Τεχνολογία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κάρτες SD


03 Oct Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κάρτες SD

Posted at 23:37h
in GADGET
by Soustas

Η φράση “κάρτες SD” είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει τα μέσα SD, SDHC και SDXC. Ενώ οι κάρτες SD δεν είναι οι ταχύτερες διαθέσιμες κάρτες, εξακολουθούν να είναι αρκετά γρήγορες και είναι, μακράν, οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες από όλους τους τύπους καρτών μνήμης. Η ευελιξία τους είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα, και συχνά θα τις δείτε σε φωτογραφικές μηχανές οποιασδήποτε κατηγορίας, από αυτές που χρησιμοποιούνται από αρχάριους μέχρι τα μοντέλα ναυαρχίδες που χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες. Όμως, πέρα από το να ξέρετε απλώς ότι χρειάζεστε μια “κάρτα SD”, ποια συγκεκριμένη κάρτα είναι η κατάλληλη για εσάς; και τι σημαίνουν όλοι αυτοί οι αριθμοί και τα γράμματα στην μπροστινή πλευρά μιας κάρτας SD;

SD: Τι σημαίνει λοιπόν;

Ας ξεκινήσουμε με την ανάλυση του γενικού όρου “SD”, που είναι η συντομογραφία του Secure Digital, ο οποίος είναι μια μορφή κάρτας μνήμης που αναπτύχθηκε από την Ένωση SD. Οι κάρτες SD κυκλοφορούν σήμερα σε τρία επίπεδα που περιγράφουν τις κατηγορίες χωρητικότητας μνήμης: Οι κάρτες SDHC (υψηλής χωρητικότητας) κυμαίνονται από 4GB έως 32GB, και οι κάρτες SDXC (εκτεταμένης χωρητικότητας) κυμαίνονται από 64GB έως 1TB (με τη δυνατότητα να φτάσουν τελικά τα 2TB).

 

 

Ετικέτες και προδιαγραφές καρτών SD

Ένα από τα σπουδαία χαρακτηριστικά των καρτών SD είναι ο όγκος των πληροφοριών που παρέχονται στο μπροστινό μέρος της κάρτας, οπότε μπορείτε να περιμένετε να βρείτε όχι μόνο τις ενδείξεις SD, SDHC ή SDXC, αλλά και τη συγκεκριμένη χωρητικότητα της κάρτας. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά τα άλλα σύμβολα, γράμματα και αριθμοί – ένας αριθμός όπως 4, 6 ή 10 που περικλείεται σε κύκλο ή ο αριθμός 1 ή 3 μέσα στο γράμμα U;

Τα 4, 6 ή 10 αναφέρονται στην ελάχιστη ονομαστική ταχύτητα συνεχούς εγγραφής της κάρτας: Μια κάρτα κατηγορίας 4, 6 ή 10 έχει χαρακτηριστεί ότι δεν γράφει ποτέ με ταχύτητα μικρότερη από 4, 6 ή 10 MB/s, αντίστοιχα.

Ο αριθμός 1 ή 3 μέσα στο γράμμα U αναφέρεται στην κατηγορία ταχύτητας U1 ή U3. Το U1 είναι πανομοιότυπο με την κλάση 10 και σημαίνει ότι μια κάρτα είναι πιστοποιημένη για εγγραφή με ταχύτητα τουλάχιστον 10 MB/s. Οι κάρτες U3 είναι πιστοποιημένες για να μην γράφουν ποτέ πιο αργά από 30 MB/s.

Η διαφορά μεταξύ της κατηγορίας 10 και της U1 (και της U3, κατ’ επέκταση) είναι ότι η ονομασία U1/U3 υποδηλώνει ότι χρησιμοποιούν το δίαυλο UHS-I ή UHS-II.

Οι ταχύτητες ανάγνωσης καρτών SD χωρίς UHS φτάνουν στο μέγιστο τα 25 MB/s, οι κάρτες UHS-I φτάνουν στο μέγιστο τα 104 MB/s και οι κάρτες UHS-II διαθέτουν μια δεύτερη σειρά ακίδων στο πίσω μέρος που βοηθά στην επίτευξη ταχυτήτων έως και 312 MB/s.

Συχνά, η μέγιστη επιτεύξιμη ταχύτητα ανάγνωσης αναγράφεται επίσης στην πρόσοψη. Αυτή η ταχύτητα δείχνει πόσο καλά μπορεί να αποδώσει μια κάρτα κατά τη διάρκεια των ριπών, αλλά όσον αφορά την αξιοπιστία, μια καλύτερη μέτρηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση καρτών σχετίζεται με τη βιώσιμη ταχύτητα.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι οι κάρτες microSD. Από άποψη προδιαγραφών, είναι ίδιες με τις κάρτες SD, εκτός από το μικρότερο “micro” παράγοντα μορφής. Μπορείτε να περιηγηθείτε στην επιλογή καρτών microSD της B&H εδώ. Οι κάρτες microSD μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές SD πλήρους μεγέθους με έναν προσαρμογέα.

Με όλα αυτά κατά νου, πώς μπορείτε να επιλέξετε μια κάρτα μνήμης; Λοιπόν, το να επιλέξετε τις ταχύτερες κάρτες δεν βλάπτει ποτέ, αλλά μπορεί να πληρώσετε για περισσότερη κάρτα μνήμης από ό,τι χρειάζεται, αν απλά τραβάτε περιστασιακά φωτογραφίες. Προσπαθήστε να σκεφτείτε το είδος των λήψεων που κάνετε και αν αυτό περιλαμβάνει βίντεο ή γρήγορες συνεχείς λήψεις ριπής ή όχι. Αυτοί οι δύο τύποι λήψης τείνουν να επιβαρύνουν περισσότερο τις επιδόσεις μιας κάρτας και είναι αυτοί που επωφελούνται περισσότερο από τις κάρτες UHS-II με υψηλές βιώσιμες ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής – η εγγραφή βίντεο 4K απαιτεί πολλά από μια κάρτα, όπως και η λήψη φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης σε 20+ fps. Αν είστε αυστηρά φωτογράφος φωτογραφιών, αρκούμενος σε έναν αισθητήρα 24MP ή κάτι τέτοιο, τραβώντας ένα καρέ τη φορά, τότε οι περισσότεροι σύγχρονοι τύποι καρτών θα είναι κάτι παραπάνω από κατάλληλοι για αυτή την πιο αργή διαδικασία εργασίας.

Πηγή