Ειδήσεις

Έξι νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων σε καταυλισμό

Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της Φάταχ, της κυριότερης παλαιστινιακής οργάνωσης, και τέσσερις «σύντροφοί» του έχουν σκοτωθεί από τον Σάββατο, ανεβάζοντας στους έξι τους νεκρούς από τις συγκρούσεις μεταξύ της Φάταχ και ισλαμιστικών οργανώσεων στον μεγαλύτερο παλαιστινιακό, προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου.

Μια παλαιστινιακή πηγή εντός του καταυλισμού ανέφερε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία της, ότι τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή συγκρούστηκαν υποστηρικτές της Φάταχ, του κινήματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, με μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων. Ένας «ισλαμιστής της ομάδας Αλ Σαμπάμπ αλ Μούσλιμ» σκοτώθηκε και άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας από τους αρχηγούς της, τραυματίστηκαν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου ΑΝΙ μετέδωσε ότι οι νεκροί είναι έξι και οι τραυματίες περισσότεροι από 30, κάνοντας λόγο για «προσωρινό απολογισμό». Αδέσποτες σφαίρες προκάλεσαν ζημιές σε κατοικίες στη Σαΐντα ενώ οβίδες εξερράγησαν γύρω από τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τραυματίες.

Οι συγκρούσεις ξανάρχισαν το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου και με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια έκτακτη συνεδρίαση των παλαιστινιακών παρατάξεων αποφασίστηκε να διακοπούν «αμέσως» οι εχθροπραξίες από τις 18.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Στη συνεδρίαση αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Φάταχ, μια αντιπροσωπεία του σιιτικού κινήματος Αμάλ και εκπρόσωποι της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου αργά το απόγευμα η ένταση των πυρών στον καταυλισμό είχε σχετικά κοπάσει.

Στην ανακοίνωσή της η Φάταχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή» Άσραφ αλ Αρμούσι και τεσσάρων «συντρόφων του» καταγγέλλοντας ένα «θρασύδειλο, στυγερό έγκλημα» στόχος του οποίου ήταν να υπονομευθεί «η ασφάλεια και η σταθερότητα» των παλαιστινιακών καταυλισμών.

Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε από την πλευρά του ότι ένας στρατιώτης του τραυματίστηκε από θραύσματα οβίδας ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στο Αΐν ελ Χελουέ. Η κατάστασή του είναι σταθερή.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικατί χαρακτήρισε «ύποπτο» το γεγονός ότι οι συγκρούσεις αυτές σημειώνονται σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιοχή και κατήγγειλε «τις επανειλημμένες προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η χώρα του» ως πεδίο για την επίλυση διαφορών με τις οποίες δεν έχει σχέση, «εις βάρος του Λιβάνου και των Λιβανέζων».

«Ζητούμε από τους Παλαιστίνιους ηγέτες να συνεργαστούν με τον στρατό για να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και να παραδοθούν στις λιβανέζικες αρχές όσοι υπονομεύουν την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων οργανώσεων σημειώνονται συχνά στο Αϊν ελ Χελουέ, όπου ζουν 54.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αλλά και χιλιάδες άλλοι, οι οποίοι έφυγαν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο εκεί. Με βάση μια παλαιά συμφωνία, ο στρατός του Λιβάνου δεν μπαίνει στους παλαιστινιακούς καταυλισμούς, την ασφάλεια των οποίων έχουν αναλάβει οι παλαιστινιακές παρατάξεις.

Πηγή