Ειδήσεις

Παρηγοριά στον άρρωστο η επιδότηση στην βενζίνη

Με μία παραπλανητική προαναγγελία περί επιχορήγησης ακόμη και με 40 λεπτά στην τιμή του ενός λίτρου βενζίνης επιχείρησε η κυβέρνηση να αμβλύνει τις εντυπώσεις με την αλματώδη αύξηση στις τιμές των καυσίμων και του πετρελαίου θέρμανσης.

Τα μέτρα που θα εξαγγελθούν την Πέμπτη 16 Μαρτίου θα αφορούν επί της ουσίας 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας την ώρα που το σύνολο του πληθυσμού και των επιχειρήσεων πλήττονται από τις ανεξέλεγκτες πλέον ανατιμήσεις αλλά και την διαπιστωμένη πλέον κερδοσκοπική δραστηριότητα των εμπλεκομένων παραγόντων στην εμπορία, την διύλιση και την διακίνηση των πετρελαιοειδών.

Η κυβέρνηση αρνείται να αποδεχτεί τις προτάσεις των αρμοδίων φορέων όπως των βενζινοπωλών που κάνουν λόγο για μία έστω πολύ προσωρινή οριζόντια μείωση  των φόρων που επιβάλλονται στο καύσιμο.

Η εικόνα που προβάλλεται όμως από τα μονίμων φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ είναι στρεβλή. Φθάνουν ακόμη και στο σημείο να εξαγγείλουν μέτρα υπέρ της «Μεσαίας Τάξης» που είναι βεβαίως και ο ψηφοθηρικός στόχος την ώρα που τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ισχύσουν στην σχετική επιχορήγηση εξαιρούν εννέα στους δέκα Έλληνες πολίτες. Η βενζίνη είναι είδος πρώτης ανάγκης. Δεν είναι  υπερπολυτελές προϊόν. Οι πάντες χρησιμοποιούν το όχημα τους για να μεταβούν στην εργασία τους, να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να ψωνίσουν, να μετακινηθούν για επαγγελματικούς λόγους, για να μεταφέρουν προμήθειες κλπ.

Ακόμη όμως και για το 1 εκατομμύριο πολίτες στους οποίους θα χορηγηθεί η έκπτωση αυτή η κοροϊδία είναι μεγαλειώδης. Συνολικά και σε μέσους όρους μιλάμε για μία έκπτωση της τάξεως των 15 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή 1,5 ευρώ επιδότηση στα δέκα λίτρα καυσίμου. Για το ενάμισι αυτό ευρώ ο πολίτης θα πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να αιτηθεί της εκπτώσεως. Μάλλον ως μεγίστη κοροϊδία θα το εισπράξουν οι φορολογούμενη παρά ως πράξη στήριξης των εισοδημάτων τους.

Οι πολίτες θα πληρώνουν ολόκληρο το ποσό στο πρατήριο και στη συνέχεια θα χρησιμοποιούν την απόδειξη στην πλατφόρμα για να πάρουν το ποσό της επιστροφής που δικαιούνται. Για ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, φαίνεται ότι η επιδότηση θα πιάσει και τους πολίτες με εισόδημα 15.000 – 20.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών. Ωστόσο, περισσότερες ανακοινώσεις για το πώς θα επιδοτηθεί η αγορά των καυσίμων κίνησης αναμένεται να ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί και η επιδότηση για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, η οποία θα αφορά τον Απρίλιο, καθώς τον Μάρτιο θα συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, θα πάει πάνω από τα 50, και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των 52-53 ευρώ. Όσο για τις επιχειρήσεις, από τα σημερινά 65 ευρώ, δηλαδή το 50% της αύξησης, η επιδότηση ίσως φτάσει στα επίπεδα του 70%. Οι πόροι για αυτή την επιδότηση θα προέλθουν από τα έσοδα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Η αποκαλούμενη «επιταγή ακρίβειας» θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 250 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 300. Κύριοι αποδέκτες θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι πολίτες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Πηγή