Ειδήσεις

Χάος στη Γαλλία

Στη δίνη της βίας εξακολουθεί να βρίσκεται για πέμπτο 24ωρο η Γαλλία, με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου από πυρά αστυνομικού. Τα επεισόδια ξεκίνησαν από τα προάστια του Παρισιού, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως η  Μασσαλία, τη Λυών και η Γκρενόμπλ, όπου νεαροί, κυρίως μετανάστες, καίνε και λεηλατούν καταστήματα, βανδαλίζουν δημόσια κτήρια και πυρπολούν αυτοκίνητα.

Η Γαλλία ετοιμάζεται για ένα ακόμη δύσκολο βράδυ και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της εξουσίας της κυβέρνησής του, ακύρωσε την προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψη στη Γερμανία την Κυριακή. Η απόφαση ελήφθη αφού ο Μακρόν αντιμετώπισε σφοδρή κριτική για την παρουσία του σε συναυλία του Έλτον Τζον στο Παρίσι την Τετάρτη, ενώ η χώρα φλεγόταν.

France burns.

As an Englishman, I feel tremendous sadness at what is happening to our neighbour. #FranceRiots pic.twitter.com/1u6jsGonCA


— Paul Golding (@GoldingBF) July 1, 2023

Το Σάββατο, η κυβέρνηση συνεδρίασε εκ νέου για την κρίση μετά από τέσσερις ημέρες αυξανόμενης βίας και λεηλασίας που στόχευσε επίσημα και ιδιωτικά κτίρια μαζί με λεωφορεία, τραμ, αθλητικά και ψυχαγωγικά κέντρα και σχολεία.

Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν το βράδυ της Παρασκευής και νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετά την πυρπόληση περισσότερων από 230 κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των δημαρχείων, και 1.350 οχημάτων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, το οποίο είπε ότι η μέση ηλικία των κρατουμένων ήταν 17 ετών.

🚨🇫🇷 Riots – France 🇫🇷🚨

Fourth consecutive nights of Major Rioting begins again, the weaponry used has seemingly become more sophisticated.

Please understand these riots are different from the French Protests which occurred earlier in the year which included millions of French… pic.twitter.com/w3U86S8Cv1


— Concerned Citizen (@cotupacs) July 1, 2023

Οι αρχές ανέπτυξαν 45.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, 24 ελικόπτερα και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες μαυροφορεμένων ταραχοποιών που κουβαλούσαν αυτόματα τουφέκια και κυνηγετικά όπλα.

Το Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι μια ειδική μονάδα της αστυνομίας ταραχών θα σταλεί στη Λυών, όπου ο δήμαρχος, περιέγραψε τη βία, τον βανδαλισμό και τη λεηλασία ως «πρωτοφανή».

Η αστυνομία της χώρας δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική για τη βαριά και περιστασιακά θανατηφόρα χρήση διαφόρων όπλων και των ελαστικών σφαιρών, και τις κατηγορίες για ρατσισμό.

France last night: 41 police stations attacked 79 police injured 2560 fires in streets 1360 cars burnt 234 buildings burnt 45,000 police deployed pic.twitter.com/i8josykl1f


— 🦅 Eagle Wings 🦅 (@CRRJA5) July 1, 2023

Επιπλέον 45.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν απόψε

Επιπλέον 45.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε πόλεις σε όλη τη Γαλλία απόψε, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Ζεράρ Νταμανίν είπε ότι θα σταλούν ενισχύσεις ιδιαίτερα στη Λυών και τη Μασσαλία, όπου σημειώθηκαν μερικές από τις χειρότερες ταραχές.

Περισσότεροι από 200 αξιωματικοί έχουν τραυματιστεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.

France Currently Stuck In A GTA Lobby 🤯 #brutalcams pic.twitter.com/WdmCQ0yofD


— 🚘BrutalCams🎥 (@BrutalCams) July 1, 2023

Με φυλάκιση και πρόστιμο απειλεί η κυβέρνηση τους γονείς ανηλίκων που μετέχουν στα επεισόδια

Ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίν Ντιπόν Μορετί προέβη το απόγευμα του Σαββάτου σε νέες ανακοινώσεις για τους συλληφθέντες στα επεισόδια εστιάζοντας στους ανηλίκους, καθώς προειδοποίησε τους γονείς όσων συλλαμβάνονται με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.000 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια επεισοδίων!

Σύμφωνα με τις Αρχές, νεαροί ηλικίας, στην πλειοψηφία τους, κάτω των 18 ετών, είναι αυτοί που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία τις προηγούμενες ημέρες στα βίαια επεισόδια που έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Γαλλίας. Όπως αναφέρουν οι Αρχές, οι νέοι οργανώνονται για τις διαδηλώσεις τους μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα social media.

«Οι δικαστικές αρχές μπορούν, κατόπιν αιτήματος, να ζητήσουν από τους φορείς εκμετάλλευσης να παραδώσουν τις διευθύνσεις IP, γεγονός που προφανώς μας επιτρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που τις χρησιμοποιούν για να πούμε πότε, πού και πώς θα παραβιάσουμε το νόμο» προειδοποίησε ο υπουργός.

Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Γάλλου Υπουργού Δικαιοσύνης έγιναν στη σκιά των δραματικών εκκλήσεων που έγιναν σήμερα στη Γαλλία από τους δημάρχους της Μασσαλίας και της Λυών οι οποίοι ζήτησαν από το Παρίσι πρόσθετες αστυνομικές ενισχύσεις, αίτημα το οποίο το Παρίσι έσπευσε να ικανοποιήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!



Πηγή