Ειδήσεις

H έκδοση Πουτζντεμόν είναι υπόθεση των δικαστηρίων
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, 15:24

Η γερμανική κυβέρνηση αποποιείται της πολιτικής ευθύνης και παραπέμπει στις γερμανικές δικαστικές αρχές ως αρμόδιες για την απόφαση έκδοσης του πρώην προέδρου της Καταλονίας.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να εμπλακεί στην υπόθεση Κάρλες Πουτζντεμόν. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στο briefing της Δευτέρας στο Βερολίνο. Αρμόδιες για να αποφασίσουν για την έκδοση του Καταλανού πολιτικού στην Ισπανία είναι, σύμφωνα με τον κ. Ζάιμπερτ, οι δικαστικές αρχές του βορειογερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ Χόλσταϊν.

Όπως διευκρίνισε, η σύλληψή του και η δικαστική διαδικασία έκδοσής του βασίζονται σε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, που εξέδωσε η Ισπανία και το οποίο είναι δεσμευτικό για τη Γερμανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι η Ισπανία είναι ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου και ότι η κατάσταση στη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με την κατάσταση στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει πάντως ότι το ζήτημα της Καταλονίας θα λυθεί στο πλαίσιο του ισπανικού νομοθετικού και συνταγματικού δικαίου.

Το δικαστήριο δεν θα αποφασίσει επί της ουσίαςΣτο ίδιο briefing εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης επεσήμανε πως η αρμόδια δικαστική αρχή στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν δεν πρόκειται να εξετάσει την ουσία των κατηγοριών ενάντια στον Κάρλες Πουτζντεμόν, δηλαδή το κατά πόσο υποκίνησε σε στάση και αποσχιστική δράση, αλλά το κατά πόσο οι κατηγορίες συνιστούν αδίκημα και στη Γερμανία. Η απόφαση του δικαστηρίου για την έκδοση ή μη του Κάρλες Πουτζντεμόν θα πρέπει να ληφθεί εντός των επόμενων 60 ημερών.

Τέλος στο ίδιο κυβερνητικό briefing ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η πληροφορία για την πιθανότητα εισόδου του Πουτζντεμόν σε γερμανικό έδαφος δόθηκε από τις αστυνομικές αρχές της Ισπανίας στον σύνδεσμο της γερμανικής Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας στη Μαδρίτη.

Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές στο κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν, το οποίο συνορεύει με τη Δανία. Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί μετά την είσοδο του Καρλές Πουτζντεμόν σε γερμανικό έδαφος. Ο 55χρονος επέστρεφε οδικώς από την Φινλανδία για να πάει στο Βέλγιο, όπου διαμένει εδώ και σχεδόν πέντε μήνες.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, 15:24Source link