Ειδήσεις

Όλα γύρω από τις τράπεζες στο αναπτυξιακό σχέδιο Τσίπρα




Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθέρμανση της οικονομίας και την τόνωση της ανάπτυξης, μετά από οκτώ χρόνια αυστηρών περιορισμών στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης, περιστρέφεται γύρω από έναν βασικό παράγοντα που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην οικονομία: τις τράπεζες.
Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg – στην κατοχή του οποίου περιήλθε αντίγραφο του σχεδίου – με τίτλο «Το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη περιστρέφεται γύρω από τις τράπεζες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το νέο αναπτυξιακό σχέδιο (Growth Strategy) που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς και το οποίο θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) και την βελτίωση της τραπεζικής διακυβέρνησης.

Αυτά τα βήματα θα αυξήσουν “την ικανότητα του τομέα να εξυπηρετεί τις αυξανόμενες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας”, αναφέρεται χαρακτηριστικά σε αντίγραφο του αναπτυξιακού σχεδίου 110 σελίδων που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Στο πλαίσιο της «αναμόρφωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα» η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών που θα λειτουργούν σε περιφερειακό επίπεδο για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων και τοπικών επιχειρήσεων.

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων κεφαλαίου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας αποτελεί «κορυφαία προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής».

O τραπεζικός τομέας της Ελλάδας είναι ο πιο συγκεντρωμένος στην ευρωζώνη, καθώς οι συστημικές τράπεζες κατέχουν το 96% περίπου των συνολικών χρηματοοικονομικών assets, σύμφωνα με το έγγραφο.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατέληξε σε τεχνική συμφωνία αυτό το Σαββατοκύριακο με τους πιστωτές της, γεγονός που – σύμφωνα με το Bloomberg – θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, επιτρέποντας στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο για την μετα – μνημονιακή παρακολούθηση της χώρας και τον καθορισμό των όρων και της έκτασης ελάφρυνσης του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα συζητηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

«Κόκκινα» δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες, που πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ αυτόν τον μήνα, εξακολουθούν να επιβαρύνονται με ένα από τα υψηλότερα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, που ανέρχεται σχεδόν στο 50% του συνόλου των δανείων τους.

Οι τράπεζες δέχτηκαν πλήγμα από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας που έχασε το ¼ του ΑΕΠ της κατά την διάρκεια της κρίσης, καθώς και από την αναδιάρθρωση χρέους το 2012 (PSI).

Η σταδιακή απόσυρση της κυβέρνησης από την υποστήριξη των συστημικών τραπεζών «θα σχεδιαστεί διεξοδικά, στη βάση μιας ορθολογικής πρακτικής των μετόχων, προκειμένου να επιτευχθούν δίκαιοι όροι και μια ομαλή μετάβαση», σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ η εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών θα να είναι σημαντική για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Αναφορικά με την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιολογήσει τα κόστη και τα οφέλη από την υιοθέτηση μιας εναλλακτικής διαδικασίας για την επίλυση των κόκκινων δανείων, όπως η δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Κομισιόν.

Τέλος, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών όσον αφορά τις αναλήψεις και το άνοιγμα νέων λογαριασμών θα ολοκληρώσει την απελευθέρωση των εγχώριων τραπεζικών συναλλαγών, βάζοντας τέλος στα capital controls που τέθηκαν σε ισχύ το καλοκαίρι του 2015 όταν οι συνομιλίες Τσίπρα – πιστωτών έφτασαν στο όριο πλήρους κατάρρευσης.

Η αύξηση των ορίων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό για εταιρείες και ιδιώτες, θα διευκολύνουν περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα.



Source link