Ειδήσεις

Ήπια ανοδικά άνοιξε η Wall Street


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021, 17:07

Με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα μετά την πρώτη εβδομαδιαία τους πτώση σε πέντε εβδομάδες, με τους επενδυτές να παραμένουν προσηλωμένοι στην πορεία του πληθωρισμού καθώς προσπαθούν να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών για να χαλιναγωγήσουν το ξέφρενο ράλι των τιμών.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έχασαν έδαφος την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αν και τερμάτισαν τις συναλλαγές της Παρασκευής σε ανοδικό έδαφος.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 60,87 μονάδες ή 0,17% στις 36.161,18 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 5,39 μονάδες ή 0,12% στις 4.688,24 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 14,02 μονάδες ή 0,09% στις 15.874,98 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 15 κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 8,06 δολ. ή σε ποσοστό 3,65% στα 229,02 δολ. και ακολουθούν Visa στα 215,65 δολ. με άνοδο 1,68% και MvDonald’s στα 252,48 δολ. με κέρδη 0,72%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι UnitedHealth Group (-0,69%), Salesforce.com (-0,67%) και Merck (-0,67%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το πρόσωπο που θα οδηγήσει την Federal Reserve στην ιστορική στροφή που αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα, εγκαταλείποντας τα προγράμματα χαλάρωσης και την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να προτείνει και πάλι τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ ή να επιλέξει το μέλος του Δ.Σ. Λάελ Μπρέναρντ, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται μέσα στην εβδομάδα.

Στην Ευρώπη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα μιλώντας στο Ευρωπαϊκά Κοινοβούλιο ότι η κεντρική τράπεζα περιμένει ο πληθωρισμός να επιβραδύνει από το επόμενο έτος, αν και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά για να υποχωρήσουν.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of New York έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης επεκτάθηκε με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τις επιχειρηματικές συνθήκες σκαρφάλωσε στις 30,9 μονάδες από 19,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ο δείκτης για τις τιμές ενισχύθηκε στις 50,8 μονάδες, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 σε μια νέα ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές.

Πηγή