Διάφορα

Κομισιόν: Έρχεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος

 

Έκτακτα μέτρα με στόχο τη μείωση των τιμών ρεύματος ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προανήγγειλε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι τιμές ρεύματος εκθέτουν τώρα για πολλούς διαφορετικούς λόγους, τους περιορισμούς του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτροδότησης», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν στο πλαίσιο του Bled Strategic Summit στη Σλοβενία.

Ο σχεδιασμός αυτός «αναπτύχθηκε υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες και εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», τόνισε η ίδια και προσέθεσε ότι «για τον λόγο αυτό ετοιμάζουμε τώρα μία έκτακτη παρέμβαση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ρεύματος».

We need a new strategic thinking to defend the rules-based order. We must:

• Neutralise Russia’s blackmail power, strengthen our ability to act⁰
• Support the democracies most exposed to foreign threats

• Use our economic might to preserve and expand the rules-based order pic.twitter.com/rjkRuEpXSo

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 29, 2022

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα ακριβή μέτρα παρέμβασης της Ε.Ε. βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση. Ωστόσο, ενδέχεται να ανακοινωθούν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και πριν το τέλος της εβδομάδας.

Η άνευ προηγουμένου αύξηση των τιμών Ενέργειας έχει οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και έχει επιδεινώσει δραματικά το οικονομικό βάρος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που προσπαθούν ακόμα να ανακάμψουν από την πανδημία.

Έκτακτη σύνοδος των υπ. Ενέργειας
Σημειώνεται πως πριν από λίγη ώρα, η τσεχική Δημοκρατία,η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 9 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, με φόντο την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας σημείωσε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τόνισε ότι μία πρόταση περιλαμβάνει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα είχε προαναγγείλει τη σύγκληση της συνόδου, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας είχε δηλώσει ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί το ταχύτερο δυνατό, προσθέτοντας ότι «είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της Ε.Ε.».

Νέο αρνητικό ρεκόρ
Επιπλέον, να νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε σήμερα στην αγορά ενέργειας, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα στη Γερμανία έσπασε για πρώτη φορά το «φράγμα» των 1.000 ευρώ για το 2023. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τον επόμενο χρόνο στη Γερμανία, που χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, αυξήθηκε έως και 6,6% νωρίτερα μέσα στη μέρα, φτάνοντας τα 1.050 ευρώ ανά MWh.

Είχε προηγηθεί η εκτόξευση της τιμής άνω του 25% την Παρασκευή σε Γερμανία και Γαλλία, καθώς η Ρωσία περιορίζει την προσφορά φυσικού αερίου. Η Γαλλία έχει επίσης να αντιμετωπίσει το πρόσθετο πρόβλημα της μείωσης στην παραγωγή των πυρηνικών σταθμών.

Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο συμβόλαιο στη Γαλλία είχε ήδη σπάσει το φράγμα των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.
Πηγή kathimerini.gr

The post Κομισιόν: Έρχεται πανευρωπαϊκή παρέμβαση για τις τιμές ρεύματος appeared first on Enimerosi24.Πηγή