Οκονομία

Στα ύψη και πάλι η τιμή της – Ξεπέρασε τα 2 ευρώ στην περιφέρεια

Η βενζίνη μπορεί να γεμίζει τα ρεζερβουάρ, αλλά την ίδια ώρα αδειάζει τα πορτοφόλια, καθώς η τιμή της πήρε πάλι την ανηφόρα και ξεπέρασε τα 2 ευρώ στην περιφέρεια. Και όλα αυτά στην κορύφωση της περιόδου των διακοπών.

Όπως ανέφερε σε σημερινό της (1.8.2023) ρεπορτάζ η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος στα αστικά κέντρα, η απλή αμόλυβδη κοστίζει 1,90 με 1,91 ευρώ το λίτρο, ενώ σε αρκετά νησιά η τιμή της βενίζνης έχει ξεπεράσει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο.

Στην εκτόξευση της τιμής της βενζίνης οδήγησε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπρεντ. Στις αρχές Ιουλίου στοίχιζε περίπου 75 δολάρια το βαρέλι. Πλέον έχει ανέβει στα 85 δολάρια το βαρέλι.

Βέβαια δεν είναι μόνο το πετρέλαιο που έβαλε φωτιά στην βενζίνη και την οδήγησε σε ράλι.

Ρόλο στην αύξηση παίζουν κι άλλοι παράμετροι, όπως ότι τα καύσιμα είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, ή η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου κ.λπ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά, από 1,86 ευρώ το λίτρο στην 1.7.2023 έφτασε στα 1,94 ευρώ στις 30.7.2023. Η τιμή της δηλαδή,  αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 4,3% στο διάστημα αυτό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πιο οικονομική η Θεσσαλονίκη, στα ύψη η τιμή στα νησιά

Στην Αττική, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 1,91 ευρώ το λίτρο. Αντιστοίχως, στη Θεσσαλονίκη πωλείται ελαφρώς πιο οικονομικά (1,90 ευρώ το λίτρο) και στην Αχαΐα έναντι 1,95 ευρώ το λίτρο.

Στα νησιά η τιμή έχει ξεφύγει και έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο με… πρωταθλήτριες τις Κυκλάδες.

Το μέσο κόστος της απλής αμόλυβδης στις 30.7.2023 ήταν 2,18 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες, 2,09 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα, 2,04 ευρώ στη Λευκάδα, 2,02 ευρώ στην Κεφαλονιά, 1,99 ευρώ στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Κέρκυρα και στο Ρέθυμνο, 1,98 ευρώ στα Χανιά, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο και στη Σάμο, 1,97 ευρώ στη Χαλκιδική και 1,91 ευρώ στη Χίο.

Βροχή οι καταγγελίες και τα πρόστιμα

Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) δέχεται αρκετές καταγγελίες που αφορούν στην αγορά των καυσίμων. Γι’ αυτόν το λόγο έχει εξαπολύσει αυτή την περίοδο μπαράζ ελέγχων.

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης πως επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ σε πρατήρια υγρών καυσίμων. Συγκεκριμένα, 25.000 ευρώ εξ αυτών αφορούσαν πέντε βενζινάδικα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κεφαλονιά, και τα υπόλοιπα 15.000 ευρώ σε βενζινάδικα σε Λάρισα και Πιερία.

Πηγή: newsit.gr

Βενζίνη: Στα ύψη και πάλι η τιμή της – Ξεπέρασε τα 2 ευρώ στην περιφέρεια added by Press Room on 1 Αυγούστου, 2023
View all posts by Press Room →

Πηγή