Τεχνολογία

Η Nikon παρουσίασε την Μirrorless Z8! (videos)


11 May Η Nikon παρουσίασε την Μirrorless Z8! (videos)

Posted at 01:23h
in PHOTO, Photography
by Soustas

Έπειτα από εβδομάδες εικασιών, η Nikon παρουσίασε την Z8 – την τελευταία, και δυνητικά σπουδαιότερη, φωτογραφική μηχανή χωρίς καθρέφτη. Το νέο μοντέλο δανείζεται πολλά από την κορυφαία της σειράς Z9, ωστόσο είναι 30% μικρότερο και διαθέτει προδιαγραφές φωτογραφιών και βίντεο που την επιβεβαιώνουν ως υβριδική δύναμη. Η Nikon θεωρεί ότι η φωτογραφική μηχανή θα αποτελέσει ιδιαίτερη επιτυχία για τους δημιουργούς στις αγορές γάμου, πορτραίτου και εταιρικών φωτογραφιών, καθώς και ότι είναι ιδανική για φωτογράφους άγριας φύσης και τοπίου, καθώς και για ανεξάρτητους κινηματογραφιστές και σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ.

Η Z8, που χαρακτηρίζεται ως πνευματικός διάδοχος της DSLR D850, χρησιμοποιεί τον ίδιο στοιβαγμένο αισθητήρα 45,7 megapixel με τη ναυαρχίδα  9 μαζί με τον επεξεργαστή Expeed 7 για να προσφέρει εντυπωσιακές επιδόσεις σε βίντεο και φωτογραφίες. Τα αρχεία Raw μπορούν να καταγράφονται συνεχώς με ταχύτητα έως και 20 καρέ ανά δευτερόλεπτο, ενώ μπορούν να εγγραφούν ταινίες έως και 8K/60p ή 4K/120p. Όπως και στην Z9, δεν υπάρχει μηχανικό κλείστρο, οπότε είναι δυνατή η εντελώς αθόρυβη χρήση με ταχύτητες κλείστρου έως και 1/32.000 δευτερόλεπτα. Υποστηρίζεται επίσης ότι ελαχιστοποιούνται τα φαινόμενα κυλιόμενου κλείστρου.

Η Nikon αναφέρει ότι η Z8 προσφέρει βελτιωμένη απόδοση αυτόματης εστίασης σε σύγκριση με την Z9. Χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα βαθιάς μάθησης AI με αυτόματη ανίχνευση και παρακολούθηση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων – ή τμημάτων θεμάτων. Τα ανθρώπινα μάτια, τα πρόσωπα και οι κορμοί μπορούν να παρακολουθούνται από το προηγμένο σύστημα – όπως και ολόκληρα αεροσκάφη, η άτρακτος ή μόνο το πιλοτήριο. Μια ποικιλία πλασμάτων μπορεί επίσης να παρακολουθηθεί με επιτυχία.

Το στεγανοποιημένο από τις καιρικές συνθήκες σώμα της κάμερας ζυγίζει 910 γραμμάρια και παρέχει τόσο δύο υποδοχές για κάρτες όσο και δύο ακροδέκτες USB-C. Η μία υποδοχή κάρτας δέχεται μέσα SD, ενώ η άλλη δέχεται μια κάρτα CFexpress ή XQD τύπου B. Οι διπλοί ακροδέκτες USB-C επιτρέπουν την ταυτόχρονη φόρτιση και μετάδοση δεδομένων, ενώ η Z8 είναι η πρώτη φωτογραφική μηχανή Nikon που υποστηρίζει συνδεσιμότητα USB-C σε Ethernet.

Το ViewFinder Real Live σημαίνει ότι υπάρχει μηδενικός χρόνος συσκότισης μεταξύ των γρήγορα καταγεγραμμένων καρέ. Το μοντέλο υποστηρίζει επίσης τη μορφή αρχείου HEIF, που προσφέρει περισσότερα χρώματα και λεπτομέρειες από τα παραδοσιακά JPEG, χωρίς να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο αποθήκευσης.

Οι χρήστες που ασχολούνται με την αστροφωτογραφία ή εργάζονται τακτικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα καλωσορίσουν τα φωτιζόμενα κουμπιά της Z8, τα ζεστά χρώματα της οθόνης και τη μεταβλητή φωτεινότητα του εικονοσκοπίου. Η φωτογραφική μηχανή διαθέτει επίσης την επιλογή Starlight View, η οποία κάνει τη λήψη φωτογραφιών του νυχτερινού ουρανού πολύ πιο εύκολη. Οι χρήστες φλας, εν τω μεταξύ, θα απολαύσουν την εκτεταμένη ενσωμάτωση με τα συστήματα Profoto και Nissin χάρη στην κοινή χρήση πληροφοριών iTTL.

Για τους βιντεογράφους, το υλικό μπορεί να καταγραφεί σε 8-bit, 10-bit ή 12-bit, μέσω των μορφών MP4, MOV, N-Log, ProRes, ProRes Raw και N-Raw, ενώ υπάρχει μια σειρά από λειτουργίες που επικεντρώνονται στο βίντεο, όπως λωρίδες zebra, κυματομορφή, χρονοκωδικοποίηση και αρχεία Raw Proxy. Τα αξεσουάρ βίντεο τρίτων κατασκευαστών περιλαμβάνουν κλουβιά, προσαρμογείς XLR, μικρόφωνα και μπαταρίες V-Mount.

Μιλώντας για ενέργεια, σε αντίθεση με την Z9, η Z8 χρησιμοποιεί μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία EN-EL15 και δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένη λαβή χειρός. Διατίθεται μια ειδικά κατασκευασμένη λαβή μπαταρίας, η οποία δέχεται δύο EN-EL15, καθώς και μια απομακρυσμένη λαβή – η MC-N10 – για λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής χωρίς χέρια. Το πρώτο μπορεί να είναι απαραίτητο για να έχετε παρατεταμένους χρόνους εγγραφής ή ολοήμερες λήψεις στο πεδίο.

Η Z8 θα αρχίσει να πωλείται από τις 25 Μαΐου, με το σώμα να κοστίζει 4000 περίπου ευρώ.

 

Πηγή