Ειδήσεις

«Ο Ερντογάν μας ΒΟΛΕΥΕΙ»


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2023, 18:36

Του Ν. Ι. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ.

Ο φιλαράκος μου ο Βαγγέλας (ουχί Βαγγέλης) έχει το προσωνύμιο, αλλά και την χάρη του «ατακαδόρου». Λέει μια κουβέντα και είτε ψάχνεις χαρτομάντιλα για να σκουπίσεις τα δάκρυα από τα γέλια, ή, με ελάχιστη φαντασία κάθε φράση του την μετατρέπεις σε ανέκδοτο. Ώστε να την μεταλαμπαδεύσεις σαν ένα ντόμινο ευφυΐας, αισθητικής και χιούμορ σε άλλους…. . Το οποίο (χιούμορ) τόσο πολύ μας λείπει στα σκοτεινά μονοπάτια του σήμερα.

Βολταίρο μου θύμισε ο Βαγγέλης. Όταν ο Πάπας Πίος ο Β΄ έστειλε αντιπροσωπία , πήγε στον Βολταίρο και κατά κόσμο Φρανσουά Μαρί Αρουέ, την στιγμή που ψυχορραγούσε στην πόλη Ανζέ (κτήμα Φερνέ) στα Γαλλοελβετικά σύνορα. Και εκεί του ζήτησε να πει με όρκο θρησκευτικό το «απεταξάμην» για ΟΛΑ του τα έργα. Απάντησε ο Βολταίρος το 1778: «Έχω αποκηρύξει τα μισά έργα μου έναντι του Χριστιανισμού».

«ΟΛΑ απαιτούμε», απήντησε με ύφος αυστηρό ο εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας. Και ο Βολταίρος απήντησε: «Και τώρα που πνέω τα λοίσθια είναι ώρα να κάνω…..εχθρούς;».

Κάπως έτσι και ο…..Βαγγέλας. Ενώ προσπαθούσα να του αποσπάσω δύο ημέρες τηςζωής του να τον πάω στο ησυχαστήριο του Αγίου Όρους, αν και τον είχα προμηθεύσει με κομποσκοίνια και σταυρουδάκια, μόλις φτάσαμε στο φανάρι έξω από την εκκλησία της Αγίας Σωτήρας στην Νίκαια, κοντοστάθηκε. Έκανε τον σταυρό πιο «κοφτά» απ΄ ότι έπαιζε μπουζούκι ο Ζαμπέτας και πιο γρήγορα από τις πενιές του Χιώτη!

«Έτσι θα κάνεις τον σταυρό σου στο Άγιο Όρος»; Τον μάλωσα απορώντας. Κοίταξε την εκκλησία και γύρισε με το ειρωνικό του χαμόγελο να αποκριθεί: «Με τόσα που μου χει κάνει και ΠΟΛΥ του είναι»!

Τώρα που το πάω; Ακριβώς στο 50-50 του Βολταίρου και του Βαγγέλα. Κάτι τέτοιο (δια)βλέπω και στην πολιτική του Ερντογάν. Καρότο και μαστίγιο. Στο 50- 50 είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ. «Κάνω Μουσείο την Αγία Σοφία». (Λες και δεν ήταν , λες και κάναμε λειτουργίες!). Δίνει μια ικανοποίηση στον λαό της ΑΧΑΝΟΥΣ χώρας του. Με την Μουσουλμανοποίηση του Κάστρου της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μας. Έτσι είχε βαπτιστεί, άλλωστε, επί Μ. Κωνσταντίνου. Και από την άλλη ανοίγει για λειτουργίες με αναστήλωση, μάλιστα, του Ι. Ναού της Παναγίας Σουμελά. Έναν θρησκευτικό χώρο του κατακρεουργημένου από τους Τούρκους του Ατατούρκ Ποντιακού Ελληνισμού. Ένα μνημείο των Ορθοδόξων Χριστιανών, που σφαγιάστηκαν από τον Κεμάλ και τιμώνται ως θύματα ολοκαυτώματος διεθνώς!

Ο Ερντογάν απειλεί συνεχώς. Και τελικά χρειάζεται σήμερα τη βοήθεια. Από εμάς. Κουνάει το δάκτυλο επιδεικτικά. Αλλά στην ουσία ικανοποιεί εγωϊσμούς δικών του εθνικιστών, επαίρεται της φαντασίας τους ως πολεμοχαρής ηγέτης, αλλά δεν ανοίγει μύτη. Και κάθε μέρα περνάει μετρώντας . Τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, κι εμείς τα ….αντίποινά μας. Δεν είμαστε και τα καλύτερα παιδιά, ενώ σίγουρα είμαστε και καλύτεροι πιλότοι διεθνώς….

Μην μακρηγορώ. Έχω ακούσει από πολλούς το εξής: «Ο Ερντογάν μας βολεύει». Από στρατιωτικούς, πολιτικούς, ακόμα και θρησκευτικούς ηγέτες. Τείνει να μου γίνει πεποίθηση κι αλήθεια. Το μόνο που βολεύουμε εμείς (οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας) και ο Ερντογάν είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ συγκεκριμένα διεθνή λόμπι πολεμοκάπηλων. Οι οποίοι επιβάλλεται να πουλήσουν όπλα, πυρομαχικά, γενικά εξοπλιστικά.

Διότι ένα μεγάλο –αν όχι τεράστιο –κομμάτι της πείνας και της δυστυχίας των δύο λαώνείναι τα  δισεκατομμύρια που φεύγουν και κατατίθενται στους χειρότερους από τους πρεζέμπορους. Στους οπλέμπορους. Και αυτά δεν θα σταματήσουν…Όσο ΔΗΘΕΝ διαχρονικά μας κουρταλεί ο πόλεμος την πόρτα. Από τους παππούδες μου έως σήμερα. Χωρίς να γίνεται ΠΟΤΕ οτιδήποτε μέχρι να χτυπήσει την πόρτα ένας ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ή μια φυσική καταστροφή.

Χαίρεται.

Πηγή