Ειδήσεις

Καλάβρυτα 13 Δεκεμβρίου 1943
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017, 10:45

Του Κώστα Μπετινάκη

Στο καμπαναριό της εκκλησίας των Καλαβρύτων, το ρολόι έχει σταματήσει 34 λεπτά μετά τις δύο.

Όταν είχε πυρποληθεί το κτίριο εκείνη την τρομερή ημέρα.

Τότε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 σημειώθηκε ένα από χειρότερα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Η σφαγή του ανδρικού πληθυσμού άνω των 12 χρόνων.

Το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων όμως παραμένει στις αναμνήσεις ενός τραγικού παρελθόντος που δεν έχει ξεπεραστεί.

(Η αυλόπορτα του σχολείου, σήμερα είσοδος του Μουσείου του Ολοκαυτώματος)


Στο δημοτικό σχολείο, τα γυναικόπαιδα έζησαν στιγμές αγωνίας και τρόμου, καθώς οι φλόγες έζωναν το κτίριο του σχολείου. Σπάζοντας πόρτες και παράθυρα κατάφεραν τελικά να ξεφύγουν τρέχοντας μακριά από τα σπίτια που φλέγονταν, άρχισαν να αναζητούν τους δικούς τους. Μία από τις γυναίκες, η ηλικιωμένη Κρίνα Τσαβαλά, ποδοπατήθηκε από το πανικόβλητο πλήθος των γυναικόπαιδων και ξεψύχησε πριν αντικρίσει το αποτρόπαιο έγκλημα.

(H «ανάπαυση των σφαγιαστών» με φόντο τα φλεγόμενα Καλάβρυτα)

Ύστερα, οι γυναίκες ανηφόρισαν προς το μέρος που είχαν οδηγήσει τους άνδρες και βρέθηκαν μπροστά στο πιο φρικιαστικό και απάνθρωπο θέαμα. Άνδρες, πατεράδες, γιοι και αδελφοί κείτονταν νεκροί πλημμυρισμένοι στο αίμα.

Το μεγάλο Δράμα των Καλαβρύτων είχε ξεκινήσει. Τα νιάτα, οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, περιουσίες και κόποι χρόνων αφανίστηκαν στις 2:34΄ της 13ης Δεκεμβρίου 1943, όπως δείχνουν οι δείκτες του σταματημένου ρολογιού της εκκλησίας.

Στον Τόπο της Εκτέλεσης, ο Λευκός Σταυρός και η Πετρωμένη Καλαβρυτινή Μάνα, αιώνια σύμβολα του μαρτυρίου, εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών του κόσμου.

Άνισο ρεπορτάζ του BBC για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Το ζήτημα της ελληνο-γερμανικής διαμάχης για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, έχει προβάλλει το BBC σε δελτία ειδήσεων, τόσο κι από την από την ιστοσελίδα του.

Με το γνωστό ουδετεροφανή «μπιμπισιάρικο» τρόπο, η βρετανική ιστοσελίδα, απεγνωσμένα προσπαθεί δήθεν να μην πάρει θέση, αλλά το βρετανικό φλέγμα ξεμπροστιάζεται προσπαθώντας να ισορροπήσει απέναντι στο αντιγερμανικό πάθος και την ανθελληνική πολιτική εμπάθεια που κρύβει μέσα του…

Το BBC υπενθυμίζει ότι πλέον των 250.000 Ελλήνων σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Υποστηρίζει ακόμα ότι μερικές περιορισμένες αποζημιώσεις είχαν δοθεί μεταπολεμικά στην Ελλάδα από την Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερες από τις ελληνικές απαιτήσεις και οπωσδήποτε σταμάτησαν το 1945. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν συμφωνήσει ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις θα εξεταστούν μετά την επανένωση της Γερμανίας. Όταν όμως κι αυτό έγινε, τότε το Βερολίνο αμφισβήτησε το ζήτημα και έτσι το προσπέρασαν.

Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση έχει συντάξει έκθεση 80 σελίδων για τις πολεμικές αποζημιώσεις αλλά και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου. Παρ΄όλο που η έκθεση είναι απόρρητη, αλλά αν βασιστούμε σε προηγούμενου υπολογισμούς, η Αθήνα θα μπορούσε να απαιτήσει 162 δις ευρώ. Από αυτά 108 δις για τις καταστροφές υποδομών, και 54 δις για το κατοχικό δάνειο.

Όπως αναφέρει το BBC, «η Γερμανία έχει προσφέρει τη μερίδα του λέοντος για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας και πολλοί είναι εκείνοι που προβλέπουν ότι, μετά τις φετεινές γερμανικές εκλογές, το Βερολίνο ίσως να εγκρίνει άλλη μία διαγραφή ποσοστού του χρέους της πληττόμενης, από την οικονομική κρίση, Ελλάδας. Το μέγεθος του οποίου έχει οδηγήσει σε καταπιεστικά μέτρα λιτότητας».

Αλλά για τη Γερμανία, το θέμα έχει κλείσει. Ο (τότε) υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, «οργισμένα απέκλεισε το περιεχόμενο της ελληνικής έκθεσης, καλώντας την Ελλάδα να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα λιτότητας».

Η Γερμανία είχε πληρώσει 115 εκατομμύρια μάρκα το 1960 (που άξιζαν τότε 70 εκατ. δολάρια. Αποτελούσαν τμήμα των ελληνικών απαιτήσεων, αλλά υποστηρίζουν ότι έγινε συμφωνία να μην υπάρξουν άλλες απαιτήσεις.

Ο Philipp Missfelder εκπρόσωπος διεθνών θεμάτων της κυβέρνησης Μέρκελ, υποστηρίζει πως το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει ήδη προκαλέσει ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις με την Ελλάδα.

« Γιατί η Ελλάδα δεν είχε διαπραγματευθεί το ζήτημα όταν εντασσόταν στην Ευρωζώνη, παραπλανώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Δεν καταλαβαίνουμε που το πάει η ελληνική κυβέρνηση», είπε.

(http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22506494)

-13 Μαΐου 2013


«Ελληνικά Ολοκαυτώματα – Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών: http://www.greekholocausts.gr

Does Germany owe Greece wartime reparations money?

BBC- 7 April 2015

(http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22470295)


Süddeutsche Zeitung: Ανοιχτοί λογαριασμοί με τις επανορθώσεις


Οι ελληνικές διεκδικήσεις για πολεμικές επανορθώσεις δεν έχουν παραγραφεί, υποστηρίζουν δύο Γερμανοί ερευνητές σε βιβλίο που παρουσιάζει η «Süddeutsche Zeitung».

Ειδικότερα, η εφημερίδα του Μονάχου εστιάζει στο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων με αφορμή το εφετινό ιστορικό βιβλίο δύο Γερμανών ερευνητών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της γερμανικής ευθύνης για καταβολή επανορθώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. «Αθήνα και Βερολίνο: Ανοιχτός λογαριασμός, ανοιχτές πληγές» τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της έκδοση η «Süddeutsche Zeitung», σχολιάζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου που συνέγραψαν ο εκδότης και ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ και ο πολιτικός επιστήμονας και εκδότης Χάρτμουτ Ρύμπνερ.

(http://www.zougla.gr/kosmos/article/sdeutsche-zeitung-anikti-logariasmi-me-tis-epanor8osis)Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *