Τεχνολογία

H Beyond Robotics κατέκτησε την 1η θέση στο Science Task στον τελικό του European Rover Challenge on-site 2023


02 Oct H Beyond Robotics κατέκτησε την 1η θέση στο Science Task στον τελικό του European Rover Challenge on-site 2023

Posted at 01:12h
in LIFE TECH
by Soustas

Η Beyond Robotics, η μόνη ελληνική ομάδα που συμμετείχε και προκρίθηκε στον τελικό του διεθνούς διαγωνισμού European Rover Challenge 2023 (ERC), κατόρθωσε με την πρώτη μόλις συμμετοχή της στον Διαγωνισμό να κερδίσει το 1ο Βραβείο στην κατηγορία Science Task και την 7η θέση στην τελική κατάταξη μεταξύ των 25 ομάδων που προκρίθηκαν στον τελικό, ξεπερνώντας έτσι πολλές εμπειρότερες ομάδες που συμμετέχουν επί χρόνια στον Διαγωνισμό.

 

Τα μέλη της ομάδας Beyond Robotics ταξίδεψαν μέχρι το Κιέλτσε της Πολωνίας για να αναμετρηθούν με 24 ακόμη ομάδες με το διαστημικό rover που κατασκεύασαν. Στον διαγωνισμό ERC 2023, τα πρωτότυπα ειδικά διαστημικά οχήματα υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες, όπως η αυτόνομη πλοήγηση σε ανώμαλο έδαφος, η συλλογή,  αποθήκευση και ανάλυση εδαφικού δείγματος αλλά και η αλληλεπίδραση του οχήματος με πλήκτρα χειρισμού, διακόπτες και άλλα αντικείμενα, μέσα από τη χρήση ρομποτικού βραχίονα.

 

Η ελληνική ομάδα κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχαν τεθεί για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς κατάφερε να επιτύχει μια απόδοση που ήταν πρωτοφανής για μια νεοσύστατη ομάδα, με περιορισμένους πόρους και μικρό χρόνο προετοιμασίας. Η κατάκτηση της 7ης θέσης ανάμεσα σε 25 ομάδες και της 1ης θέσης σε ένα από τα τέσσερα tasks του διαγωνισμού, δικαιώνουν την επιμονή και την συνεχή προσπάθεια των μελών της ομάδας, οι οποίοι είναι όλοι εθελοντές.

 

Ο συν – ιδρυτής της Beyond Robotics, Μιχάλης Διακονικολής, δήλωσε σχετικά με την επιτυχία της ομάδας: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τις διακρίσεις που λάβαμε στον διαγωνισμό ERC. Οι κόποι της ομάδας ανταμείφθηκαν και παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε καθ’ όλη την διάρκεια της προετοιμασίας καταφέραμε να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα!»

 

Αντίστοιχα, η Εβίτα Ψώνη, υπεύθυνη επικοινωνίας και συν-ιδρύτρια της Beyond Orbit, ανέφερε σχετικά με την επιτυχημένη διάκριση στον Διαγωνισμό: «Η διάκριση αυτή γεμίζει με αισιοδοξία  όλους όσοι συμμετείχαν στην αποστολή αυτή και αποτελεί κινητήριο δύναμη, ώστε να προετοιμαστούν και να συμμετάσχουν ακόμα πιο δυναμικά στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό European Rover Challenge 2024″. Ολόκληρη η ομάδα θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για την πίστη στις δυνατότητές της και την στήριξη που επέδειξαν όλοι οι χορηγοί και υποστηρικτές της, και να διαβεβαιώσει ότι η με συνεχή μεθοδική δουλειά θα διεκδικήσει πολλές ακόμη διακρίσεις». 

 

Σχετικά με την Beyond Robotics

Η Beyond Robotics τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Περιφέρειας Αττικής και αποτελείται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές και συμβούλους. Στο πλαίσιο αυτό και για την εξυπηρέτηση των αναγκών της ομάδας, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός και καθαρά εθελοντικός οργανισμός “Beyond Orbit”. Η πρώτη παρουσίαση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2022 στην εκδήλωση με τίτλο “Η πρώτη ελληνική ομάδα στο European Rover Challenge 2023” που διοργανώθηκε από την Beyond Orbit και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την ευγενική υποστήριξη του Corallia και του si-Cluster. Από τον Μάιο 2023 το Ίδρυμα Μποδοσάκη έγινε ο Μέγας Δωρητής της ομάδας, μεταξύ άλλων ευγενικών χορηγιών που η ομάδα έχει λάβει μέχρι σήμερα.

Στον παρακάτω σύνδεσμο στο YouTube μπορείτε να δείτε την προετοιμασία της ομάδας αλλά και πληροφορίες για τον διαγωνισμό ERC.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και στην ιστοσελίδα: beyond-orbit.org ή να επικοινωνήσετε με την Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εβίτα Ψώνη στο 6937 230177.

Πηγή