Ειδήσεις

Ασύλληπτη τραγωδία στα σύνορα Ιράν




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017, 18:33

Ανείπωτη καταστροφή και ατελείωτος ανθρώπινος πόνος, καθώς η καταστροφική ισχύς του Εγκέλαδου χτύπησε για ακόμη μια φορά την πολύπαθη αυτή περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη στο Ιράν και το Ιράκ μετά το φονικό σεισμό των 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ την Κυριακή, που εκδηλώθηκε σε περιοχή στα σύνορα των δύο χωρών και ο οποίος είχε ως τραγικό απολογισμό περισσότερους από 400 νεκρούς και τραυματίες που υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 415, ενώ 6.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με τις ΑρχέςΚαθώς οι μετασεισμοί συνεχίζονταν τη Δευτέρα και οι διασώστες πυρετωδώς αναζητούν επιζώντες, το πρακτορείο Fars επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 415, ενώ 6.700 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Στην ιρακινή πλευρά των συνόρων και συγκεκριμένα στις κουρδικές περιοχές τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300 είναι τραυματίες.

Η Αμερικανική Γεωλογική Επιθεώρηση ανέφερε τη Δευτέρα ότι ο ισχυρός σεισμός χτύπησε κοντά στη Halabjah, νοτιοανατολικά της Σουλειμανίγια, πόλη που βρίσκεται στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι έχει αποστείλει μία ομάδα από υπουργούς της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών Ραχμανί Φαζλί, στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές για να “μελετήσουν τη διαδικασία της αρωγής και της ενίσχυσης των περιοχών” και να “απευθυνθεί στους τραυματίες”.

Ο στρατιωτικός διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμεντ Άλι Τζαφάρι εποπτεύει τις επιχειρήσεις διάσωσης στη δυτική επαρχία της Kermanshah, που έχει υποστεί βαρύ πλήγμα.

Τα περισσότερα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκονται στην ιρανική πόλη Sarpol-e Zahab, από όπου υπολογίζεται ότι εκτοπίστηκαν σε όλη τη χώρα περί τις 70.000 ανθρώπων.

Η Τουρκία έστειλε βοήθεια

Από τα σύνορα του Ιράκ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι διαβεβαίωσε τους πολίτες για τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από το χτύπημα του Εγκέλαδου:

“Έχω δώσει εντολή στις ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, τις διασωστικές και ιατρικές ομάδες να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προσφέρουν βοήθεια στους πολίτες που έχουν πληγεί από το χθεσινό σεισμό. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Εύχομαι ασφάλεια για όλους τους ανθρώπους”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Για να βοηθήσει το Ιράκ, η Τουρκία έχει στείλει μία ερευνητική, διασωστική αποστολή 20 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Αρχής Διαχείρισης Επειγόντων Καταστροφών, Mehmet Gulluoglu.

Η κυβέρνηση της περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν ευχαρίστησε την Τουρκία και τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την “άμεση αρωγή και προσφορά”.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση “Δράση ενάντια στην Πείνα” αναφέρει ότι: “Εργάζεται για να σώσει τις ζωές των υποσιτισμένων παιδιών” και έχει αποστείλει ομάδα στο επίκεντρο του σεισμού κοντά στην Halabjah.

“Είναι σημαντικό σε αυτές τις καταστάσεις να φρεσκάρουμε τη μνήμη των ανθρώπων στο πώς να αντιμετωπίσουν τους σεισμούς”Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου επεσήμανε ότι η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος έχει αναπτύξει περίπου 174 διασωστικές ομάδες άμεσης δράσης μέχρι τώρα, οι οποίες προσφέρουν ιατρικές προμήθειες, κουβέρτες, τέντες και άλλα υλικά πρώτης ανάγκης για να βοηθήσουν τους τραυματισμένους και αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι: “Είναι σημαντικό σε αυτές τις καταστάσεις να φρεσκάρουμε τη μνήμη των ανθρώπων στο πώς να αντιμετωπίσουν τους σεισμούς”.

Άλλωστε το Ιράν είναι από τις πιο ενεργές σεισμικά χώρες του κόσμου. Το 2003 ένας σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, κυριολεκτικά ισοπέδωσε την ιστορική πόλη Bam στο νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώνοντας περίπου 26.000 ανθρώπους.

Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την ώρα του σεισμού:

 



Source link