Ειδήσεις

Κόκκινη φαντασμαγορία στη Σιγκαπούρη
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 09:27

Η πόλη – κράτος της Σιγκαπούρης, το «παιδί-θαύμα» της νοτιοανατολικής Ασίας βρίσκει κάθε ευκαιρία για πράσινο μέσα στον αστικό ιστό. Αυτό το περιορισμένης έκτασης νησί θέτει ως προϋπόθεση χώρους πράσινου για κάθε πλάνο οικοδόμησης, και αποτελεί παράδειγμα για πόλεις που θέλουν να είναι πραγματικά βιώσιμες για τους κατοίκους τους.

Σε αυτό το παράδειγμα πολεοδόμησης αποτίει φόρο τιμής ο Φίνμπαρ Φάλον, με το πρόζεκτ του «Φαντασμαγορία Λουλουδιών». Ο Βρετανός φωτογράφος αρχιτεκτονημάτων παρουσιάζει εμβληματικές εικόνες της Σιγκαπούρης ως άυλα κτήρια ανάμεσα σε – και πάνω από – μάζες κόκκινου, με ζωηρές πινελιές ροζ.

Ο Φάλον χρησιμοποιεί υπέρυθρη φωτογραφία για να ευαισθητοποιήσει εκ νέου τον κάτοικο αστικού κέντρου στο πόσο βαθιά είναι εμπεδωμένο το πράσινο στην καθημερινή εμπειρία του Σιγκαπουριανού.

Η «Φαντασμαγορία Λουλουδιών» είναι μια καλλιτεχνική μετάπλαση του τρόπου με τον οποίο οι φαινομενικά αντίθετες απολαύσεις – αστικό περιβάλλον/εξοχή- μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χωροχρόνο. Του τρόπου με τον οποίο ένα βουκολικό πράσινο σκηνικό μπορεί να είναι εμποτισμένο με το βουητό μιας δραστήριας σύγχρονης πόλης.

Οι αποχρώσεις του κόκκινου φιλτράρουν και ενισχύουν, ταυτόχρονα, την ένταση μεταξύ του πράσινου και του κτηρίου, φέρνοντας στο νου μια πόλη – κήπο, που όμοιά της δεν υπάρχει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Απριλίου 2018, 09:28Source link