Η ανησυχία ασφαλείας που «συνοδεύει» το iPhone XΔεν έχουν περάσει ούτε δύο 24ωρα από τη στιγμή που Apple ανακοίνωσε την κυκλοφορία του iPhone X, της νέας «ναυαρχίδας» της στο χώρο των φορητών συσκευών και ήδη ειδικοί της ασφάλειας στο χώρο της τεχνολογίας, αλλά και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν το φόβο ότι οι διωκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν μια ιδιότητα του νέου τηλεφώνου για να αποκτούν πρόσβαση σε συσκευές υπόπτων ή κρατουμένων.

Η ιδιότητα αυτή ονομάζεται Face ID και είναι ο αντικαταστάτης του ξεκλεδώματος της συσκευής με δακτυλικό αποτύπωμα (γνωστό ως Touch ID). Πλέον το iPhone X θα ξεκλειδώνει σαρώνοντας το πρόσωπο του ιδιοκτήτη του και αναγνωρίζοντάς το, μέσω κάμερας και υπέρυθρων ακτινών. Μάλιστα, το Face ID θα μαθαίνει κάθε φορά που χρησιμοποιείται και νέα χαρακτηριστικά του προσώπου του κατόχου της συσκευής και θα τον αναγνωρίζει ακόμα κι αν φορά γυαλία ή αφήσει γένια.

Η Apple διαβεβαιώνει ότι το Face ID δεν θα μπορεί να ξεγελαστεί εύκολα, όπως, πχ, με μια φωτογραφία του κατόχου της συσκευής, ωστόσο, όπως σημειώνει το Forbes, ένας αστυνομικός θα μπορεί σχετικά εύκολα να ξεκλειδώσει το iPhone X ενός υπόπτου, απλώς κρατώντας τη συσκευή μπροστά στο πρόσωπό του. Υπενθυμίζεται ότι η Apple δεν είχε βοηθήσει το FBI να ξεκλειδώσει συσκευή που κλείδωνε με δακτυλικό αποτύπωμα, παρά την πίεση που είχε δεχθεί.

Από την άλλη, πάντως, ειδικοί ασφαλείας επισημαίνουν ότι για να μπουν οι διωκτικές αρχές στο «εσωτερικό» ενός iPhone X θα πρέπει να ξεπεράσουν και τα εμπόδια που θέτει το λειτουργικό σύστημα, το iOS 11, το οποίο προαπαιτεί κώδικες για να συνδεθεί η συσκευή με έναν υπολογιστή. Πάντως, ακόμα κι έτσι, η ανησυχία για κατάχρηση αυτής της ιδιότητας του iPhone X από τις διωκτικές αρχές παραμένει. Να δούμε αν η Apple την διαλύσει…

topontiki.gr

Διαβάστε ακόμα:Source link