Ένας Ευρωπαίος στην Αθήνα
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017, 12:20

Ο Εμανουέλ Μακρόν αν και τον περιγράφουν ως «αμείλικτο τεχνοκράτη» υπέστη την βάσανο της μύησης στην κλασσική παιδεία. Τον ρόλο του πρώτου «Μέντορα» στο τέλος της εφηβείας του διαδραμάτισε η σημερινή σύζυγός του.

H επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα προσλαμβάνει διαστάσεις που ξεπερνούν το στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων και της ειδικής σχέσης «Ελλάδα – Γαλλία – Συμμαχία»Στη συνέχεια, ορισμένοι καταξιωμένοι διανοούμενοι ανέλαβαν αυτόν τον ρόλο. Με λίγα λόγια ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δεν επέλεξε τυχαία τον χώρο από τον οποίο στις 19:00 της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου θα απευθύνει βαρυσήμαντη ομιλία αφιερωμένη στο μέλλον της Ευρώπης, τις σκέψεις του για το εγχείρημα, τις απόψεις του για ξεχασμένο και πολυσυζητημένο ευρωπαϊκό όραμα.

Ο χώρος αυτός είναι η Πνύκα από τον οποίο κατά τεκμήριο ο Περικλής εκφώνησε τον «Επιτάφιό» του.

Τότε συμπληρωνόταν ένας χρόνος από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου που έμελλε να εξελιχθεί δυνητικά σε ταφόπλακα του κολοσσιαίου άλματος για την ανθρωπότητα που ήταν η Κλασσική Ελλάδα.

Σήμερα που κατά ορισμένους αναλυτές έχει «ενταφιαστεί» το ευρωπαϊκό όραμα και κατά άλλους απειλείται άμεσα το γιγαντιαίο project της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ο Εμανουέλ Μακρόν φιλοδοξεί να «τοποθετήσει τη δική του λίθο στην πορεία της Ευρώπης από την Ελλάδα» όπως σημειώνει με νόημα η γαλλική «Liberation».

Δεν αποτελεί μυστικό για κανέναν πως η προοπτική εξέλιξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν εξαρτάται μόνον από τη βούληση της Γαλλίας. Αλίμονο. Θα ήταν πολύ εύκολο.

Όσα θα ειπωθούν στην Πνύκα θα τελούν υπό αίρεση έως και την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα εξαρτάται άμεσα από μία συμφωνία κορυφής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ο Μακρόν κατά δήλωσή του και κατά τεκμήριο είναι Ευρωπαίος.

Δεν αρκεί. Πρέπει να αισθάνεται και να είναι Ευρωπαίος(α) και η(ο) Καγκελάριος της Γερμανίας. Στην πολιτική αυτό λέγεται και «Αναγκαία Συνθήκη» δηλαδή κυρίαρχη προϋπόθεση. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Αθήνα προσλαμβάνει διαστάσεις που ξεπερνούν το στενό πλαίσιο των διμερών σχέσεων και της ειδικής σχέσης «Ελλάδα – Γαλλία – Συμμαχία» που καθορίζει την πρόσφατη πολιτική ιστορία από το 1974 και μετά. Όχι πως τα υπό συζήτηση ζητήματα, ελληνικό χρέος, ελληνογαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα, επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εξορύξεις υδρογονανθράκων κλπ., δεν είναι σημαντικά. Το αντίθετο. Απλά ενώ η Αθήνα εστιάζει στις δικές της προτεραιότητες, το Παρίσι διακατέχεται από τους δικούς του πολιτικούς σχεδιασμούς.

Με αυτά τα δεδομένα η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του στην ελληνική πρωτεύουσα προσλαμβάνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και μία διάσταση που δεν είχε και για λόγους αντικειμενικούς η επίσκεψη Μπαράκ Ομπάμα. Ο ένας μόλις αρχίζει τον Μαραθώνιο της θητείας του, ο άλλος μόλις ολοκλήρωνε τον δικό του.

To πρόγραμμα Μακρόν στην Αθήνα

Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου 2017

13.00: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος. Υποδοχή από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο.

13.30: Άφιξη στην Πλατεία Συντάγματος. Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

13.45: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας στο Προεδρικό Μέγαρο.

13.50-14.00: Υποδοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ και της συζύγου του Μπριζίτ Μακρόν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τη σύζυγό του Βλασία Παυλοπούλου. Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

14.00-14.10: Παρασημοφόρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος.

14.10-14.30: Δηλώσεις των δύο Προέδρων στον Τύπο.

14.30-14.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

14.50-15.20: Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του στην ελληνική πρωτεύουσα προσλαμβάνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα 15.30: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.

16.15: Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών υπό τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

17.00: Κοινή Συνέντευξη Τύπου.

17.45: Αναχώρηση του κ. Μακρόν και της Γαλλικής Αντιπροσωπείας από το Μέγαρο Μαξίμου.

18.55: Αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου για την Πνύκα.

19.05: Άφιξη του κ. Μακρόν και της συζύγου του στην Πνύκα. Προσφώνηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αντιφώνηση από τον κ. Μακρόν.

20.55: Αναχώρηση του κ. Μακρόν και της συζύγου του από την Πρεσβευτική κατοικία της Γαλλίας για το Προεδρικό Μέγαρο.

21.00: Άφιξη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στο Προεδρικό Μέγαρο. Υπογραφή Βιβλίου Επισκεπτών. Επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την κ. Βλασία Παυλοπούλου.

23.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2017

10.00-11.15: Συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Γαλλικής και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας (Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»).

11.45-12.00: Επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Οδός Διδότου 6). Παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

12.00-13.15: Δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

13.30-14.45: Γεύμα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους (Γαλλικό Ινστιτούτο).

14.45-15.15: Συνάντηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας με εκπροσώπους ελληνικών και γαλλικών ΜΜΕ.

15.15: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του, καθώς και της συνοδεύουσας αντιπροσωπείας, με αυτοκινητοπομπή, για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

16.00: Αναχώρηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και της συζύγου του από την Αθήνα.

Διαβάστε επίσης:Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.