Οικονόμου: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια
“Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν…”
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Καλό μεσημέρι.
Η εισβολή της Ρωσίας, σήμερα το πρωί στην Ουκρανία -την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα- δημιουργεί νέα δεδομένα για την παγκόσμια κοινότητα, την Ε.Ε. και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας.
Μετά την εξέλιξη αυτή συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα στις 10:30, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕA- θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.
Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.
Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της, ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Κρατάμε, ταυτόχρονα, στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει, ήδη, εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας. Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.
Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Στο διάστημα που πέρασε, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ταυτόχρονα, έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με τη Σαουδική Αραβία.
Στο ίδιο αυτό διάστημα έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.
Η Κυβέρνηση, με σύνεση και προνοητικότητα, έχει φροντίσει έμπρακτα να θωρακίσει την Πατρίδα και τους κατοίκους της μέσα ένα περιβάλλον κρίσεων που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον υπερβαίνουν τις εμπειρίες όλων των ανθρώπων στις ηλικίες κάτω από τα 80 έτη.
Οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η Πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας.
Σε εποχές ευρύτερης διεθνούς αστάθειας μόνο η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό εμπεδώνουν την ασφάλεια για όλους. Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Στη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει το βράδυ, ο Πρωθυπουργός με τι θέσεις θα προσέλθει τόσο στο κομμάτι της εξεύρεσης μιας κοινής λύσης στην ενεργειακή κρίση, όσο και στο επίπεδο των κυρώσεων προς τη Ρωσία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως ακούσατε στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και χθες, αλλά και σήμερα στη δήλωσή του κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά την αντίδραση. Θεωρούμε ότι η αντίδραση πρέπει να είναι αντίστοιχη του μεγέθους της ρωσικής προκλητικότητας με την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, με την εισβολή που έγινε στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό είναι αυτονόητο ότι αν δεν θέλουμε μια Ευρώπη που θα εκβιάζεται και θα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά τα δυσάρεστα περιστατικά, πρέπει να έχουμε μια, επίσης, κοινή δράση και αντίδραση εκεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει σήμερα συγκεκριμένες ιδέες και προτάσεις στο Συμβούλιο των Αρχηγών. Από το προηγούμενο διάστημα, είχαμε κινηθεί ήδη προς την κατεύθυνση αυτή, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων που έχουμε στον τομέα της ενέργειας. Περιμένουμε από την Ευρώπη να διαμορφώσει ένα πλέγμα εργαλείων που θα δώσουν στις χώρες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά το ενεργειακό θέμα σε ό,τι αφορά τις τιμές.
Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι η ρωσική εισβολή ενδέχεται να ανοίξει την όρεξη και στην Τουρκία για κάποιου άλλους είδους σκέψεις ή ένταση της προκλητικότητας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας είναι επαρκώς θωρακισμένη σε ό,τι αφορά το δίκαιο των θέσεών της. Πάντοτε διπλωματικά αποκρούουμε κάθε προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σε όλα τα fora. Όπως σας είπα και προηγουμένως, έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια πολυδιάστατη διπλωματική πολιτική, αλλά κι έχουμε ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει την παρουσία της, έχει ενισχύσει το κύρος της, έχει ενισχύσει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό της αποτύπωμα. Με εμπιστοσύνη στις θέσεις μας και στις δυνατότητες που έχουμε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν έχουμε να ανησυχούμε ή να φοβόμαστε για κάτι ιδιαίτερο. Ανά πάσα στιγμή, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση παντού.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας φτάνουν για εννιά ημέρες. Υπάρχει λόγος ανησυχίας; Είναι διασφαλισμένη η ενέργεια και η τροφοδοσία της χώρας; Και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβετε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ό,τι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού, αυτή την ώρα. Όπως σας είπα προηγουμένως, στο σχεδιασμό μας, εάν χρειαστεί να αναπληρώσουμε ή να ενισχύσουμε την προμήθειά μας με φυσικό αέριο, είναι ο πολλαπλασιασμός της προμήθειας με LNG. Είναι η εξάντληση των δυνατοτήτων από τον αγωγό του Αζερμπαϊτζάν από τον οποίο προμηθευόμαστε φυσικό αέριο. Είναι η δυνατότητα να παράξουμε ηλεκτρικό ρεύμα και με πετρέλαιο και όχι μόνο με φυσικό αέριο στα εργοστάσια διπλού καυσίμου. Υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών και εργαλείων. Έχουμε επεξεργαστεί όλο το προηγούμενο διάστημα σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα χρειαστεί, σε ό,τι αφορά στον εφοδιασμό, Κάτι που αυτή την ώρα δεν διαφαίνεται. Βεβαίως, ανάλογα με το μέγεθος και την ένταση και τη διάρκεια της κρίσης, οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Σχετικά με αυτό. Επειδή, μάλλον, θα διαρκέσει η κρίση και ακόμη κι αν υπάρχουν αποθέματα θα έχουν υψηλότερο κόστος, σκέφτεται η Κυβέρνηση την αναθεώρηση της πολιτικής απολιγνιτοποίησης ή την καθυστέρησή της;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τούτη την ώρα, στη διάσταση της αντιμετώπισης του εφοδιασμού, έχουμε επεξεργαστεί μια σειρά από εργαλεία. Σας τα περιέγραψα και προηγουμένως. Και με αυτά, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού στην ενεργειακή αλυσίδα για το επόμενο διάστημα.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε εικόνα πόσοι Έλληνες πολίτες υπάρχουν, αυτήν την ώρα, στην Ουκρανία, πόσοι έχουν απευθυνθεί στην Πρεσβεία μας, στα προξενικά γραφεία και σε τι ενέργειες έχετε προβεί; Γιατί υπάρχουν καταγγελίες, υπάρχουν ορισμένοι που λένε ότι ζητούν να γυρίσουν πίσω και δεν έχουν ούτε την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν έχουν και τη δυνατότητα την πρακτική να γυρίσουν, γιατί έχουν αποκλειστεί οι αερομεταφορές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην περιοχή είναι σε επαφή με όλο το ελληνικό στοιχείο και με τους Έλληνες πολίτες υπηκόους και με τους ομογενείς μας εκεί. Οι διπλωματικές Αρχές βρίσκονται σε επαφή και είναι έτοιμες να παράσχουν όποια βοήθεια ή αρωγή ζητηθεί. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι τούτη την ώρα έχει κλείσει ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας. Είμαστε σε επικοινωνία και σε επαφή, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους ανθρώπους μας εκεί για να παράσχουμε όποια βοήθεια χρειαστεί και όποια είναι εφικτή να γίνει.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τι κατάσταση βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι; Πόσοι Έλληνες είναι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχει τεθεί, μέχρι την ώρα που μιλάμε, υπόψη μας κάποιο δυσάρεστο περιστατικό που να έχουν κινδυνεύσει. Μιλάμε για διπλωματική αποστολή, μιλάμε για ανθρώπους που υπηρετούν σε διεθνείς Οργανισμούς. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πλήρη εικόνα και πλήρη επαφή με όλους τους ανθρώπους μας που βρίσκονται εκεί.
