Οκονομία

Πέφτει κατακόρυφα η κατανάλωση στα είδη διατροφής … η ακρίβεια μαστίζει

Καλπάζουν οι τιμες , σε βασικά προϊόντα τροφίμων όπως σε ψωμί, ζυμαρικάλάδιόσπριαφέτα και λοιπά γαλακτοκομικά … δεν υπάρχει «φρένο» στις ανατιμήσεις.

Μόνο το ψωμί και τα δημητριακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 0.6%, ενώ, είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις του Ιουνίου κατά 9.5%, του Μαΐου κατά 11,1%, του Απριλίου κατά 13,8%, του Μαρτίου κατά 0.4% και του Φεβρουαρίου κατά 16,8%.

Ειδικά για το ψωμί ο κλάδος προσπαθεί να συγκρατεί σε λογικό επίπεδο τις τιμές ωστόσο το μέλλον είναι αβέβαιο για το πού θα φτάσει η τιμή της φραντζόλας.

Η τιμή στο αλεύρι αυξήθηκε από 7% έως 10%, δίνοντας ώθηση προς τα πάνω σε όλα τα αρτοσκευάσματα.

” />

PreviousPlayNext

00:00 / 00:35

Mute

SettingsFullscreen

Την ίδια ώρα το κασέρι που το 2020 κόστιζε 11.30€ σήμερα κοστίζει 19.95€, τα μακαρόνια 500 γραμμάριων κάνουν σήμερα με προσφορά 1.07€ ενώ στο ίδιο σούπερ μάρκετ έκαναν το 2020 πάλι με προσφορά 0,77€.

Παράλληλα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, φρούτα και λαχανικά καθώς και γαλακτοκομικά-αυγά βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2023 (19,4%, 15,5% και 14,4% αντίστοιχα). Διψήφια αύξηση κατέγραψαν και οι κατηγορίες των λοιπών τροφίμων με 13,7%, μεταλλικό νερό- αναψυκτικά – χυμοί φρούτων με 13,3%ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά παγωτά με 11,6%, τα κρέατα με 10,9%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών το προσεχές διάστημα, με βάση του νέους τιμοκαταλόγους που λαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ, νέες σημαντικές ανατιμήσεις που φτάνουν έως και άνω του 30% αναμένονται σε κωδικούς του ελαιολάδου και όχι μόνο!

Την ωρα που σήμερα το δοχείο 5 λίτρων ελαιόλαδου σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ κοστίζει 51.20€, δηλαδή 10.24€ το λίτρο ενώ το ίδιο ελαιόλαδο, στο ίδιο σούπερ μάρκετ το 2020 κόστιζε 17.90€. Αύξηση που φτάνει το 186%.

Η ακρίβεια έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ … μόνο μέσα στο Ιούλιο, η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων άγγιξε το -8% σε σχέση με πέρσι, ενώ ο σωρευτικός πληθωρισμός τροφίμων έφτασε το 29,9%.

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει τελείως αφού ακόμη και το καλάθι του νοικοκυριού κάθε αλλο παρά βοηθάει την κατάσταση… ειδικότερα ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος διευκρινίζει οτι

«…Ο υπουργός πριν από 15 ημέρες έκανε συνάντηση με τους εκπροσώπους των σουπερμάρκετ και τους ζήτησε να μειώσουν το κέρδος τους κατά 5%. Αυτόματα, μετά από 15 ημέρες, αυξήθηκε πολύ, αντί να μειωθεί».

Σημείωσε δε ότι ενώ «μας είπαν ότι στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα προσθέσουν για κάθε προϊόν ιδιωτικής ετικέτας ένα επώνυμο, πριν δύο εβδομάδες, δύο Τετάρτες που δημοσιεύεται το «καλάθι του νοικοκυριού», σας διαβεβαιώ, δεν έχουν προσθέσει ούτε ένα επώνυμο προϊόν».

Και σαν να μην εφθανε αυτό άλλες τιμές στα ταμπελάκια των σούπερ μάρκετ ανακαλύπτουν οι καταναλωτές επιστρέφοντας από τις διακοπές τους, την ώρα μάλιστα που γνωρίζουμε όλοι έρχονται και νέες ανατιμήσεις στις τιμές απο τον Οκτώβριο.

Πηγή: topontiki.gr

Πέφτει κατακόρυφα η κατανάλωση στα είδη διατροφής … η ακρίβεια μαστίζει added by Press Room on 1 Σεπτεμβρίου, 2023
View all posts by Press Room →

Πηγή