoin και να επιλέξετε κάποια από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα.

Θα σταθούμε για άλλη μια φορά στο θέμα της ασφάλειας, μια και σε κάθε περίπτωση η ψηφιακή φύση του Bitcoin απαιτεί την καλύτερη, και συνήθως ακριβότερη, επιλογή ασφάλειας των κρυπτονομισμάτων.

Πως αποκτάμε Βitcoin βήμα – βήμα

1. Η πιο απλή και εύκολη λύση με διαφορά είναι η Revolut. Πρόκειται για μια νεο-τράπεζα όπως ονομάζονται η οποία λειτουργεί αποκλειστικά μέσω εφαρμογής στα Smartphones. Ειδικεύεται στις πληρωμές και στις μεταφορές χρημάτων αλλά πλέον εμπλουτίζει σταθερά τις υπηρεσίες της.
Μια από τις νέες υπηρεσίες είναι η αγορά Bitcoin, Litecoin και Ethereum. Προς το παρόν η υπηρεσία προσφέρεται αποκλειστικά στα μέλη με συνδρομή εκτός και αν συστήσετε την υπηρεσία σε τρεις φίλους σας. Η Revolut συνεργάζεται με δυο γνωστά ανταλλακτήρια σε Ευρώπη και Αμερική και προσφέρει μια επιπλέον ασφάλεια στα χρήματά σας. Για να αγοράσετε Βitcoin θα πρέπει φυσικά να τροφοδοτήσετε τον λογαριασμό σας στη Revolut με χρήματα, με τις πωλήσεις να πιστώνονται σε αυτόν.

2. Η δεύτερη λύση είναι τα ανταλλακτήρια που αναφέραμε πιο πάνω. Σε γενικές γραμμές είναι μια ασφαλής λύση αλλά θα συστήναμε να επιλέξετε τα μεγαλύτερα και γνωστότερα, αν και πάλι δεν υπάρχει πλήρης εξασφάλιση αν πάει κάτι στραβά. Το Mt. Gox ήταν ένα μεγάλο και γνωστό ανταλλακτήριο Bitcoin αλλά χρεοκόπησε και πολύς κόσμος έχασε τα χρήματά του.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε πάλι ότι τα κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε κάποιο κανονιστικό πλαίσιο, με την διαχείριση του να αναλαμβάνουν ιδιωτικές εταιρείες, με ότι αυτό συνεπάγεται! Μέχρι να υποστηριχθούν από τις μεγάλες και παραδοσιακές εταιρείες και τράπεζες και να υπάρχει ένα ελάχιστον κανονιστικό πλαίσιο θα πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή εφόσον αποφασίσουμε να μπούμε στον κόσμο των κρυποτονομισμάτων.

Μερικά γνωστά και μεγάλα ανταλλακτήρια είναι το Kraken, το Coinbase, το GDAX και το Bitstamp, σε κάθε περίπτωση σας τα αναφέρουμε ενδεικτικά. Για να φτιάξετε λογαριασμό εκεί συνήθως χρειάζεται η επίδειξη κάποιου αποδεικτικού στοιχείου ταυτότητας (Διαβατήριο ή Ταυτότητα).

Τέλος, μια άλλη λύση είναι τα Bitcoin ATMs, μια λύση η οποία προσφέρεται και από μια ελληνική Startup μάλιστα, αλλά και άλλες εταιρείες στην Αθήνα, και πρόκειται για έναν πιο προσιτό ενδιάμεσο μέσο πρόσβασης στα κρυπτονομίσματα με σχετικά υψηλές προμήθειες.

3. Τα κρυπτονομίσματα είναι αμιγώς ψηφιακά και όπως συμβαίνει και στα κανονικά νομίσματα θα πρέπει να φτιάξουμε ένα πορτοφόλι για να τα τοποθετήσουμε. Υπάρχουν δεκάδες πορτοφόλια διαθέσιμα αλλά εφόσον είστε αρχάριος με το θέμα θα συστήναμε να επιλέξετε τα πορτοφόλια του σημείου αγοράς κρυπτονομισμάτων.
Η Revolut προσφέρει το δικό της πορτοφόλι και τα ανταλλακτήρια επίσης. Επειδή τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια είναι επιρρεπή στους crackers θα πρέπει να επιλέγουμε πάντα την καλύτερη και ασφαλέστερη επιλογή. Πχ. Θα δείτε ότι τα ανταλλακτήρια αναφέρουν ότι έχουν τα κρυπτονομίσματά σε ψηφιακά πορτοφόλια τα οποία ΔΕΝ είναι online! Άλλα αναφέρουν ότι τυπώνουν ακόμα και σε χαρτί τα ψηφιακά κλειδιά των πορτοφολιών!
Όταν δημιουργείτε ένα ψηφιακό πορτοφόλι αποκτάτε μια δημόσια διεύθυνση όπου μπορείτε να δεχτείτε και να αποθηκεύσετε τα κρυπτονομίσματά σας. Παράλληλα δημιουργείτε και ένα ιδιωτικό και απόρρητο κλειδί το οποίο χρησιμοποιείτε όταν θέλετε να μεταφέρετε κρυπτονομίσματα σε εσάς ή άλλους χρήστες ή να τα χρησιμοποιήσετε με κάποιο τρόπο, όπως για παράδειγμα σε πληρωμές.
Το ιδιωτικό κλειδί για λόγους ευκολίας συνηθίζεται να εξάγεται από μια ομάδα λέξεων για να τη θυμόμαστε εύκολα. Σε γενικές γραμμές τη δημόσια διεύθυνση μπορούμε να την έχουμε σε κοινή θέα αλλά ΠΟΤΕ τις λέξεις κλειδιά των ιδιωτικών κλειδιών.

