Ειδήσεις

Όλος ο πολιτισμένος κόσμος έχει ενωθεί γύρω από την Ουκρανία


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023, 21:24

Σειρά εκδηλώσεων πραγματοποίησαν, σήμερα, 24 Φεβρουαρίου, τη μαύρη μέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πρωτοβουλία Πολιτών Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία, σε συνεργασία με την Κοινότητα των Ουκρανών Θεσσαλονίκης, την Ουκρανική Διασπορά της Βόρειας Ελλάδας και την Ένωση Ελλήνων από την Ουκρανία στην Ελλάδα.

Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, το απόγευμα στις 5 μ.μ στον μητροπολητικό ναό του Γρηγορίου Παλαμά τελέστηκε λειτουργία σε δυο γλώσσες, ελληνικά και ουκρανικά. Μετά το τέλος της λειτουργίας, ξεκίνησε η πορεία  με  ουκρανικές σημαίες, πλακάτ και συνθήματα κατά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ακολούθησε πορεία στο Λευκό Πύργο, όπου δημιουργήθηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Πιασμένοι χέρι – χέρι , Έλληνες και Ουκρανοί, φώναξαν : «Ευρώπη, σώσε τα παιδιά μας! Όχι στον πόλεμο!»

 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Βαντίμ Σαμπλούκ,  που ήταν παρών στην διαδήλωση, ευχαρίστησε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, τους εθελοντές, τα μέλη της Ουκρανικής κοινότητας, και όλους όσοι πήραν  μέρος στη συγκέντρωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας.  

«Ήταν μια χρονιά αντίστασης, μια χρονιά ηρωισμού και θέλησης για νίκη. Αλλά είναι και μια χρονιά μεγάλων ανθρώπινων απωλειών, βομβαρδισμών και καταστροφών…Οι κατακτητές αδυνατούν να μας νικήσουν στο πεδίο της μάχης και ως εκ τούτου καταστρέφουν κρυφά τις  πόλεις μας, σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν αστικές μεταφορές, υποδομές, ενεργειακές εγκαταστάσεις, καταστρέφουν την οικονομία μας.  Όλος ο πολιτισμένος κόσμος έχει ενωθεί γύρω από την Ουκρανία. Πρωτοφανής η στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει καθημερινά»ανέφερε ο  Βαντίμ Σαμπλούκ. Συμπαράσταση στην Ουκρανία εξέφρασαν με την παρουσία τους στη διαδήλωση οι πρόξενοι της Γαλλίας, Γερμανίας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Βόρειας Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. 

Στην διαδήλωση πήραν μέρος πολλές γυναίκες με τα παιδιά τους και μια από αυτές η 35χρονη  Ουκρανή Λουντμίλα είπε ότι  “ ο καθένας από εμάς έχει μεγάλη επιθυμία να επιστρέψει στο σπίτι του, στην πατρίδα και να γιορτάσει τη νίκη της Ουκρανίας” . Ο γιος της κρατάει το πλακάτ: “ Όχι στην ρωσική εισβολή”. «Η ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου του 2022 είναι μια μαύρη μέρα για μας.  Μια μέρα που άλλαξε τη ζωή όλων των Ουκρανών. Στις 5 το πρωί  ξυπνήσαμε  στο Κίεβο από τους ήχους εκρήξεων. Πανικόβλητοι και τρομαγμένοι μαζέψαμε τις βαλίτσες. Σε μια εβδομάδα εγκατέλειψα  το σπίτι μαζί με τα παιδιά, ενώ ο άνδρας μου έμεινε”, αφηγείται  η Λουντμίλα και  συμπληρώνει: “ Σε ένα μήνα θα συμπληρώσουμε ένα χρόνο προσφυγιάς και διαμονής  τη Θεσσαλονίκη. Εμείς σωθήκαμε αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν σ’ υτές τις σκληρές μάχες για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας».

“Είμαστε συγκλονισμένοι όπως είναι όλη η παγκόσμια ανθρωπότητα σαν αποτέλεσμα της παράλογης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που  συμπληρώνει  ένα χρόνο.Μέσα σε αυτό το κλίμα θλίψης εκφράζω χαρά  για την συσπείρωση πολιτών, φορέων και των δήμων της Θεσσαλονίκης σε αυτή την προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης», δήλωσε ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πρώην βουλευτής  και μέλος της Πρωτοβουλίας των Πολιτών.

Οι διαδηλωτές κατέληξαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην νέα παραλία, όπου προηγουμένως είχε αφιχθεί αυτοκινητομπή μελών της Ουκρανικής Κοινότητας με σημαίες, η οποία είχε ξεκινήσει από την ανατολική Θεσσαλονίκη.

 

Πηγή