Οι δικηγόροι του προέδρου Τραμπ θέλουν να αρνηθεί να καταθέσει ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, 07:32

Πολλοί από τους δικηγόρους του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον προτρέπουν να μην καταθέσει ενώπιον του ειδικού εισαγγελέα ο οποίος ερευνά τη φερόμενη αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της Ρωσίας και της εκστρατείας του ρεπουμπλικάνου με σκοπό να επηρεαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016, έγραψε τη Δευτέρα η εφημερίδα The New York Times.

Επικαλούμενη τέσσερα πρόσωπα ενήμερα σχετικά, η εφημερίδα ανέφερε πως οι δικηγόροι ανησυχούν επειδή, με δεδομένη τη ροπή του Τραμπ να κάνει λαθεμένες δηλώσεις, να φάσκει και να αντιφάσκει, ενδέχεται να του απαγγελθεί η κατηγορία της ψευδορκίας.

Ο Τραμπ έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμος να δώσει ένορκη κατάθεση στον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. «Το περιμένω ανυπόμονα, στην πραγματικότητα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.

Ένα πρόσωπο ενήμερο σχετικά δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση για το εάν ο πρόεδρος θα συμφωνήσει να καταθέσει.

Ο Τραμπ αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Μόσχα και καταγγέλλει τις έρευνες σχετικά με τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016 χαρακτηρίζοντάς τις κυνήγι μαγισσών.

Εάν ο αμερικανός πρόεδρος αρνηθεί να καταθέσει, ο Μάλερ θα μπορούσε να προχωρήσει στην κλήτευσή του προκειμένου να καταθέσει ενώπιον ενός σώματος ενόρκων. Σε περίπτωση κλήτευσης, αναμένεται να αρχίσει μια μακρά διένεξη στα δικαστήρια, η οποία τελικά ενδέχεται να κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι Τζον Ντάουντ και Τζέι Σέκουλοου, επικεφαλής της ομάδας των δικηγόρων του Τραμπ, προτρέπουν τον πρόεδρο να αρνηθεί να δώσει κατάθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Τάιμς.

Οι δικηγόροι και ορισμένοι συνεργάτες του ρεπουμπλικάνου πιστεύουν ότι ο Μάλερ ίσως διστάσει να κλητεύσει τον πρόεδρο και να ξεκινήσει μια μάχη με τον Λευκό Οίκο στα δικαστήρια που τελικά ενδέχεται να χάσει, κατά το ίδιο δημοσίευμα.

Ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο Μαρκ Κάσουουιτς, επίσης έχει προειδοποιήσει εναντίον οποιασδήποτε κατάθεσης του προέδρου στον ειδικό εισαγγελέα Μάλερ, αναφέρουν οι Τάιμς.

Ο Τάι Κομπ, δικηγόρος που προσελήφθη τον Ιούλιο για να χειριστεί την αντίδραση του Λευκού Οίκου στην έρευνα για τη Ρωσία, αντιθέτως τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον Μάλερ, αναφέρει ακόμη η εφημερίδα.

Όταν τους ζητήθηκαν σχόλια από το Ρόιτερς, οι Ντάουντ και Κομπ επισήμαναν ότι όλες οι συζητήσεις μεταξύ του προέδρου και των δικηγόρων του και κάθε επαφή με τον ειδικό εισαγγελέα καλύπτονται από απόλυτη «εμπιστευτικότητα», κάτι «ευκόλως εννοούμενο».

Πηγή: ΑΠΕSource link