Ειδήσεις

Πρόωρες εκλογές σχεδιάζει ο Ερντογάν




Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018, 14:31

Του Κώστα Μπετινάκη

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να προετοιμάζεται να κηρύξει πρόωρες εκλογές – με πιθανή ημερομηνία την 15η Ιουλίου – για συμβολικούς λόγους, επειδή θα είναι η δεύτερη επέτειος του αποτυχόντος πραξικοπήματος.

Ένας από τους λόγους της προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι πως η κανονική ημερομηνία τους το Νοέμβριο του 2019 φαντάζει πολύ μακρινή.

Και η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να δείχνει πιθανή επειδή:

– Αυτή την εποχή η αντιπολίτευση είναι διχασμένη

– Ο μεγαλύτερος αριθμός επιφανών αντιπολιτευόμενων δημοσιογράφων και ακτιβιστών βρίσκεται στις φυλακές περιμένοντας να δικαστούν ως Γκιουλενιστές

– Η οικονομία βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση

– Το κυβερνών ΑΚΡ έχει την υποστήριξη και των «Γκρίζων Λύκων» και

–  Αβέβαιο είναι ακόμη το αποτέλεσμα των πολέμων που διεξάγεται στα κουρδικά μέτωπα.

Περισσότεροι από 50.000 θεωρούμενοι αντίπαλοι του καθεστώτος Ερντογάν βρίσκονται φυλακισμένοι, ενώ κάπου 110.000 έχουν απολυθεί από την εργασία τους με δεκάδες αντιπολιτευόμενες εφημερίδες να έχουν κλείσει, βάσει της εφαρμογής των αυστηρών έκτακτων μέτρων που ανανεώνονται, παρ΄ όλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Οι εκλογές που θα είναι συνδυασμός, προεδρικών βουλευτικών και τοπικής αυτοδιοίκησης, θα σημάνουν νέα αύξηση των εξουσιών του «σουλτάνου» και τερματισμό αυτού του κοινοβουλευτικού συστήματος που εφαρμοζόταν ως σήμερα επί έναν αιώνα στην Τουρκία.

Μετά τις εκλογές όμως, προβλέπεται να μην υπάρχει πρωθυπουργικό γραφείο και να μεταφερθούν οι εξουσίες του στον πρόεδρο, βάσει του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που είχε κερδίσει με μικρή πλειοψηφία τον περασμένο χρόνο ο Ερντογάν.

Περισσότεροι από 50.000 θεωρούμενοι αντίπαλοι του καθεστώτος Ερντογάν βρίσκονται φυλακισμένοι, ενώ κάπου 110.000 έχουν απολυθεί από την εργασία τους«Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσο είναι δημοφιλής ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει στο συριακό έδαφος ο Ερντογάν, με αφορμή την εξουδετέρωση των Κούρδων στην περιοχή του Αφρίν», υποστηρίζει ο Soner Cagaptay, από το Ινστιτούτο για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, (Institute for Near East Policy) στην Ουάσιγκτον και συγγραφέας της βιογραφίας του Ερντογάν, «Ο νέος Σουλτάνος».

Τα τουρκικά Μέσα στην πλειοψηφία τους στηρίζουν τον Ερντογάν και γράφουν ότι η επιχείρηση για το Αφρίν «αποτελεί νίκη για την Τουρκία. Και αυτό είναι κάτι που ο Ερντογάν μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αντιπαρατεθεί με όσους τυχόν εκφράσουν αντιρρήσεις», είπε ο Cagaptay στο Al-Monitor.

Ήδη ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει την εκλογική σύμπραξη με τον ακροδεξιό «Γκρίζο Λύκο» Devlet Bahceli, του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.

Τα σχέδια του Ερντογάν, αναμένεται να διαφανούν μέσα στον Απρίλιο, οπότε σύμφωνα με την «HaberTurk» θα σημάνει και η προεκλογική περίοδος των 90 ημερών από την εκλογική ημερομηνία (αν καθορισθεί).

Κυκλοφορεί όμως και το σενάριο δεύτερης ημερομηνία πρόωρων εκλογών, για τις 4 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά την 16η επέτειο της εκλογικής νίκης του ΑΚΡ στα 2002, όταν από τότε κυβερνά μονοκομματικά.

Ο Soli Ozel, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζει στο Al-Monitor πως οι τοπικές εκλογές αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, επειδή στις μεγάλες πόλεις υπήρξε η αντίδραση με αυξημένο το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.

Πάντως «τα αντιπολιτευόμενα κόμματα ουδέποτε πριν υπήρξαν τόσο αβέβαια και με απεγνωσμένες απόψεις», σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ahmet Hakan της Hurriyet.

Το υπό συνεχή κυβερνητικό διωγμό κουρδικό κόμμα Δημοκρατικό των Λαών (HDP), ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει αρχίσει να ετοιμάζεται για εκλογές και ότι είναι ανοικτό σε προτάσεις για συνεργασία με άλλα κόμματα. Κάτι που δεν μοιάζει εφικτό με τις θέσεις του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικό Κόμματος (CHP).

Όπως έγραψε η Asli Aydintasbas στην Cumhuriyet, «από το 49% που είχε πει Όχι στο δημοψήφισμα, ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει απομείνει σε κουράγιο λόγω της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τους κυβερνητικούς διωγμούς των αντιπάλων τους».

Τέλος, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι αστάθμητοι παράγοντες. Όπως το μικρό ισλαμικό κόμμα Saadet (της Ευδαιμονίας) που δημιουργήθηκε μεν το 2001, αλλά συνεχώς κερδίζει έδαφος και έχει ανέβει από το 2% των τελευταίων εκλογών σε μεγαλύτερα νούμερα στις δημοσκοπήσεις.

Στην ασταθή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, το Saadet θα μπορούσε να κερδίσει στον χώρο των συντηρητικότερων ισλαμιστών ψηφοφόρων, αποσπώντας ψήφους από το κυβερνών κόμμα της Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ), εμφανιζόμενο ως εναλλακτική λύση.



Source link