Στα «χαρτιά» η ισότητα ανδρών-γυναικών στην εξουσία
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017, 12:27

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Γράμμα κενό παραμένει ακόμη, η πολυδιαφημισμένη ισότητα ανδρών και γυναικών στα κέντρα εξουσίας σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με έκθεση, που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Εξετάζοντας την «πρόοδο» που σημείωσαν οι 46 χώρες-μέλη του Οργανισμού, στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει από το …2003, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου Ευρώπης, οι γυναίκες να καλύπτουν τουλάχιστον το 40% σε κυβερνητικά, βουλευτικά πόστα και στο δημόσιο, η έκθεση κατέληξε στο απογοητευτικό συμπέρασμα ότι:

*Από τις 46 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, μόνον η Φιλανδία και η Σουηδία, κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και στους δημόσιους φορείς εξουσίας κατά 40%. Ο μέσος όρος συμμετοχής των γυναικών στις υπόλοιπες χώρες δεν ξεπέρασε το 25,6%.

Στην έκθεση συμπεραίνεται ακόμη ότι, σε καμία χώρα-μέλος του Συμβουλίου Ευρώπης δεν υπήρξε συμμετοχή των γυναικών κατά 40% στα εθνικά κοινοβούλιο, η συμμετοχή τους σε διορισμένα μέλη των δημοσίων φορέων ήταν 35,8% και σε εκλεγμένα στο 23.9%.

Οι γυναίκες, ως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ή επικεφαλής περιφερειακών κυβερνήσεων και δημάρχων σε όλη την Ευρώπη ήταν κάτω από το 17% ενώ, κατά μέσο όρο, η εκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτατα δικαστήρια ήταν 33%. (28% στα Ανώτατα Δικαστικά Συμβούλια και το 26% στα Συνταγματικά Δικαστήρια).

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει ακόμα πολύ δρόμο για να επιτύχει την ισότητα των φύλων”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland και κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «να λάβουν θετικά μέτρα για τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των φύλων στη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς τους για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε όλα τα κοινωνικά στρώματα».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017, 12:27Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.