Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Τζον Τέρι πως θα επιδιώξει την περαιτέρω συνεργασία με τις ΗΠΑ για το κλίμα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ειδικό επιτετραμμένο για το κλίμα Τζον Κέρι χθες Τρίτη πως θα επιδιώξει να μεγεθυνθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η στενότερη συνεργασία θα ωφελήσει όχι μόνο τα δύο κράτη αλλά όλο τον κόσμο, επιχειρηματολόγησε ο επικεφαλής της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος από την πλευρά του επανέλαβε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ θέλουν επίσης να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία σε ζητήματα-κλειδιά παγκόσμιου ενδιαφέροντος, ιδίως για την κλιματική κρίση. Στην επίσκεψή του, ο Κέρι έχει επιμείνει στη μείωση της καύσης άνθρακα και των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ιδίως του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, που χαρακτηρίζει προτεραιότητες.

Αυτές οι δύο χώρες ευθύνονται για τις μεγαλύτερες εκπομπές των αερίων που ενοχοποιούνται για την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα κάνει μακράν τις περισσότερες, ωστόσο κατά κεφαλήν οι ΗΠΑ κάνουν ακόμη υψηλότερες.

Η κυβέρνηση της Κίνας σχεδιάζει να προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων από το 2030 και μετά, κάτι όμως που ειδικοί και η Ουάσιγκτον αντιτείνουν πως είναι ανεπαρκές και ασύμβατο με τον στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Υπολογίζεται πως η θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 1,1° Κελσίου.

Ο Κέρι έφθασε στο Πεκίνο την Κυριακή για τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, την τρίτη του στη χώρα αφότου ανέλαβε τον ρόλο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (2013-2017) είχε πολύωρες συνομιλίες με τον ομόλογό του Σιέ Τζενχουά προχθές Δευτέρα, κατόπιν χθες Τρίτη έγινε δεκτός από τον Ουάνγκ Γι, διευθυντή του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας –ιεραρχικά τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη–, και τον πρωθυπουργό Λι.

Ο Ουάνγκ, που υποδέχθηκε τον κ. Κέρι χαρακτηρίζοντάς τον «παλιό του φίλο», παρατήρησε πως η σχέση χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη διαλόγου το τελευταίο διάστημα και σημείωσε πως με τον διάλογο «μπορεί να βρεθεί προσήκουσα λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Κίνας πρακτικά ανέστειλε τις διμερείς επαφές για το κλίμα το περασμένο καλοκαίρι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ταξίδι που έκανε η Δημοκρατική τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι ΠελόΖι, στην Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν αποπειράται τελευταία να ξαναρχίσει τακτικές επαφές υψηλού επιπέδου, βάζοντας στην άκρη τις εντάσεις ανάμεσα στις δυο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου, που βρίσκονται σε ολοένα σκληρότερο ανταγωνισμό. Ο Κέρι είναι το τρίτο στέλεχός της που επισκέπτεται επίσημα το Πεκίνο από τον περασμένο μήνα· προηγήθηκαν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν και η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Πηγή