4. Ακόμα και να μεταφέρετε τα Bitcoin σε μια συσκευή της ιδιοκτησίας σας, αλλά στο ίδιο πορτοφόλι του ανταλλακτηρίου για παράδειγμα, εφόσον αυτό βρίσκεται και στον server τoυ Coinbase για παράδειγμα πάλι υπάρχει θέμα σε περίπτωση προβλημάτων. Μια από τις πιο ασφαλείς λύσεις είναι τα λεγόμενα τα φυσικά πορτοφόλια (Hardware wallets). Συνήθως έχουν τη μορφή USB Sticks και ενσωματώνουν ένα κανονικό πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων σε έναν μικροϋπολογιστή. Σε κάθε περίπτωση προτού εξετάσετε μια τέτοια λύση, την οποία και συστήνουμε ανεπιφύλακτα, θα πρέπει να ελέγξετε αν το hardware πορτοφόλι υποστηρίζει το κρυπτονόμισμα της επιλογής σας.
Για να μεταφέρετε χρήματα στο hardware πορτοφόλι πραγματοποιείτε μια μεταφορά, όπως θα κάνατε σε οποιαδήποτε περίπτωση. Συνδέετε το hardware πορτοφόλι με τον υπολογιστή σας και μεταφέρονται τα ψηφιακά νομίσματα εκεί, από το ανταλλακτήριο π.χ., και το έχετε πάντα σε κάποιο ασφαλές σημείο.
Μια ελληνική Startup, η Coinomi, προσφέρει ένα από τα εκατοντάδες πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων με ειδίκευση τα λεγόμενα εναλλακτικά tokens, όπου μπορείτε να δείτε είναι δεκάδες.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχάσετε τις λέξεις του ιδιωτικού κλειδιού αλλά ειδικά το PIN του. Εφόσον ξεχάσετε το PIN για λόγους ασφαλείας δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να γίνει επαναφορά σε αρχική κατάσταση χάνοντας τα πάντα.
Μερικά γνωστά hardware wallets είναι τα: Ledger Nano S, TrezorKeepKey, τα οποία ενσωματώνουν και οθόνη LCD και το κόστος τους κυμαίνεται απο 60 έως 100 δολ.

5. Αγοράσατε Bitcoin, βρήκατε και το ιδανικό hardware wallet, πως τα χρησιμοποιείτε στον πραγματικό κόσμο; Εφόσον είστε επενδυτής μάλλον θα παραμείνουν στην πλατφόρμα που θα πραγματοποιείτε τις συναλλαγές σας, μια και θα πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτά για ευνόητους λόγους.
Για να τα χρησιμοποιήσετε η πιο εύχρηστη λύση είναι πάλι η Revolut μια και προσφέρει άμεσες μετατροπές σε 26 κανονικά νομίσματα με μικρές προμήθειες.
Αλλιώς, οπουδήποτε δέχονται Bitcoin, κυρίως σε καταστήματα online, μπορείτε να πληρώσετε είτε μέσω ενός κωδικού QR που σκανάρει και αναγνωρίζει η Mobile έκδοση του πορτοφολιού, (ο οποίος περιέχει τα χρήματα που πρέπει να αποσταλούν), είτε μέσω του πορτοφολιού σας στο web, όπου στέλνετε τα χρήματα στον πορτοφόλι του παραλήπτη.
Μια άλλη προφανής εύχρηστη λύση για πληρωμές θα ήταν η σύνδεση μιας χρεωστικής κάρτας Visa – Mastercard με ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων.
Μέχρι μπουν οι εταιρείες καρτών στο χώρο η πιο κοντινή λύση είναι αυτή της ευρωπαϊκής Startup Monaco Card η οποία υπόσχεται μια τέτοια λειτουργικότητα.

Το θέμα όπως μπορείτε να αντιληφθείτε είναι τεράστιο και απαιτεί επιμέρους άρθρα – συμβουλές για να μπούμε με ευκολία και ασφάλεια στον θαυμαστό κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

πηγή: startupper.gr




Source link