Ειδήσεις

Σύλληψη τεσσάρων στελεχών της αστυνομίας για την εξαφάνιση τριών Ιταλών
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018, 02:01

Τέσσερα στελέχη της μεξικανικής αστυνομίας συνελήφθησαν διότι φέρονται να ενέχονται στην εξαφάνιση τριών Ιταλών την 31η Ιανουαρίου στην πολιτεία Χαλίσκο, γνωστοποίησε το Σάββατο η πολιτειακή εισαγγελία.

Τα τέσσερα στελέχη των μεξικανικών δυνάμεων επιβολής της τάξης, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, «ομολόγησαν πως τους παρέδωσαν (σ.σ. τους τρεις Ιταλούς) σε μέλη συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος στην Τεκατιτλάν», μια πόλη 16.500 κατοίκων περίπου 600 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πολιτειακός εισαγγελέας Ραούλ Σάντσες.

Οι τρεις αστυνομικοί και η μια αστυνομικίνα, που όλοι τους υπηρετούσαν στην Τεκατιτλάν, κατηγορούνται για την «εξαφάνιση» των τριών Ιταλών, πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι τρεις Ιταλοί που έχουν εξαφανιστεί στη Χαλίσκο είναι μέλη της ίδιας οικογένειας, ένας πατέρας, ο γιος του και ο ανιψιός του, ηλικίας αντίστοιχα 60, 25 και 29 ετών. Οι τρεις άνδρες από τη Νάπολη, οι Ραφαέλε Ρούσο, Αντόνιο Ρούσο και Βιντσέντσο Τσιμίνο, εξαφανίστηκαν, αφού τους προσήγαγαν αστυνομικοί ενώ βρίσκονταν σε ένα πρατήριο καυσίμων στην Τεκατιτλάν.

Οι τρεις Ναπολιτάνοι έκαναν τουρισμό στο Μεξικό, είπε ένας συγγενής τους, ο Μάριο ντε Βίτα, επίσης ανιψιός του Ρούσο.

Το Μεξικό βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χειρότερη έξαρση των βίαιων εγκλημάτων που έχει καταγραφεί ποτέ, με πάνω από 25.000 φόνους να καταγράφονται το 2017, ενώ ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε την περασμένη χρονιά στις 20,5 ανά 100.000 κατοίκους. Ένα από τα αίτια του οργίου βίας θεωρείται πως είναι ο κατακερματισμός των καρτέλ σε μικρότερες συμμορίες, που μάχονται για την επιρροή και τον έλεγχο εδαφών.

Στις Πολιτείες του Μεξικού που αντιμετωπίζουν το εντονότερο πρόβλημα εξαιτίας του κύματος βίας, διεφθαρμένοι αστυνομικοί συχνά συνεργάζονται με τις συμμορίες.

Το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, που οι ΗΠΑ θεωρούν μια από τις ισχυρότερες συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό, δρα κυρίως στην Πολιτεία όπου έγινε η εξαφάνιση των τριών Ιταλών.Source link