Άλλα δύο πολεμικά μέτωπα ανοίγει ο Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ, ενώ επιπλέον δεσμεύτηκε ότι ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του θα ανακαταλάβουν την πόλη Ταλ Ριφάατ στην περιοχή του Χαλεπίου στη βόρεια Συρία, που τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Κούρδοι.

Η πόλη Ταλ Ριφάατ, που αποτελεί τον επόμενο στόχο της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) στη βόρεια Συρία, βρίσκεται περίπου 40 χλμ. βόρεια του Χαλεπίου.

«Αν θέλει ο Θεός, θα φροντίσουμε ώστε αυτή η επιχείρηση να επιτύχει τον σκοπό της καταλαμβάνοντας την Ταλ Ριφάατ σε λίγο καιρό», δήλωσε ο Ερντογάν από την Τραπεζούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 18 Μαρτίου οι τουρκικές δυνάμεις με τη βοήθεια Σύρων συμμάχων τους κατέλαβαν τον θύλακα Αφρίν στη βόρεια Συρία, εκδιώκοντας την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), έπειτα από μια επίθεση που είχε ξεκινήσει δύο μήνες νωρίτερα.

Οι YPG χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα, αλλά αποτελούν παράλληλα έναν πολύτιμο σύμμαχο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Εξοντώσαμε 3,747 τρομοκράτες στο Αφρίν», ανέφερε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ξεκινάει τώρα νέα επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στην πόλη Σιντζάρ του Ιράκ. «Θυμηθείτε, σας το είχα πει ότι θα τους πιάναμε. Αυτοί θα τραπούν σε φυγή, εμείς θα τους κυνηγήσουμε. Η δουλειά δεν θα ολοκληρωθεί στο Αφρίν. Το PKK βρίσκεται στη Σιντζάρ. Εκεί θα πάμε και εμείς σας είχα πει. Οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει», διακήρυξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την επομένη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος να διευρύνει την επίθεση εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής και σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

«Θα συνεχίσουμε την πορεία αυτή έως την πλήρη καταστροφή του διαδρόμου που συνιστούν η Μανμπίτζ, η Άιν αλ-Άραμπ (το Κομπάνι στα αραβικά), η Ταλ Αμπιάντ, η Ρας αλ-Άιν και το Καμισλί», στη βόρεια Συρία, προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα δεν έκρυψε ποτέ την εχθρότητά της απέναντι στην ντε φάκτο αυτονομία που απέκτησαν οι Κούρδοι της Συρίας σε μεγάλα τμήματα εδάφους στη διάρκεια της σύγκρουσης που μαίνεται στη χώρα από το 2011.

Πηγή: Russia TodaySource link