Διάφορα

Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου σχολίασε με κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ζητώντας άμεση ευρωπαϊκή αντίδραση για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που εσκεμμένα προκαλεί η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ανέκαθεν επιθετική ρητορική στη λογική αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι έχει κληθεί επανειλημμένως να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων σε βάρος κρατών μελών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι οι δηλώσεις Τσαβούσογλου πυροδοτούν εκ νέου σκηνικό έντασης στο Αιγαίο, παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες και αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, η κ. Βόζεμπεργκ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την τουρκική στάση και να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Με νέες προκλητικές δηλώσεις επανήλθε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έθεσε για ακόμη μια φορά ζήτημα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, στην ετήσια παρουσίαση στους διπλωματικούς συντάκτες των πεπραγμένων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής χαρακτήρισε ως «συζητήσιμη» την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποδόσει ευθύνες στην Ελλάδα για απόπειρα δημιουργίας τεχνητής κρίσης στην περιοχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική στο πλαίσιο αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει κληθεί επανειλημμένως να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων σε βάρος κρατών μελών της Ε.Ε., ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πυροδότησε εκ νέου σκηνικό έντασης με τις δηλώσεις του, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς συνθήκες αλλά και την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας εν γένει.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω δηλώσεων αλλά και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια πρόκειται να είναι η άμεση αντίδρασή της απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα, η οποία συνεχίζεται αμείωτη σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο;
Πώς αξιολογεί την τουρκική στάση και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων που προκαλεί η Τουρκία;»

Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ

The post Κατεπείγουσα ερώτηση Βόζεμπεργκ για τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου appeared first on Enimerosi24.

Πηγή