Ειδήσεις

Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση μπορεί να κάνει το ΚΚΕ όχι κόμματα που κυβέρνησαν

«Για να τελειώσουμε οριστικά με τέτοιες τραγωδίες, όπως το πρόσφατο ναυάγιο, πρέπει να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, οι επεμβάσεις, να αλλάξουν οι κοινωνίες, οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στο ”News 24/7”, ερωτηθείς για την πολύνεκρη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου. Ανέφερε τις συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, «που έπρεπε να έχουν γίνει χθες προχθές, όχι σήμερα».

Επισήμανε επίσης το εξής: «Μπορεί ένα πρόσφυγας-μετανάστης ”ματσωμένος” να παίρνει την golden visa από το ελληνικό κράτος, με 250.000 ευρώ, παίρνοντας κι ένα ακίνητο στην Ελλάδα. Και την ίδια στιγμή, ο ξεριζωμένος πρόσφυγας δίνει 5.000 ευρώ ανά άτομο, στον εγκληματία διακινητή, στον δουλέμπορο, για να πνίγεται στα νερά της Μεσογείου. Αυτό είναι το πολιτικό ταξικό πρόβλημα που υπάρχει και σ’ αυτό το ζήτημα».

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ πιέζεται ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου από το δίλημμα που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας για «ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην παντοδυναμία Μητσοτάκη» είπε «ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι το ΚΚΕ δεν πιέζεται. Απευθύνεται στους ψηφοφόρους του, στο 20% το οποίο είναι δυσαρεστημένο με την πολιτική του και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση φοβάται ότι θα τον εγκαταλείψουν και άλλοι σ’ αυτές τις εκλογές».

Είπε ότι «εμείς είμαστε αντίπαλοι, οριζόντια και κάθετα, με τη δεξιά πολιτική, με τη ΝΔ. Ξέρουμε ότι είναι αντίπαλος, αλλά είναι καθαρός αντίπαλος, ξέρουμε τι λέει, την αντιδραστική της πολιτική, τη συντηρητική της πολιτική, τα αντιλαϊκά μέτρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος θα επικρατήσει τελικά στην περιβόητη Σοσιαλδημοκρατία, που έχει υλοποιήσει πολιτικές πιο δεξιές από καραμπινάτες δεξιές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, γι’ αυτό την βλέπουμε να φθίνει και να οδηγεί ξανά τους λαούς στην απογοήτευση και να ψάχνουν, να αναζητούν νέα δεξιά ακόμα και ακροδεξιά σχήματα» προσέθεσε.

Είπε ότι «ισχυρή λαϊκή μαχητική αντιπολίτευση μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ και όχι τα κόμματα που κυβέρνησαν, συγκυβέρνησαν ή υλοποίησαν πολιτικές ή στα προγράμματά τους έχουν ίδιες στρατηγικές στοχεύσεις, ούτε τα κατά καιρούς ”κόμματα μιας χρήσης”, όπως τώρα η Πλεύση Ελευθερίας και η ΝΙΚΗ ένα ακροδεξιό, αισχρό μόρφωμα».

Αναφερόμενος στη ΝΔ είπε ότι «και με 40% και με 39%, είτε 151 βουλευτές έχει, είτε 165 είτε 170, την αντιλαϊκή πολιτική θα την υλοποιήσει. Φυσικά όσο πιο ισχυροί είναι αυτοί, όσο και πιο πάνω τόσο χειρότερα για το λαό», προσθέτοντας ότι γι’ αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται στον λαϊκό κόσμο που ψήφισε ΝΔ «και τους λέμε δεν έχουν όφελος να της δώσουν 40-41%, και αυτοί που την ψήφισαν να φύγουν, να μειωθεί το ποσοστό της ΝΔ».

«Όταν λέμε ότι ισχυρή αντιπολίτευση, μπορεί να κάνει μόνο το ΚΚΕ στο 100% το εννοούμε ακριβώς, όχι γιατί θα μιλάμε καλά στη Βουλή, θα εμποδίζουμε ή θα καθυστερούμε αντιλαϊκά μέτρα όπου μπορούμε και θα τα αποκαλύπτουμε στον ελληνικό λαό, αλλά κυρίως γιατί βρισκόμαστε στους εργατικούς αγώνες. Το κρίσιμο είναι ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής, δηλαδή να υπάρχει εργατικό-λαϊκό κίνημα δυνατό, έτσι ώστε να πιέζει, να διεκδικεί και να αποσπά κατακτήσεις, αλλά κυρίως να ανοίγει τον δρόμο για να πάμε για πραγματικές ριζικές αλλαγές, για αλλαγή του κοινωνικού-πολιτικού συστήματος» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εντατικοποίησης των ιδιωτικοποιήσεων σε Υγεία και Παιδεία, είπε ότι το ΚΚΕ «θα πει ένα κάθετο ”όχι”», θα θέσει το θέμα στην Βουλή, στην Ευρωβουλή και κυρίως στο εργατικό-λαϊκό κίνημα το οποίο «έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο» και σε αυτά τα ζητήματα και με τους αγώνες του μπορεί να αποτρέψει σχέδια «όπως η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος που είναι μέσα στους στόχους της ΝΔ».

«Παντοδύναμη δεν είναι καμιά κυβέρνηση όσο δυναμώνει το εργατικό-λαϊκό οργανωμένο κίνημα και το νεολαιίστικο κίνημα, όσο δυναμώνει η δύναμη αυτή που μπορεί να είναι δύναμη σ’ αυτούς τους αγώνες, δηλαδή το ΚΚΕ» τόνισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «δεν συμμερίζεται την απαισιόδοξη εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε στροφή της κοινωνίας προς τα δεξιά και ήττα της Αριστεράς», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «ο αρνητικός πολιτικός συσχετισμός που υπήρχε και πριν, υπάρχει και τώρα και ως ένα βαθμό επιδεινώθηκε». Είπε ότι αυτό οφείλεται «σε μεγάλο βαθμό στην απογοήτευση που δημιούργησαν στο λαό οι πολλές ψεύτικες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ» και η πολιτική του ως κυβέρνηση.

«Λόγω των επιλογών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είχαμε τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη που οδήγησε, ξανά, σε μια αντιλαϊκή πολιτική. Αλλά ο κόσμος έβλεπε ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, τα ίδια κάνει κι αυτός, ”ας τον ψηφίσω άλλη μια φορά γιατί μου υπόσχεται μια σταθερότητα και μια, δήθεν, ανάπτυξη”» προσέθεσε.

Φέροντας ως παράδειγμα «εξωστρέφειας» της οικονομίας το «τουριστικό θαύμα» αφού επισήμανε ότι αυτό αφορά τους μεγάλους τουριστικούς ομίλους και όχι τους εργαζόμενους του κλάδου και τον ελληνικό λαό, ο Δ. Κουτσούμπας κατέθεσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «η κρίση που θα πλήξει την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα πλήξει και τον τουρισμό. Άρα το ”τουριστικό θαύμα” θα πάει κι αυτό περίπατο, λόγω της εξωστρέφειας. Διότι, σε συνθήκες κρίσης άλλοι τομείς της οικονομίας μπορούν να σε στηρίξουν και να στηρίξουν και το λαϊκό εισόδημα και να αναπτύξουν και να ξεπεραστεί η κατάσταση και να οδηγήσουν τη χώρα σε άλλη τροχιά».

Πηγή