Δεν μπορώ να αδιαφορώ όταν ένα ακροδεξιό κόμμα αναλαμβάνει κυβερνητική ευθύνη
Ποτέ δεν αποτελεί καλή είδηση η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μια δημοκρατία όπως η Αυστρία και ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί, σε σημερινή μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Ως πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος παίρνει σαφή θέση εναντίον του πιθανότατου σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, ανάμεσα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθυμίζει πως ο ίδιος υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς και στο Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, το 2000.

Όπως αναφέρει, ήταν μάλιστα εκείνος (σ.σ τότε ήταν υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν) ο οποίος επέμεινε στην επιβολή κυρώσεων σε εκείνη την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, στη βάση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, και σήμερα, όπως λέει, ο ίδιος εκπροσωπεί τις ίδιες πεποιθήσεις.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2000, υπάρχουν, κατά την άποψή του, δύο μεγάλες διαφορές που τον οδηγούν σε μία τοποθέτηση που δεν είναι ίδια με εκείνη του 2000 και αυτές είναι, κατά πρώτον το ότι η εμπειρία από την επιβολή των κυρώσεων δεν ήταν ευτυχής, καθώς αυτές ενίσχυσαν τις λαϊκίστικες ιδέες και αποδυνάμωσαν το φιλοευρωπαϊκό φρόνημα στην Αυστρία, και αυτό (οι κυρώσεις) είναι ένα εργαλείο που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα.

«Κατά δεύτερον, το Κόμμα των Ελευθέρων του σήμερα δεν είναι πλέον το κόμμα του Γεργκ Χάιντερ. Δεν είναι ένα μετριοπαθές κόμμα, αλλά συνεχίζει να έχει τις ρίζες του στην άκρα δεξιά, της οποίας τις θέσεις εγώ καταπολεμώ», αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας ότι, «όμως το κόμμα του Χάιντερ είχε μία νοσταλγία στο Τρίτο Ράιχ που καταδεικνύει μία χαμένη ιστορική ανατροφή και άρα θα πρέπει κανείς τώρα να δει πώς εξελίσσονται τα πράγματα, αλλά όχι μέσα από το τότε πρίσμα».

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» τις οποίες δεν θα πρέπει να υπερβεί αυτός ο μελλοντικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Αυστρία, ο Πιέρ Μοσκοβισί σημειώνει πως δεν επιθυμεί να κάνει εικασίες, εκείνο ωστόσο που μετρά για τον ίδιο είναι η φιλοευρωπαϊκή δέσμευση της Αυστρίας και μία εξαιρετικά σαφής τοποθέτησή της εναντίον του ρατσισμού και αντισημιτισμού. Κατά την άποψή του, και για αυτή την τοποθέτηση πρέπει επίσης να δεσμεύεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος πρέπει να είναι ο εγγυητής της προσήλωσης της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ιδέα, στις αξίες στις οποίες θεμελιώθηκε, και ο ίδιος (σ.σ ο Μοσκοβισί) δεν έχει κανένα λόγο να μην τον εμπιστεύεται σε αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕSource link