Τεχνολογία

Προθεσμία 72 ωρών για ενημέρωση του Google Chrome

17 Sep Προθεσμία 72 ωρών για ενημέρωση του Google Chrome

Posted at 10:29h
in INTERNET
by Notis P.

Η Google εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση προς όλους τους χρήστες του Chrome, δίνοντάς τους 72 ώρες για να προχωρήσουν σε ενημέρωση του προγράμματος περιήγησης. Η προειδοποίηση αφορά την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων ασφαλείας, τα οποία εντοπίστηκαν πρόσφατα και ενδέχεται να αφήσουν εκτεθειμένους τους χρήστες σε κυβερνοεπιθέσεις.

Ειδικότερα, οι κυβερνοχώροι των ΗΠΑ εντόπισαν προβλήματα ασφαλείας που επιτρέπουν στους χάκερ να εκμεταλλευτούν τα exploits του συστήματος, αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Αυτά τα σφάλματα στη μνήμη δίνουν τη δυνατότητα σε κακόβουλα λογισμικά να συλλέξουν στοιχεία χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Μάλιστα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών (CISA) προέτρεψε το κυβερνητικό προσωπικό να προχωρήσει σε ενημέρωση του Chrome έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

Οδηγίες για Ενημέρωση του Chrome

Η Google αναφέρει ότι το Chrome ελέγχει τακτικά για ενημερώσεις και, όταν υπάρχει διαθέσιμη αναβάθμιση, αυτή εφαρμόζεται αυτόματα όταν το πρόγραμμα κλείνει και ανοίγει ξανά. Ωστόσο, για όσους χρήστες δεν έχουν ανοίξει το Chrome εδώ και καιρό, η Google τους καλεί να το κάνουν άμεσα για να εξασφαλίσουν ότι έχουν την τελευταία έκδοση.

Για να ενημερώσετε την έκδοση του Chrome:

Πατήστε το Περισσότερα (τρία κάθετες τελείες) στην επάνω δεξιά γωνία.
Επιλέξτε Βοήθεια και στη συνέχεια Σχετικά με το Google Chrome.
Εάν δεν εμφανιστεί κουμπί ενημέρωσης, τότε έχετε ήδη την πιο πρόσφατη έκδοση.

Επιπτώσεις του προβλήματος στην ασφάλεια του Chrome

Οι ευπάθειες του Chrome επέτρεψαν σε χάκερ να διεισδύσουν χρησιμοποιώντας κακόβουλο λογισμικό HTML, αναγκάζοντας τα θύματα να εισάγουν τα διαπιστευτήριά τους σε πλαστές σελίδες σύνδεσης. Μόλις τα δεδομένα εισαχθούν, αποθηκεύονται στον αποθηκευτικό χώρο διαπιστευτηρίων του προγράμματος περιήγησης, δίνοντας στους χάκερ πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης και άλλα προσωπικά δεδομένα.

Μια από τις επιθέσεις που εντοπίστηκε αποδόθηκε σε χάκερ από τη Βόρεια Κορέα, γνωστούς ως Citrine Sleet, οι οποίοι χρησιμοποίησαν δόλιες σελίδες HTML για να αποκτήσουν πρόσβαση στα συστήματα των θυμάτων.

Νέες λειτουργίες ασφαλείας με την ενημέρωση του Google Chrome

Η Google έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει τη νέα λειτουργία ελέγχου ασφαλείας, η οποία λειτουργεί αυτόματα στο παρασκήνιο και παίρνει πιο προληπτικά μέτρα για την προστασία των χρηστών. Η λειτουργία αυτή ενημερώνει επίσης τους χρήστες για την προστασία τους από πιθανούς κινδύνους, καταργώντας άδειες από αχρησιμοποίητες ιστοσελίδες και επισημαίνοντας ανεπιθύμητες ειδοποιήσεις.

Πρόβλημα ασφαλείας και στο Microsoft Edge

Εκτός από τους χρήστες του Chrome, οι ίδιες ευπάθειες επηρεάζουν και τους χρήστες του Microsoft Edge. Η Google προτρέπει και τους χρήστες αυτού του προγράμματος περιήγησης να ενημερώσουν άμεσα και να επανεκκινήσουν το Edge για να διασφαλίσουν ότι είναι προστατευμένοι.

Η CISA έχει συστήσει ότι, αν ο Chrome δεν ενημερωθεί έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2024, οι χρήστες πρέπει να σταματήσουν τη χρήση του προγράμματος περιήγησης. Η άμεση ενημέρωση είναι ο μόνος τρόπος να προστατευτείτε από τις απειλές αυτές και να συνεχίσετε να περιηγείστε στο διαδίκτυο με ασφάλεια.

Πηγή