Ειδήσεις

Ο Πουτζντεμόν συγκρίνει τον Ραχόι με τον Φράνκο και ζητάει συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017, 00:56

Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν κατηγόρησε την ισπανική κυβέρνηση ότι κινείται «εκτός του Κράτους δικαίου» και κατήγγειλε «την χειρότερη επίθεση» κατά της Καταλονίας από την δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο, απαντώντας στην απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης τηε Καταλονίας και να προκηρύξει τοπικές εκλογές.

«Οι καταλανικοί θεσμοί και ο λαός της Καταλονίας δεν μπορούμε να αποδεχθούμε…τη χειρότερη επίθεση κατά των θεσμών και του λαού της Καταλονίας από τα διατάγματα του στρατιωτικού δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο», δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ζητήσει από τη Γερουσία να τον εξουσιοδοτήσει να καθαιρέσει την καταλανική κυβέρνηση και να θέσει υπό έλεγχο το κοινοβούλιο «είναι αντίθετες με μία δημοκρατική στάση» δήλωσε. «Η επιβολή μίας μορφής κυβέρνησης που δεν ανταποκρίνεται στις επιλογές των πολιτών…παραβιάζει στο Κράτος δικαίου».

«Θα ζητήσω από το κοινοβούλιο να συγκαλέσει συνεδρίαση τη ολομέλειας» για να το συζητήσει, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε απειλήσει να συγκαλέσει το τοπικό κοινοβούλιο για να κηρύξει την ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εάν η ισπανική κυβέρνηση ενεργοποιούσε το άρθρο 155 του Συντάγματος.

Ομως απόψε δεν πρόφερε καν τη λέξη «ανεξαρτησία» κατά την ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους στα αγγλικά, ο Κάρλες Πουτζντεμόν διαβεβαίωσε ότι «οι ευρωπαϊκές αξίες» βρίσκονται «σε κίνδυνο», ενώ προειδοποίησε τους ισπανούς, στα καστιλιάνικα, ότι θα πρέπει να περιμένουν και «νέες καταχρήσεις».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017, 00:57Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *