Ειδήσεις

Μειώνονται οι ομάδες στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών




Σημαντικές αποφάσεις έλαβε για το επαγγελματικό ανδρικό βόλεϊ η 134η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ. Με αφορμή την αποχώρηση του Εθνικού Πειραιώς από την ΕΣΑΠ, τα Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναβάθμισης του ελληνικού πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών, με ορίζοντα τριετίας, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ομάδων.

Την περίοδο 2018-19 δεν θα αναπληρωθεί η θέση του Εθνικού Πειραιώς που αποχωρεί και δεν θα αγωνιστεί σε καμία κατηγορία. Τα ΤΑΑ αποφάσισαν ότι από τις 11 ομάδες που θα αγωνιστούν τη νέα περίοδο θα υποβιβαστούν πάλι δύο ομάδες.

Την περίοδο 2019-20 θα υποβιβαστούν – προβιβαστούν με αντίστοιχη πρόβλεψη στις προκηρύξεις ΕΣΑΠ και ΕΟΠΕ τόσοι σύλλογοι, ώστε από τη σεζόν 2020-21 ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ομάδων στην Α1 Ανδρών θα είναι δέκα.

Δύο σωματεία, η Ροδίων Άθλησις και ο ΔΑΣ Δραπετσώνας, εξέφρασαν προς την ΕΣΑΠ την πρόθεσή τους να αναπληρώσουν τη θέση του Εθνικού Πειραιώς, εφόσον η Λίγκα αποφάσιζε την προσθήκη και 12ης ομάδας. Η ΕΣΑΠ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα, ευχαρίστησε όμως τις διοικήσεις των συλλόγων για το ενδιαφέρον.

Επίσης, έγινε ενημέρωση για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής Αδειοδότησης, που θα συνεδριάσει για δεύτερη φορά την Πέμπτη 19 Ιουλίου (13:00) στα γραφεία της Λίγκας. Τη νέα αγωνιστική περίοδο θα ισχύσει το αγωνιστικό σύστημα που ίσχυσε και την περίοδο 2017-18. Η κλήρωση του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στην Αθήνα αρχές Σεπτεμβρίου, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Λιγκών (VLA), παρουσία και των προέδρων των Ευρωπαϊκών Λιγκών μελών της VLA.

Ο πρόεδρος της ΟΔΒΕ, Σταύρος Μαυρικίδη,ς παραβρέθηκε στο Δ.Σ. και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε η ΕΣΑΠ να αποστείλει τις προτάσεις της για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 όσον αφορά το θέμα των αμοιβών και άλλων θεμάτων της διαιτησίας. Ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. για την προσπάθεια συμφωνίας με εταιρείες που ειδικεύονται στο video challenge, για την αναβάθμιση της αξιοπιστίας του πρωταθλήματος.

Η ΕΣΑΠ έχει προσκληθεί από την ιταλική λίγκα να παραστεί στις εργασίες του τριημέρου volley mercato, που θα πραγματοποιηθεί στην Μπολόνια από τις 18 έως τις 21 Ιουνίου. Τη Λίγκα θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρός της, Παντελής Ταρνατόρος, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Έφη Μπούρα.

Τέλος, το σύστημα διεξαγωγής του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» 2018-19 έχει ως εξής:

Α΄ φάση – Προκριματικοί: θα διεξαχθεί με δύο (2) ομίλους των τεσσάρων (4) ομάδων και έναν όμιλο των τριών (3) ομάδων. Στον Α΄ όμιλο ορίστηκαν οι ομάδες που προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ για τους άλλους δύο ομίλους έγινε κλήρωση (οι έδρες θα οριστούν στο επόμενο Δ.Σ.):

Α΄ όμιλος: ΠΑΟΚ, Ηρακλής, Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ΑΕ Κομοτηνής

Β΄ όμιλος: Ολυμπιακός Φοίνικας Σύρου, ΑΟΠ Κηφισιάς, Παμβοχαϊκός

Γ΄ όμιλος: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ηρακλής Χαλκίδας.

Στα ημιτελικά θα προκριθούν οι πρώτοι κάθε ομίλου και ο καλύτερος δεύτερος του Α΄ και του Β΄ ομίλου, ενώ οι αγώνες της ημιτελικής φάσης θα είναι νοκ άουτ. Ύστερα από κλήρωση, ο πρώτος ημιτελικός θα διεξαχθεί μεταξύ του καλύτερου δεύτερου (Α΄ και Β΄ ομίλου) και της πρώτης ομάδας του Γ΄ ομίλου, με έδρα στον καλύτερο δεύτερο.

Ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ του πρώτου του Α΄ ομίλου και του πρώτου του Β΄ ομίλου, με έδρα την πρώτη ομάδα του Β΄ ομίλου. Ο τελικός θα είναι διπλός. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία του Golden Set και ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην έδρα του νικητή του Α΄ ημιτελικού.



Source link