Ειδήσεις

Ασάφειες, παγίδες και γκρίζες ζώνες για το μέρισμα




Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017, 08:29

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα που θα λάβουν οι πολίτες, με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και ποιοτικά κριτήρια.

Μία άλλη «γκρίζα ζώνη» αφορά τους φιλοξενούμενους. Αυτό διότι σε κάποια σημεία υπάρχουν ασάφειες, ενώ υπάρχουν και αρκετές πολύ «εξειδικευμένες» περιπτώσεις που δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα ΚΥΑΟι αρμόδιες υπηρεσίες, θα επιδοθούν σε έναν αγώνα δρόμου έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως το μέρισμα θα αποδοθεί σωστά και σε πολίτες πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ωστόσο υπάρχουν αρκετά «κενά» σημεία για ορισμένα εκ των οποίων δόθηκαν διευκρινίσεις . Πλέον οι υπηρεσίες θα πρέπει να «τρέξουν» έτσι ώστε με βάση τις διευκρινίσεις αυτές να αποδοθεί το μέρισμα στους πραγματικούς δικαιούχους.

Πρόβλημα φαίνεται να ανακύπτει με τους ανέργους, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις τους μερίσματος. Ενώ μεν υπάρχει μέριμνα για όσους έμειναν χωρίς δουλειά το 2017, και χάνουν το μέρισμα λόγω εισοδημάτων του 2016, πρέπει πάντως να είναι:

1. Άνεργοι για τουλάχιστον 6 μήνες.

2. H 6μηνη ανεργία να είναι αδιάκοπη. Τουτέστιν, εάν κάποιος προσελήφθη σε οποιαδήποτε δουλειά έστω και για έναν μήνα, τότε δεν θα λάβει το κοινωνικό μέρισμα.

Μία άλλη «γκρίζα ζώνη» αφορά τους φιλοξενούμενους. Αυτό διότι σε κάποια σημεία υπάρχουν ασάφειες, ενώ υπάρχουν και αρκετές πολύ «εξειδικευμένες» περιπτώσεις που δεν καλύπτονται με την υπάρχουσα ΚΥΑ.

Εάν, λόγου χάρη, υπάρχει φιλοξενούμενος για ένα εξάμηνο, ο οποίος ήταν επίσης άλλο ένα εξάμηνο με καθεστώς ιδιοκατοίκησης το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο. Ως εκ τούτου δεν δύναται να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα. Κάποιος άλλος μπορεί το 2016 να καταγράφηκε ως φιλοξενούμενος και τον Γενάρη του 2017 μπήκε σε καθεστώς ιδιοκατοίκησης, με προσωπικά οικογενειακά βάρη. Σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται το σύστημα να μην αναγνωρίζει την εν λόγω αλλαγή και ως εκ τούτου δεν μπορεί ο ίδιος να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα.

Όσον αφορά στις μονογονεϊκές οικογένειες, πολλές από αυτές τα κριτήρια του μερίσματος δεν είναι τα ίδια με μια οικογένεια όπου υπάρχουν και πατέρας και μητέρα. Ως εκ τούτου η ΚΥΑ προβλέπει προσαύξηση 0,25 για κάθε παιδί, αλλά ο ένας και μοναδικός γονέας αντιμετωπίζεται ως μονάδα, χωρίς πλασματική προσαύξηση 0,5 για το γονέα που λείπει.

Ερωτήματα ανακύπτουν και για όσους λαμβάνουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αλλά δεν έχουν ένσημα το 2017. Βάσει της απόφασης «ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μήνα μέχρι και 31/10/2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Άμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ είτε να είναι συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος ή εκ μεταβιβάσεως είτε να λαμβάνει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων». Ως εκ τούτου «ακάλυπτοι» μένουν οι μη ασφαλισμένοι – πλην των ηλικιωμένων.

Τέλος μία ακόμη «γκρίζα ζώνη» αφορά όσους είχαν ακίνητο αντικειμενικής αξίας- άρα πλασματικής- 130.000 ευρώ αλλά το πούλησε εντός 2017. Ο ίδιος δεν δικαιούται κοινωνικό μέρισμα γιατί η αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση δεν αποτυπώνεται κι έτσι εμφανίζεται να είναι ακόμα ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου.

Διαβάστε επίσης:



Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *