Στη Βουλή θα συζητηθεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, 07:12

Το μεσημέρι της Δευτέρας θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η αναβληθείσα συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το «κοινωνικό μέρισμα».

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη, αλλά λόγω των πολύνεκρων πλημμυρών στη Δυτική Αττική μετατέθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σήμερα το απόγευμα, οπότε και θα γίνει η ψηφοφορία. Κατά τη συζήτηση εκτιμάται ότι θα παρέμβουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Το μέρισμα αναμένεται να ψηφισθεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς όλα τα κόμματα έχουν προαναγγείλει ότι θα υπερψηφίσουν.

Εξαίρεση είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία κατά την εξέταση του νομοσχεδίου στις επιτροπές επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έχουν προτείνει τη διανομή τμήματος το μερίσματος στους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας και της Νέας Περάμου, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Δεν είναι γνωστό εάν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προτίθεται να καταθέσει κάποια τροπολογία που θα διοχετεύει μέρος του μερίσματος στους πληγέντες.

Το μεγαλύτερο μέρος του μερίσματος, 720 εκατομμύρια ευρώ, σχεδιάζεται να διατεθεί ως έκτακτη ενίσχυση σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο.

Ακόμα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, επιστροφή που είχε ήδη επιδικαστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τα υπόλοιπα 360 εκατομμύρια θα δοθούν στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017, 07:12Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.