Ειδήσεις

Συνομιλίες Πενς – Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 20:41

Τα ελληνοτουρκικά τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέδωσε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Non paper το οποίο περιέχει συγκεκριμένα στοιχεία των τουρκικών παραβιάσεων από το 2013 έως σήμερα. Με την εν λόγω κίνησή του ο Αλ. Τσίπρα θέλησε να καταδείξει πως πηγαίνουν τα πράγματα σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του και ο κ. Πενς αναφέρθηκε και αυτός στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους αλλά και στον γεωπολιτικό ρολό της Ελλάδας με στον οποίο βλέπει και τις επενδύσεις και την περαιτέρω συνεργασία στην άμυνα.

Επίσης από ελληνικής πλευρά συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως δεν ασκήθηκαν πιέσεις αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων.

Ο Μ Πενς συνεχάρη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους και εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από το γραφείο του αντιπροέδρου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

 «Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο. Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της συνάντησης με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον Λευκό Οίκο μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε στο Tweet του: «Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά».


Διαβάστε επίσης: Ολοκληρώθηκε το τετ- α- τετ Τσίπρα- Πενς


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017, 20:41Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *