Επί τάπητος τα μέτρα ασφαλείας και οι ευθύνες των Αρχών για το πολύνεκρο χτύπημα
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017, 18:10

Οι ισπανικές αρχές δέχθηκαν σήμερα τα πυρά της κριτικής από σοκαρισμένους κατοίκους της Βαρκελόνης και τουρίστες επειδή δεν προστάτευσαν την πιο διάσημη λεωφόρο της πόλης από μια φονική επίθεση με βαν.

Κάτοικοι και εργαζόμενοι δήλωσαν πως φοβούνταν από καιρό πως η περιοχή θα αποτελούσε στόχο επιθέσεων και διερωτήθηκαν γιατί οι αρχές της πόλης και η αστυνομία δεν είχαν εγκαταστήσει μόνιμα κολώνες ή άλλα εμπόδια για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επίθεσης με οχήματα εναντίον περαστικών.

Άλλοι είπαν πως οι αρχές πρέπει να εξισορροπήσουν τις ανάγκες για ασφάλεια με την προστασία του τουρισμού –ενός τομέα που είναι ευαίσθητος στην αύξηση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας– και τη διατήρηση του τρόπου ζωής των κατοίκων.

Οι δημοτικές αρχές της Βαρκελόνης ανέφεραν πως επιπλέον αστυνομικοί είχαν ήδη αναπτυχθεί στη Ράμπλας πριν από τις χθεσινές επιθέσεις και πως τα μέτρα ασφαλείας είναι συνεχώς υπό αναθεώρηση.

«Πρακτικά ήταν αναπόφευκτο να συμβεί εδώ, ιδίως ύστερα από αυτό που συνέβη στη Νίκαια», δήλωσε ο Γκαμπριέλ Ραμπάρτε, 50 ετών, φρουρός ασφαλείας σε ένα εμπορικό κέντρο σε απόσταση μερικών μέτρων από τη Ράμπλας. «Θα έπρεπε να είχαν βάλει μερικές (κολώνες) εκεί ή κάτι.»

Η Γκάλι Μπάτατ, 24 ετών, μια Αμερικανίδα που ζει κοντά στην περιοχή και βρισκόταν μερικούς δρόμους παρακάτω από το σημείο των επιθέσεων, είπε πως παρατήρησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρχαν κολώνες στη Ράμπλας και σε άλλες περιοχές που θα ήταν πιθανοί στόχοι επίθεσης με αυτοκίνητο.

Οι ισπανικές αρχές είχαν τοποθετήσει προηγουμένως τσιμεντένια εμπόδια για να προστατεύσουν ευαίσθητες περιοχές και η Βαρκελόνη είχε εφαρμόσει προσωρινά τέτοια μέτρα σε ορισμένες κεντρικές λεωφόρους στη διάρκεια των εορτασμών του Νέου Έτους.

Η πόλη είχε απαγορεύσει επίσης στα μεγάλα φορτηγά να εισέρχονται σε κεντρικές περιοχές εκείνη την περίοδο, όπως και η Μαδρίτη. Οι αρχές εγκατέστησαν μεγάλες τσιμεντένιες ζαρντινιέρες κοντά στην κεντρική πλατεία Πουέρτα ντε Σολ της Μαδρίτης στη διάρκεια της νύχτας μετά την επίθεση στη Βαρκελόνη.

Ο Χοσέ Μόγια, που εργάζεται σε ανθοπωλείο στη Ράμπλας στη Βαρκελόνη τα τελευταία 30 χρόνια και ο πάγκος του γλίτωσε μόλις από την επίθεση με το βαν, δήλωσε σήμερα πως η αστυνομία έπρεπε να είχε σκεφθεί περισσότερο πώς θα προστάτευε την περιοχή.

«Λέγαμε πάντα πως η Ράμπλας είναι εύκολος στόχος», είπε. «Αυτό που συνέβη είναι μια φρικώδης πράξη. Δεν λέω ότι είναι λάθος της αστυνομίας (…) (αλλά) δεν ξέρω, ίσως να μην μπορείς να τοποθετήσεις κολώνες, αλλά αν είμαστε σε αυξημένο συναγερμό, θα μπορούσαν να υπήρχαν βαν της αστυνομίας που να στέκουν εκεί και να μπλοκάρουν τον δρόμο. Κάτι τέτοιο θα είχε σώσει ζωές.»

Οι αρχές στην Καταλονία δήλωσαν πως επιθέσεις όπως οι χθεσινές είναι δύσκολο να αποτραπούν.

«Η απόλυτη ασφάλεια είναι αδύνατη, θα σήμαινε ότι θα απεμπολούσαμε την ελευθερία μας και θα κλεινόμασταν στα σπίτια μας», δήλωσε η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου μιλώντας στην καταλανική τηλεόραση.

«Το να έχεις 100% έλεγχο στα διάφορα σημεία που θα μπορούσαν να είναι στόχοι σε μια μεγάλη και διεθνή πόλη όπως η Βαρκελόνη είναι αδύνατο», είπε.

«Καταλαβαίνω τη διαμάχη, αλλά δεν είναι πρακτικό (…) δεν μπορούμε να γεμίσουμε τη Βαρκελόνη κολώνες», είπε ο Χόακιμ Φομ, υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, στο ισπανικό ραδιόφωνο.Source link