ΑΠ. ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μπορούσατε να μας δώσετε ένα στίγμα για το περιεχόμενο αυτών των ιδεών και των προτάσεων που θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στο Συμβούλιο Κορυφής για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα παρουσιαστούν το βράδυ. Όπως και το προηγούμενο διάστημα, έχουμε ζητήσει τη συγκρότηση ενός Ταμείου, που θα χρηματοδοτείται από τα μελλοντικά έσοδα από το Χρηματιστήριο των Ρύπων. Αυτό το Ταμείο θα μπορεί να έχει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, για να δοθεί η δυνατότητα στις χώρες να το αξιοποιήσουν, προκειμένου να στηρίξουν τους καταναλωτές. Για παράδειγμα, υπάρχουν ιδέες σε ό,τι αφορά τις κοινές προμήθειες. Υπάρχουν ιδέες που θα μπορούσαν να εξευρεθούν από κάποιο πλαίσιο κανόνων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη δυνατότητα ενίσχυσης των κυβερνήσεων σε συγκεκριμένους κλάδους. Υπάρχουν μια σειρά από ιδέες, όπως υπήρχαν και στο παρελθόν, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που νομίζω ότι η Ευρώπη οφείλει να εξετάσει πάρα πολύ σοβαρά.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να συζητηθεί μια παράταση της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση, όπως είχε γίνει και με την πανδημία; Επίσης, πιστεύετε ή εκτιμάτε ότι θα έχει η Ελλάδα συμμάχους κάποιες χώρες σε αυτές τις προτάσεις που θα καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι την ίδια αγωνία και τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και η ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, τα αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, είναι πολύ χρήσιμο και ουσιαστικό να δούμε τη συζήτηση και την προσέγγιση και την τοποθέτηση των Ευρωπαίων ηγετών, απόψε. Ένα σκέλος θα είναι οι κυρώσεις, οι αποφάσεις. Ήδη, υπάρχουν ανακοινώσεις για το τι προγραμματίζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Και ένα δεύτερο σκέλος, προφανώς αφορά την αναγκαία προσαρμογή της πολιτικής μας στην επιδείνωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά στις τιμές στην ενέργεια.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μία ερώτηση που αφορά τη Ρωσία και είναι αν η Ελλάδα έχει εντοπίσει ρωσικά κεφάλαια στη χώρα, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αν μπορείτε να μας πείτε ποια είναι αυτά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όπως σας είπα και προηγουμένως, η χώρα μας βρίσκεται πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της, σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις. Εάν προκύψουν στον κατάλογο των κυρώσεων ότι υπάρχουν και στη χώρα μας τέτοια ζητήματα, θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόζει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ένα σχόλιο για την υπόθεση της κυρίας Θάνου, με τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα χθες με το ηχητικό ντοκουμέντο και αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έπρεπε αυτή την υπόθεση να την ξαναδεί η Δικαιοσύνη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ηχητικό ντοκουμέντο ήταν συγκλονιστικό. Αν όλα αυτά που περιγράφονται αληθεύουν, πρόκειται για ανατριχιαστικά περιστατικά. Συγκροτούν μια εικόνα θλιβερή για το τι ίσχυε στη χώρα επί ημερών εκείνης της διακυβέρνησης, σε ό,τι αφορά την απονομή της Δικαιοσύνης από ανώτατους δικαστικούς, από πρόσωπα που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια -και τότε, αλλά και στη συνέχεια- είχαν πολύ στενή σχέση με τον πυρήνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα γεγονότων που είχαν αποκαλυφθεί και το προηγούμενο διάστημα και αφορά πολύ κεντρικά πρόσωπα εκείνης της διακυβέρνησης, που ελέγχονται από τις δικαστικές Αρχές. Είναι αυτονόητο ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει εάν υπήρξε τέτοια κατάχρηση εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς, που έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο και στα της Δικαιοσύνης, αλλά και σε άλλα ζητήματα εκείνη την περίοδο. Περιμένουμε την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να φωτίσει όλες τις πτυχές αυτής της υπόθεσης.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ληφθούν κάποια μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών, όσον αφορά στην ενέργεια; Το ενεργειακό βάρος θα είναι επαχθές, απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Αυτά τα μέτρα θα αφορούν όλους ή θα αφορούν μόνο τις ευάλωτες ομάδες; Και κατά δεύτερον, πώς θα μπορούμε να πάμε στο βενζινάδικο να βάλουμε καύσιμο σε μια λογική τιμή; Θα δώσει η Κυβέρνηση κάποιο κουπόνι; Θα υπάρχει κάποια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ίσως; Τι μπορεί να γίνει σε αυτή την κατεύθυνση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχουν μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και προφανώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή και ενδεχομένως την επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης. Όταν θα έχουμε συγκεκριμένα πράγματα να ανακοινώσουμε, θα τα ανακοινώσουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
The post Οικονόμου: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια appeared first on Enimerosi24.