Δημοσκόπηση: Η πλειοψηφία θέλει ο πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να εγκαταλείψει την εξουσία
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, 07:13

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο Περού θέλει ο κεντροδεξιός πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, τον οποίο η αντιπολίτευση κατηγορεί για διαφθορά, να εγκαταλείψει την εξουσία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ενώ η δημοτικότητά του υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό μετά την αποκάλυψη ότι επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με τον ίδιο, είχαν λάβει πριν από περίπου μια δεκαετία σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική Odebrecht.

Η δημοσκόπηση, η οποία διενεργήθηκε από την Ipsos Perú για λογαριασμό της εφημερίδας El Comercio, δημοσιεύθηκε μόλις τέσσερις ημέρες πριν από την κρίσιμη για το μέλλον του Κουτσίνσκι συνεδρίαση της ολομέλειας του Κογκρέσου, που θα αποφασίσει εάν θα τον απομακρύνει από το αξίωμά κρίνοντάς τον «ηθικά ακατάλληλο».

Κατά την έρευνα, μόλις το 18% των ψηφοφόρων έχει ευνοϊκή άποψη για την κυβέρνηση του Κουτσίνσκι, ποσοστό μειωμένο κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο. Το ποσοστό όσων εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του αυξήθηκε αντιθέτως κατά 10 μονάδες και ανήλθε στο 75%.

Το 57% εκ των ερωτηθέντων είπε ότι θα προτιμούσε πλέον ο Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι να εγκαταλείψει την προεδρία.

Κατά την ίδια δημοσκόπηση, το 67% των πολιτών θέλει να διεξαχθούν νέες εκλογές και μόλις το 30% θεωρεί ότι πρέπει να διαδεχθεί τον Κουτσίνσκι ο αντιπρόεδρός του Μαρτίν Βισκάρα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα σε περίπτωση καθαίρεσης του αρχηγού της κυβέρνησης και του κράτους.

Η δημοσκόπηση, σε δείγμα 1.287 Περουβιανών, διεξήχθη από τη 13η ως τη 15η Δεκεμβρίου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,7%.

Η πολιτική επιβίωση του Κουτσίνσκι θα κριθεί την Πέμπτη, αφού το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε σε ψηφοφορία του στα τέλη της εβδομάδας την έναρξη της διαδικασίας για να καθαιρεθεί, λόγω «ηθικής ακαταλληλότητας», εφόσον κατηγορείται για δωροληψία στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς γιγαντιαίων διαστάσεων της Οντεμπρέχτ, που συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό πολλών λατινοαμερικανικών κρατών.

Από τα 118 μέλη του κοινοβουλίου που ήταν παρόντα (επί συνόλου 130), 93 ενέκριναν τη διεξαγωγή συζήτησης για την καθαίρεση του Κουτσίνσκι την 21η Δεκεμβρίου. Προκειμένου το κοινοβούλιο, που ελέγχει η αντιπολίτευση, να παύσει τον πρόεδρο της χώρας, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, ή 87 εδρών. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, τον Κουτσίνσκι θα διαδεχθεί ο αντιπρόεδρος Βισκάρα για το υπόλοιπο της θητείας του, η οποία ολοκληρώνεται το 2021. Σε αυτή την περίπτωση επίσης ο Κουτσίνσκι θα απωλέσει την ασυλία του.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.