Ειδήσεις

Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν κανείς έχει πρόγραμμα και σχέδιο


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, 02:06

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται τα τελευταία χρόνια να κινείται με κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπισή των φυσικών καταστροφών, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra. Ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκε ότι αν εκλεγεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φέρει στη Βουλή δύο σχέδια νόμων: Το ένα θα προβλέπει τη δέσμευση της εκάστοτε κυβέρνησης να καταθέτει και να συζητά στη Βουλή κάθε έτος την άνοιξη το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο για το καλοκαίρι. Το δεύτερο θα είναι η επαναφορά των αποκεντρωμένων φορέων διαχείρισης. Να υπάρχει δηλαδή το κεντρικό σχέδιο, αλλά και η αποκεντρωμένη διαχείριση από ανθρώπους που ξέρουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συζήτησης για την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας ότι κομμάτι της συζήτησης είναι και η μείωση των ανισοτήτων. Σημείωσε ότι εδώ η διαφορά της αριστεράς με τη δεξιά είναι η πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρχει ενεργός ρόλος του κράτους που θα θέτει στόχους και προτεραιότητες. Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και διευκόλυνση της χρηματοδότησης, αλλά και ενίσχυση στην ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων, στην ανεύρεση νέων αγορών και την εκμετάλλευση νέων τάσεων. Επισήμανε ότι εργαλείο για αυτό μπορεί να είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ως προς το άνοιγμα στο κέντρο ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι απευθύνεται σε κόσμο τόσο εντός του ΣΥΡΙΖΑ όσο και εκτός, ωστόσο είπε ότι «είναι άλλο σε ποιους απευθύνεσαι, που μπορεί να είναι ένα ευρύ φάσμα, και άλλο ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι». «Πρέπει να έχεις ξεκάθαρη ταυτότητα, η οποία είναι δυνατόν να εξελίσσεται, αλλά πρέπει να είναι σαφής. Για να μπορείς να συνομιλήσεις με τον κόσμο με ξεκάθαρο στίγμα», είπε.

Αναφορικά με το άρθρο 16 σημείωσε ότι είναι μια ιδεολογική μάχη που πρέπει να δοθεί. «Το ερώτημα είναι γιατί θέλουμε να έχουμε δημόσια πανεπιστήμια. Ανήκουν τα πανεπιστήμια σε έναν χώρο που θα είναι προστατευμένος από την λειτουργία της αγοράς; Για παράδειγμα είναι λάθος τα πανεπιστήμια να είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους για τη χρηματοδότηση. Γιατί αυτό σταματάει τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων», ανέφερε, ενώ σχολίασε ότι «η παιδεία, η υγεία, ο πολιτισμός δεν είναι το ίδιο με την αγορά της ντομάτας και θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη αυτό».

Για το debate -όρο που δεν αποδέχεται καθώς δεν συμφωνεί με τον τρόπο που αυτό διεξάγεται, και βλέπει μια συζήτηση που θα επιτρέψει τον διάλογο σε βάθος- ανέφερε ότι θα πρέπει να έχει τη μορφή συζήτησης που δεν θα είναι ανταγωνιστική που στοχεύει σε ατάκες αλλά θα δώσει τη δυνατότητα να φανούν διαφορετικές απόψεις μεταξύ συντρόφων/συντρόφισσας. «Γιατί όλοι είμαστε στο ίδιο κόμμα και έχουμε μια κοινή πορεία και όχι αρχηγοί αντίπαλων κομμάτων», είπε. Πρόσθεσε ότι για την εκλογική διαδικασία το δίκαιο είναι να τηρηθούν οι ίδιοι κανόνες με τις εκλογές του Αλέξη Τσίπρα. Ανέφερε ότι πρόκειται για θέματα που θα συζητηθούν και με τους άλλους υποψηφίους.

Ο κ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων είπε ότι η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αλλά όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού και πως «θέλει δουλειά μυρμηγκιού για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, την ταυτότητά του και το πώς λειτουργεί το κόμμα». Υποστήριξε ότι «θα υπάρχει ανάκαμψη στις ευρωεκλογές αλλά μετά θα έχει και άλλη δουλειά να γίνει για άλλα 2-3 χρόνια». Τόνισε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν αν κανείς έχει πρόγραμμα και σχέδιο «και μπορώ να φτιάξω ομάδες, με πλειοψηφία νέων, με οδικό χάρτη για τον τρόπο που θα φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε να είμαστε το 2026». Σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι να διαμορφωθούν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το σχέδιο εκείνο που θα επιτρέψει στο κόμμα να πείσει τον κόσμο και να μπει έτσι σε τροχιά ανάκαμψης.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023, 02:06

Πηγή