Ειδήσεις

Οι συνομιλίες με τη Β. Κορέα «δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι σόου»




Κατά τη διάρκεια της καριέρας του διαπραγματεύθηκε με ηγέτες που η Ουάσινγκτον αντιμετώπιζε σαν παρίες, από τον Σαντάμ Χουσέιν μέχρι στελέχη της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ και τον πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, και αντλώντας από την πολύχρονη εμπειρία του, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Μπιλ Ρίτσαρντσον έχει μια απλή συμβουλή να δώσει στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σχολιάζοντας την «τολμηρή» απόφασή του Αμερικανού προέδρου να δεχθεί να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, τον ισχυρό άνδρα στην Πιονγκγιάνγκ, ο Ρίτσαρντσον επεσήμανε πως η διπλωματία «δεν είναι τηλεοπτικό ριάλιτι σόου: πρέπει να έχεις γύρω σου μια ικανή ομάδα και να ακολουθείς συνεκτική στρατηγική».

Ο Ρίτσαρντσον παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο στο σπίτι του, στο Νέο Μεξικό.

Πώς είδε την επικείμενη σύνοδο κορυφής Τραμπ-Κιμ;



«Μου προκάλεσε κατάπληξη. Είναι τεράστιο στοίχημα, μεγάλο ρίσκο, όμως άξιζε να το πάρει κανείς. Τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερα απ’ ό,τι αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις σχέσεις και τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο», σημείωσε ο άλλοτε πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ επί των ημερών του Μπιλ Κλίντον στην προεδρία.

«Είναι αληθινή ευκαιρία», συνέχισε, αλλά «με ανησυχεί η έλλειψη προετοιμασίας και η έλλειψη πειθαρχίας του προέδρου. Πάντως τον συγχαίρω για αυτή την πολύ τολμηρή πρωτοβουλία του, να αποδεχθεί την πρόσκληση» του Κιμ, συνέχισε.

«Όμως δεν πρόκειται για το (τηλεοπτικό ριάλιτι σόου) The Apprentice ή κάποια άλλη εκπομπή της τηλεόρασης ριάλιτι», προειδοποίησε ο Ρίτσαρντσον τον Τραμπ, μέχρι πρότινος παρουσιαστή και σχολιαστή τέτοιων εκπομπών.

Αντιθέτως, «πρόκειται για μια διαπραγμάτευση με έναν απρόβλεπτο ηγέτη, ο οποίος διαθέτει τουλάχιστον 20 πυρηνικά όπλα και ο οποίος απειλεί τις ΗΠΑ».

Είναι εφικτή μια συμφωνία, και ποια;



Η προοπτική της συνάντησης των δύο ηγετών «είναι αληθινά ασυνήθιστη στη διπλωματία. Συνήθως τα πράγματα γίνονται αντίστροφα – από κάτω προς τα πάνω», επεσήμανε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον.

«Ο στόχος μας θα όφειλε να είναι η αποπυρηνικοποίηση, αλλά δεν πιστεύω πως αυτό είναι ρεαλιστικό. Πρέπει να πιέσουμε εξαιρετικά σθεναρά για να φρεναριστούν, να παγώσουν οι πυρηνικές, βαλλιστικές και συμβατικές στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας».

Για τον συνταξιούχο διπλωμάτη, μια «ένδειξη καλής θέλησης» από μέρους της Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να είναι ο επαναπατρισμός τριών Αμερικανών φυλακισμένων του καθεστώτος και ο επαναπατρισμός σορών Αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας.

Ωστόσο «πρέπει να παραδεχθούμε ότι η Βόρεια Κορέα θα ζητήσει κάτι σε αντάλλαγμα», σημείωσε.

Μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τον Κιμ;



Σε ηλικία 34 ετών, ο Κιμ Γιονγκ Ουν «είναι απρόβλεπτος» και «μερικές φορές» μοιάζει «παράλογος», πάντως «είναι υποτιμημένος», έκρινε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον.

«Θεωρούσα εδώ και πολύ καιρό πως έχει σχέδιο, όραμα για το μέλλον, και είναι προφανές πως αυτή είναι η περίπτωση. Εξελίχθηκε, μεταβλήθηκε από έναν ηγέτη που έριχνε βόμβες σε έναν άνδρα που διαθέτει στρατηγικό όραμα. Τα κατάφερε μάλλον καλά πρόσφατα στην επανέναρξη της διπλωματίας με τη Νότια Κορέα στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν», συμπλήρωσε.

Οι Βορειοκορεάτες «πάντα ήθελαν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το αίτημα για τη σύνοδο κορυφής εγγράφεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Βόρειας Κορέας για να είναι σε θέση να πει “είμαστε παίκτες πρώτης τάξεως, οφείλετε να συναλλάσσεστε μαζί μας”».

Ο Ρίτσαρντσον έσπευσε να προσθέσει όμως πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε πως δεν θα πέσουμε σε παγίδα που θα στήσουν οι Βορειοκορεάτες, οι οποίοι είναι πολύ ικανοί στην τέχνη να διαπραγματεύονται συμφωνίες και μετά να αποσύρονται από αυτές».

Μπορεί να τα καταφέρει ο Τραμπ;



Η κύρια ανησυχία του Ρίτσαρντσον είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε να συναντηθεί με τον Κιμ χωρίς να το σκεφτεί.

«Πρέπει να έχει στρατηγική. Με ανησυχεί όλη αυτή η τρικυμία στον Λευκό Οίκο αλλά και το προσωπικό στιλ του. Αυτό μόνο δεν φτάνει. Δεν μπορεί να συνεχίζει να πηγαίνει έτσι, με το κεφάλι κάτω, να συνεχίζει τις αναρτήσεις στο Twitter», έκρινε.

«Ο υπουργός Εξωτερικών (Ρεξ Τίλερσον) πρέπει να διεξαγάγει τις συζητήσεις. Πρέπει να υπάρξει αντιπροσώπευση των ενόπλων δυνάμεων. Ο πρόεδρος θα όφειλε να συγκροτήσει μια ομάδα και να ακολουθήσει συνεκτική στρατηγική. Δεν πρόκειται για τηλεοπτικό ριάλιτι σόου, αλλά για μια διαπραγμάτευση μείζονος σημασίας για την πιο φλέγουσα κρίση που άπτεται της εθνικής ασφάλειας (των ΗΠΑ) στον κόσμο σήμερα», επέμεινε ο Μπιλ Ρίτσαρντσον.

Και πρόσθεσε: «το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο πρόεδρος είναι να καλέσει τον (πρώην) πρόεδρο Μπους και τον (πρώην) πρόεδρο Κλίντον και να τους συμβουλευθεί, να αξιοποιήσει την εμπειρία τους. Δεν πρέπει να το χειριστεί μόνος του».



Source link