Ειδήσεις

Νεκροί έξι μαχητές του ELN σε επιχειρήσεις του στρατού

Ο στρατός της Κολομβίας σκότωσε έξι μέλη της οργάνωσης ανταρτών ELN σε περιοχή της βορειοανατολικής Κολομβίας, που γειτονεύει με τη Βενεζουέλα, μερικές εβδομάδες προτού τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, την 3η Αυγούστου, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Άμυνας.

Επαληθεύτηκε ότι υπάρχουν «έξι νεκροί μεταξύ των μελών της οργάνωσης αυτής, τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες», και «οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» στον νομό Αράουκα (ανατολικά), δήλωσε στον Τύπο ο Ιβάν Βελάσκες.

Πρόκειται για βαρύ χτύπημα για τον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές), με τον οποίο η κυβέρνηση διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις από τον Νοέμβριο του 2022.

Τα μέρη υπέγραψαν την 9η Ιουνίου στην Αβάνα συμφωνία που προβλέπει εφαρμογή αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός από την 3η Αυγούστου για έξι μήνες.

Εάν τηρηθεί, θα είναι η πιο μακρά εκεχειρία από την ίδρυση της παράταξης της άκρας αριστεράς, το 1964. Ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα χαιρέτισαν τη συμφωνία άνευ προηγουμένου.

Ο ELN εξακολουθεί να διστάζει να καταθέσει τα όπλα, επιδεικνύει δυσπιστία έναντι των κυβερνήσεων της Κολομβίας — συμπεριλαμβανομένης της σημερινής κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου της χώρας της Λατινικής Αμερικής ο οποίος ανήκει στην αριστερά και εξελέγη το καλοκαίρι του 2022.

Χθες Τρίτη ο επικεφαλής του ELN, ο Αντόνιο Γκαρσία, ανέφερε μέσω Twitter ότι ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε περιοχές που αποτελούν οχυρά των ανταρτών, όπως η Αράουκα, καταγγέλλοντας «σχέδιο της άκρας δεξιάς σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις» σε «συντονισμό με παραστρατιωτικές οργανώσεις».

«Ξέρουμε πως δεν υπακούνε στις διαταγές να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και τη συλλογή πληροφοριών (…) Έχουν ήδη μετακινηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές κι είναι έτοιμοι να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον του ELN, οι στόχοι στους οποίους θα επιτεθούν έχουν οριστεί», πρόσθεσε ο κ. Γκαρσία.

Όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ο Γουστάβο Πέτρο, η κολομβιανή κυβέρνηση διαπραγματεύεται από τα τέλη του 2022 με τον ELN, επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα. Οι συνομιλίες άρχισαν τον Νοέμβριο στο Καράκας, συνεχίστηκαν κατόπιν στο Μεξικό τον Μάρτιο και έπειτα στην Αβάνα.

Όμως ο θάνατος δέκα κολομβιανών στρατιωτικών στα τέλη Μαρτίου σε ενέδρα ανταρτών του ELN έθεσε εν αμφιβόλω τη συνέχεια των συνομιλιών. Ο τρίτος κύκλος εντέλει ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου στην πρωτεύουσα Κούβας.

Ο ELN, οργάνωση εμπνεόμενη από την επανάσταση στην Κούβα και τη θεολογία της απελευθέρωσης, μετρούσε 5.850 μαχητές το 2022, σύμφωνα με τις αρχές.

Κυβερνήσεις της Κολομβίας, που αιματοκυλίζεται από εμφύλιο πόλεμο για πάνω από μισό αιώνα, έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να διαπραγματευθούν την ειρήνη με ένοπλες οργανώσεις.

Το 2016 κλείστηκε στην Αβάνα ιστορική συμφωνία που οδήγησε στον αφοπλισμό της μαρξιστικής οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), τη διάλυσή της και τη μετενσάρκωσή της σε πολιτικό κόμμα.

Πέρα από τον ELN, η κυβέρνηση του προέδρου Πέτρο διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με ομάδες διαφωνούντων των FARC, ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και καρτέλ των ναρκωτικών.

Πηγή