Ειδήσεις

Δυτικές κυβερνήσεις καταδικάζουν τη σύλληψη δικηγόρου που είχε βοηθήσει στην έρευνα για τη δολοφονία ενός Ιταλού φοιτητή
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, 06:11

Δυτικές κυβερνήσεις επέκριναν τη φυλάκιση ενός δικηγόρου ειδικευμένου στα ανθρώπινα δικαιώματα ο οποίος είχε συνδράμει στην έρευνα για τη δολοφονία του Ιταλού μεταπτυχιακού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι στην Αίγυπτο.

Για πρώτη φορά, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Βρετανία και ο Καναδάς εξέφρασαν τη «βαθιά ανησυχία» τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Ιμπραήμ Μετουάλι Χεγκάζι.

«Ανησυχούμε για τις συνθήκες φυλάκισης τις οποίες φέρεται να υφίσταται ο Ιμπραήμ Μετουάλι Χεγκάζι και συνεχίζουμε να απευθύνουμε έκκληση να υπάρξει διαφάνεια όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης στην Αίγυπτο», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των χωρών αυτών η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

Τα ίχνη του Μετουάλι -ο οποίος ίδρυσε την Ένωση Οικογενειών Εξαφανισμένων μετά την εξαφάνιση του γιου του υπό μυστηριώδεις συνθήκες, πριν από τέσσερα χρόνια- χάθηκαν ενώ πήγαινε στο αεροδρόμιο για να πάρει μια πτήση με προορισμό τη Γενεύη, όπου σχεδίαζε να πάρει μέρος σε μια σύνοδο του ΟΗΕ για τις καταναγκαστικές εξαφανίσεις τη 10η Σεπτεμβρίου.

Μέλη της οργάνωσης του Μετουάλι ανέφεραν ότι τον συνέλαβαν άνδρες της ασφάλειας στο αεροδρόμιο και ότι δεν έμαθαν το παραμικρό για αυτόν παρά μόνο τρεις ημέρες αργότερα, όταν ενημερώθηκαν πως εισαγγελέας διέταξε την προφυλάκισή του.

Ερωτηθείσες για την υπόθεση, δύο πηγές προσκείμενες στο αιγυπτιακό δικαστικό σύστημα είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Μετουάλι συνελήφθη με την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συμμετοχής σε παράνομη οργάνωση και πρόσθεσαν ότι η προφυλάκισή του ενόψει της παραπομπής του σε δίκη είναι νόμιμη.

Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν ότι οι αρχές εγγυώνται σε όλους τους κρατούμενους δίκαιη μεταχείριση χωρίς διάκριση.

Υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι οι αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας δεν διστάζουν να προχωρούν σε απαγωγές αντιπάλων της κυβέρνησης και να τους οδηγούν σε μυστικές φυλακές, όπου μπορεί να περάσουν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υποβάλλονται σε βασανιστήρια. Οι αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν την κατηγορία.

Ο ιταλός μεταπτυχιακός φοιτητής Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος έκανε έρευνα για τα αιγυπτιακά συνδικάτα, εξαφανίστηκε στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2016.

Το πτώμα του βρέθηκε σε ένα χαντάκι σε ένα προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου, με εμφανή σημάδια από βασανιστήρια.

Ο Μετουάλι προσέφερε βοήθεια στους δικηγόρους που εργάστηκαν στην υπόθεση Ρετζένι ως ειδικός στις εξαφανίσεις, σύμφωνα με έναν από αυτούς.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *