Ειδήσεις

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους για ενότητα




Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017, 22:03

Ο Πάπας, σε μία βαρύνουσας σημασίας ομιλία του για την Ευρώπη, το Σάββατο, προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να «ανακτήσει την αίσθηση ότι είναι μία μοναδική κοινότητα, αν θέλει ένα μέλλον ευημερίας και δικαιοσύνης για όλους».

Η ομιλία έγινε στο τέλος της διήμερης συνδιάσκεψης «Re-Thinking Europe» στο Βατικανό, στην οποία παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμαν και πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες.

Ο Πάπας απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην κατάσταση στην Καταλονία, όπου το Κοινοβούλιο της περιφέρειας ψήφισε την ανεξαρτησία της, ή στην απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ, αλλά έκανε συχνά λόγο για αλληλεγγύη, ομαδική προσπάθεια και αμοιβαία θυσία.

«Μία Ευρωπαϊκή Ένωση που, στην αντιμετώπιση των κρίσεών της, αποτυγχάνει να ανακτήσει την αίσθηση ότι αποτελεί μία μοναδική κοινότητα που συγκρατεί και συνδράμει τα μέλη της και όχι μία συνεύρεση μικρών ομάδων συμφερόντων, δεν θα ανταποκριθεί σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία της αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες για το μέλλον της», ανέφερε στην ομιλία του.

«Οι επιμέρους και οι εθνικιστικές ατζέντες απειλούν να ανακόψουν τα θαρραλέα όνειρα των ιδρυτών της Ευρώπης», τόνισε.

Στη μακρά του ομιλία, ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποίησε για τους κινδύνους που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα από τα λαϊκιστικά, αντιμεταναστευτικά κόμματα.

Στις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξασφάλισε περίπου το 13% των ψήφων, καθιστώντας το κόμμα τρίτη δύναμη στη χώρα και φέρνοντας έναν ακροδεξιό σχηματισμό στο κοινοβούλιο μετά από 50 και πλέον χρόνια.

«Ακραία και λαϊκιστικά κόμματα βρίσκουν γόνιμο έδαφος σε πολλές χώρες: μετατρέπουν τη διαμαρτυρία σε κεντρικό πολιτικό μήνυμα, χωρίς να προσφέρουν την εναλλακτική ενός δημιουργικού πολιτικού προγράμματος» επεσήμανε ο Πάπας, αποφεύγοντας ωστόσο να ονοματίσει κάποιον πολιτικό σχηματισμό.

Στη συνέχεια ο θρησκευτικός ηγέτης έκανε έκκληση να καλωσορίζονται οι μετανάστες στην Ευρώπη ως μία «πηγή εμπλουτισμού» και όχι να αντιμετωπίζονται ως απειλή. Κάλεσε δε τις ευρωπαϊκές αρχές «να τους παρέχουν τις ευκαιρίες για πλήρη ενσωμάτωση σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο».

Πηγή: Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017, 22:03



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *