Ειδήσεις

Παράνομα 23.000 κουρεία και κομμωτήρια


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023, 16:43

Λειτουργούν παράνομα περίπου 23.000 κουρεία-κομμωτήρια, από τα οποία το κράτος δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ ενώ δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο.

Αυτό σημειώνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος, Μαρία Σωτηροπούλου, σε δηλώσεις της στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η ίδια προσθέτει: «Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι η παράνομη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο κλάδο προκαλεί μια τεράστια τρύπα διαφυγόντων φόρων, ενώ το φαινόμενο αυτό πλήττει ευθέως τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν βάσει όλων των προϋποθέσεων του νόμου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ομοσπονδία συνεχίζει να διατυπώνει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς ζητώντας συγκεκριμένες λύσεις».

Τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου

Όπως αναφέρεται, τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου των Καταστηματαρχών Κουρέων και Κομμωτών Ελλάδας είναι:

   – Η παραοικονομία που λόγω της έλλειψης των ελέγχων από τον κρατικό μηχανισμό βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

   – Η πώληση των επαγγελματικών προϊόντων κομμωτικής σε μη επαγγελματίες χρήστες. Παρά την θεσμοθέτηση της Υπουργικής Απόφασης 42803/2022 και την έναρξη ισχύος της από 19 Απριλίου 2022 και τη σαφή-οριζόντια αυτή απαγόρευσή της σε μη επαγγελματίες χρήστες στο πλαίσιο της προστασίας του κλάδου των επαγγελματιών κουρέων και κομμωτών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά και της διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι η χρήση τους απαιτεί αντίστοιχη τεχνογνωσία, έως και σήμερα παραμένει σε αδράνεια η εφαρμογή της.

   – Ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες κομμωτικής τέχνης.

   – Η τεκμαρτή ασφάλιση των υπαλλήλων των κομμωτηρίων και κουρείων.

   – Οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, στα προϊόντα κ.λ.π.

   – Το τέλος επιτηδεύματος και η υψηλή φορολογία.

   – Τα μυοσκελετικά προβλήματα των επαγγελματιών.

Τα μέτρα

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση η κυρία Σωτηροπούλου ανέφερε τα εξής:

   – Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη μεταπώληση των επαγγελματικών προϊόντων ειδών κομμωτηρίου από τα καταστήματα και να εφαρμοστεί επιτέλους επί της ουσίας η Υπουργική Απόφαση 42803/2022 με συνεχόμενους ελέγχους.

   – Να συσταθεί μία μόνιμη Ειδικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Παραοικονομίας, ιδιαίτερα στον Κλάδο των Επαγγελματιών Κομμωτών και Κουρέων σε συνδυασμό με τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής, στην οποία θα ανατεθεί η λήψη, ο έλεγχος, η διαχείριση και η εν γένει διεκπεραίωση (επωνύμων ή ανωνύμων) καταγγελιών απλών πολιτών, επαγγελματικών σωματείων ή και ομοσπονδιών.

   – Να προχωρήσουν οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι μαζί με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους λογαριασμούς που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την παροχή υπηρεσιών για χτενίσματα, κουρέματα, μανικιούρ, πεντικιούρ και όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται από τον κλάδο.

   – Μεταφορά των υπηρεσιών της Κομμωτικής Τέχνης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

   – Κατάργηση της τεκμαρτής ασφάλισης.

   – Μείωση της φορολογίας εισοδήματος και της προκαταβολής φόρου.

   – Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

   – Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

   – Θέσπιση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

   – Οικονομική στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών δίνοντας επιδόματα ειδικού σκοπού σε όλους τους κομμωτές και κουρείς που αναγκάζονται λόγω των μυοσκελετικών προβλημάτων να εγκαταλείψουν πρόωρα το επάγγελμά τους και να υπάρχει η δυνατότητα άδειας με αποζημίωση σε περίπτωση που κλείσει η επιχείρηση λόγω ασθένειας του ιδιοκτήτη.

Πηγή