Ειδήσεις

Εξήντα πέντε κουφάρια πλοίων που συνιστούν τοξικές βόμβες




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, 03:26

Περισσότερα από 330 ναυάγια, με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βρίσκονται διάσπαρτα στις ελληνικές θάλασσες με βυθισμένα και ημιβυθισμένα πλοία να αποτελούν τοξικές βόμβες.

Σε αυτά δεν συγκαταλέγονται τα 150 εγκαταλελειμμένα πλοία και ναυάγια που έχει καταγράψει η πρώτη Περιφερειακή Διοίκηση Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, με έδρα τον Πειραιά και περιοχή δικαιοδοσίας την Περιφέρεια Αττικής (πλην των Κυθήρων) και την Κορινθία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, έχουν καταγραφεί περίπου 100 και 50 εγκαταλελειμμένα, επικίνδυνα επιβλαβή, κατασχεμένα πλοία, ναυάγια στον Πειραιά και την Ελευσίνα, αντίστοιχα. Από αυτά τα 77 είναι ναυάγια, βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, με τα περισσότερα (50) να είναι στον Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, 65 στην τρίτη Περιφερειακή Διοίκηση Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ., με έδρα την Ηγουμενίτσα και περιοχή δικαιοδοσίας αυτήν των Λιμενικών Αρχών που λειτουργούν στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας επί των ακτών της βορείως της άκρας Πετηνάρι, Άρτας, Πρέβεζας, και Θεσπρωτίας.

Από τι εξαρτάται η ανέλκυση των ναυαγίων και των εγκαταλελειμμένων πλοίων;

Κυρίως από την ύπαρξη οικονομικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με αρκετούς διαγωνισμούς να έχουν αποβεί άγονοι, ελλείψει ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους αναδόχους, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας.

Έτσι, “μόνο στο μέτρο του εφικτού”, όπως αναφέρει το Ναυτιλίας, προχωράει η “απενεργοποίηση” των τοξικών βομβών, ενώ τα τελευταία χρόνια ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά έχει απομακρύνει 90 τέτοια πλοία.

Πηγή: Pamepreveza.gr


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, 03:27



Source link